Gå til hovedindhold

Klimaminister undskylder i sag om massive forsinkelser på elnettet

LÆS I DAG:

Hinnerup Fjernvarme: Timingen kunne ikke være bedre for afskaffelsen af prisloftet.
Novo ønsker, at staten spæder til 5,2 mia. kr. regning for at bringe overskudsvarme videre.
Sikkerhedsstyrelse ser flere forsøg på at knække kritiske virksomheder i Danmark.
Studie: Elektrificering kan spare Europa for 11.000 mia. kr.
Borgere strømmer ind i protestforening mod fjernvarmeselskab.
Elselskab har presset kunder til at ændre negative anmeldelser.
Rettelse: Flere tilmeldt fjernvarme i Espe.

25. mar. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Klimaminister undskylder i sag om massive forsinkelser på elnettet

    Klimaminister Lars Aagaard har nu formelt sagt undskyld for, at omfattende forsinkelser hos Energinet ikke blev meldt ud i 2024, men først langt senere. Det oplyser han ifølge mange medier – også EnergiWatch – efter et møde med folketingets energiordførere.

    - Jeg har i dag undskyldt overfor energiordførerne, at vi kunne have håndteret denne proces og informeret bedre. Jeg mærker, at vi alle sammen har en passion for at sikre, at den grønne omstilling går bedre, og at vi har et elnet til tiden, siger han efter mødet.

    Sagens kerne er, at Energinet i 2024 udskød i alt 98 af 174 planlagte udvidelser af elnettet med i gennemsnit 1,3 år. Energinet havde gjort en pressemeddelelse klar, men efter et møde med ministeriet endte man med ikke at sende pressemeddelelsen ud.

    Energinet har kaldt forsinkelserne ”alvorlige”, men ved ikke, om analysen og pressemeddelelsen var forbi ministerens bord, fremgår det af Ritzau. Samtidig oplyser oppositionen, at de fastholder et samråd med ministeren om sagen den 9. april.

    *****

    GridTech:
    Hinnerup Fjernvarme: Timingen kunne ikke være bedre for afskaffelsen af prisloftet

    Når prisloftet på overskudsvarme formelt ophører ved udgangen af juni, vil Hinnerup Fjernvarme konvertere et større industriområde og sikre sig overskudsvarme fra virksomhederne. Dermed er det perfekt timing med bortfaldet af prisloftet, fremgår det af GridTech.

    Peter Bakke, der er driftsleder hos Hinnerup Fjernvarme, siger til Dansk Fjernvarmes hjemmeside, at man nu endelig påbegynde konkrete forhandlinger med potentielle leverandører på udrulningen af fjernvarme og overskudsvarme retur.

    - Der er store mængder varme at hente – og hvis aftalerne kommer på plads, vil overskudsvarmen kunne erstatte en hel del af grundlasten fra biomasse, siger Peter Bakke.

    Hvis alle i det nye fjernvarmeområde vælger at konvertere, kan Hinnerup Fjernvarme tilslutte 62 industriejendomme til forsyningsnettet. Dertil kommer den overskudsvarme, som de vil kunne dele med naboerne i blandt andet Hammel, hvor selskabet allerede har anlagt en ledningsforbindelse til.

    *****

    Klimamonitor:
    Novo ønsker, at staten spæder til 5,2 mia. kr. regning for at bringe overskudsvarme videre

    Novo er klar til at sende sin overskudsvarme fra virksomheden helt til hovedstaden, men den beder staten om hjælp til at etablere transportsystemet. Ifølge Klimamonitor drejer det sig om en samlet investering på 5,2 mia. kroner.

    De nye positive vinde om projektet skyldes ifølge Novo Nordisk nu, at virksomheden opfører mange nye fabrikker i Kalundborg, som skaber mere overskud af varme, og mængderne er nu så store, at man mener, at projektet kan hænge sammen. Ifølge konsulentfirmaet Viegand Maagøe kan der produceres over 200 MW overskudsvarme.

    De nødvendige investeringer er dog også ganske massive, fremgår det af Klimamonitor. Samlet drejer det sig om 5,2 mia. kroner, hvoraf den største enkeltpost er rør- og anlægsarbejde i forbindelse med transmissionsledningen.

    Ifølge de nye beregninger er det ikke kun fjernvarmekunder i Holbæk, Roskilde og Storkøbenhavn, der kan nyde godt af samarbejdet. Det anslås, at der vil blive etableret cirka 1.000 arbejdspladser i hele Danmark som følge af projektet

    *****

    Finans.dk:
    Sikkerhedsstyrelse ser flere forsøg på at knække kritiske virksomheder i Danmark

    De danske myndigheder har så sent som i sidste uge øget trusselsniveauet for telesektoren, men det er ikke alene her, myndighederne ser en øget trussel: Den er mere generel, lyder det fra Styrelsen for Samfundssikkerhed (SAMSIK), fremgår det af Finans.dk.

    - Vi vurderer, at også danske selskaber bliver forsøgt kompromitteret. Cyberspionage er klart noget, som dansk erhvervsliv er i søgelyset for. Det udspringer også af, at kritisk infrastruktur i Danmark langt overvejende er på private hænder, siger Mark Fiedel, der er fungerende vicedirektør ved SAMSIK.

    Han ønsker ikke at kommentere, hvorvidt den seneste skærpelse af trusselsniveauet inden for telesektoren sker på baggrund af konkrete sager i Danmark. Men det følger dog efter, at de danske efterretningstjenester gennem flere år har peget på en øget risikovillighed i Ruslands brug af hybride virkemidler som f.eks. cyberspionage.

    Mens omfanget af spionage kan være svært at fastslå, