Ny københavnsk klimaplan hegles ned af økonomer
LÆS I DAG:
Københavns kommune vil bruge milliarder på klimatiltag uden CO2-effekt: En god idé, siger eksperter.
Svindlere udgiver sig for fjernvarmeansatte.
Konverteringer taber fart i Esbjerg.
Nabobyer jubler over fjernvarme - men én by må se langt efter den.
Stor landsbyplan for lokal fjernvarme er ved at kollapse.
Droner skal finde huller i københavnernes fjernvarmerør.
Altinget.dk:
Ny københavnsk klimaplan hegles ned af økonomer
Teknik- og miljøborgmester i København, Line Barfod, er klar med en milliarddyr klimaplan. Konkret skal der investeres op til fem mia. kroner for at reducere CO2-udledningen med 43.000 tons. Planen bliver mødt med stærk kritik fra økonomer, skriver Altinget.dk.
Professor i økonomi ved Københavns Universitet, Mogens Fosgerau, mener, at der er tale om en meget dyr, men knap så effektiv plan, og han mener, at der ikke er meget godt at sige om planen. Nogenlunde det samme mener Peter Kruse-Andersen, der er adjunkt i miljøøkonomi på Københavns Universitet.
Han nævner konkret, at de samlede samfundsøkonomiske omkostninger ikke fremgår af planen. Og uden dem kan han ikke foretage en fuldstændig økonomisk vurdering af planen.
- Hvis jeg mangler dem, så mangler politikerne dem også. Det betyder, at der er en risiko for, at de træffer dårlige beslutninger, siger han til Altinget.dk.
*****
Altinget.dk:
Københavns kommune vil bruge milliarder på klimatiltag uden CO2-effekt: En god idé, siger eksperter
Med ny klimaplan skal Københavns Kommune finde op til otte milliarder kroner til at erstatte biomasse i fjernvarmenettet. Eksperter bakker op om ideen. Også selvom tiltaget giver dyrere energiregninger og umiddelbart ingen forskel gør for klimaregnskabet. Det skriver Altinget.dk.
Ifølge udkastet skal biomassen gradvist udfases til fordel for decentral varmeproduktion. Der skal både investeres i varmepumper og elkedler. Og det er faktisk en overordnet god idé, lyder vurderingen fra professor i energisystemer ved DTU Marie Münster, der roser planerne om en elektrificering af varmeproduktionen
Det er professor i miljøøkonomi og miljøøkonomisk vismand Jette Bredahl Jacobsen til dels enig i.
- Som klimarådet har peget på, giver det god mening med en yderligere elektrificering ud fra et samfundsøkonomisk perspektiv, men om det kan svare sig økonomisk i en konkret sag, er noget andet, siger hun, der mener, at kollektive varmepumper er en bedre investering end at fastholde biomassen.
*****
LigeHer.nu:
Svindlere udgiver sig for fjernvarmeansatte
Hadsund Fjernvarmeværk ser sig nu nødsaget til at advare sine kunder. Der er svindlere, der henvender sig til varmekunderne på deres hjemadresse og oplyser, at de har brug for at komme indenfor for at tjekke anlæg og radiatorer – det skriver LigeHer.nu.
- Det er ikke vores medarbejdere. Det er helt sikkert. Men nogen eller nogle udgiver sig for at være det, siger direktør Bo Holt Andressen.
Tirsdag modtog man den første henvendelse fra en forbruger, en yngre mand, som havde studset over den uventede gæst, der ville indenfor, men ikke kom det. Derefter udsendte værket en SMS direkte til kunderne med en advarsel.
*****
MigogEsbjerg:
Konverteringer taber fart i Esbjerg
I Esbjerg er 1.300 husstande siden 2020 blevet koblet på fjernvarmenettet. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, oplyser MigogEsbjerg.
Men ligesom andre steder rundt om i Danmark går udviklingen ikke helt så hurtigt længere. Ifølge Dansk Fjernvarme skyldes det blandt andet faldende gaspriser og manglende politisk mod til at sætte en slutdato for gas.
“Det gik rigtig godt, da krisen kradsede, og gaspriserne var høje. Nu er gaspriserne faldet, og vi oplever, at fokus på fjernvarme er blevet mindre,” siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.
Tallene viser også, at væksten af varmepumper også er faldet sammenlignet med 2022, hvor mange skiftede varmekilde væk fra gas og olie.
*****
Fyens.dk:
Nabobyer jubler over fjernvarme - men én by må se langt efter den
Der er godt gang i fjernvarmeudvidelserne på Fyn, fremgår det af Fyens.dk. Men selv om fx Fjernvarme Fyn og Assens Fjernvarme har fuld fart på, så er der stadig områder, hvor de må se langt efter fjernvarme.
Det gælder fx Bred, der er forbigået, selv om både Fjernvarme Fyn og Assens Fjernvarme er i gang i området omkring Bred. Problemet er – som andre steder – lang rørføring og stor afstand mellem husene, så installationen bliver mere omfattende, lyder forklaring fra Fjernvarme Fyn.
Hos Assens Fjernvarme er der i øjeblikket heller ikke planer om at forsyne Bred med fjernvarme. Ifølge direktør Marc Roar Hintze afhænger beslutningen om nye fjernvarmeprojekter primært af, hvor mange husstande der kan tilsluttes, og hvor høje omkostningerne til anlægsarbejde bliver.
- Vi ser på etableringsomkostningen og sammenholder den med, hvor mange husstande vi realistisk set kan få tilsluttet, siger Marc Roar Hintze.
*****
Fyns Amts Avis:
Stor landsbyplan for lokal fjernvarme er ved at kollapse
Faaborg-Midtfyn Kommune har i alt syv fjernvarmeprojekter på vej, men alle ser nu til Espe. Man er allerede mislykkedes i Korinth, og frygten er nu, at hvis man heller ikke kommer i mål i Espe, så alle syv projekter truet. Det skriver Fyns Amts Avis.
I Espe har 85 % af det nødvendige antal husstande givet tilsagn, men der mangler stadig nogle tilslutninger, før projektet kan realiseres. Fristen er sat til 31. marts 2025. Derefter mødes kommunen, FFV, de lokale fjernvarmegrupper og lokalråd i bysamfundene for at tage bestik af situationen.
Hvis ikke Espe når i mål, forventes FFV ikke at bruge ressourcer på at undersøge mulighederne for fjernvarme i de øvrige landsbyer. Med andre ord kan hele planen for fjernvarme i Faaborg-Midtfyn være ved at smuldre.
Det er FFV, der står bag de varmepumper, som skulle udgøre kernen i de lokale fjernvarmeværker, men udgifterne til planlægning og analyser afholder kommunen – med tilskud fra Energistyrelsen. De varmeforbrugere, der i dag er kunder hos FFV, skal altså ikke dække de omkostninger, der er forbundet med de foreløbige, men nu opgivne projekter.
*****
HOFOR; pressemeddelelse:
Droner skal finde huller i københavnernes fjernvarmerør
Den næse måned tid kommer himlen over dele af København til at summe af droner, der er på jagt efter eventuelle huller i fjernvarmerørene. Det er normalt, at Hofor bruger droner i de kolde måneder til at søge efter eventuelle utætheder og varmetab i rørene ved at termografere, skriver selskabet i en pressemeddelelse.
- Dronerne tager ingen almindelige billeder, de termograferer - det vil sige, at de fra luften måler varmestrålingen med en termisk sensor og skaber billeder af temperaturforholdene i rørene, der snor sig under byen. På den måde kan vi se, hvor der er unormalt høje temperaturer og dermed kan være varmt vand, der siver fra et fjernvarmerør, siger Jakob Hvidt, der er teamleder i HOFOR.
Fra søndag den 23. marts og til og med den 20. april vil der flyve droner over Christianshavn, Holmen, Amagerstrand, Amager og Ørestaden mellem kl. 20 om aftenen og kl. 7 om morgenen. Det er altså kun om natten, der bliver fløjet med dronerne.
- Med dronerne kan vi få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder og hurtigt kan gøre noget ved det. Det sparer både penge og energi, siger Jakob Hvidt.
Skriv kommentar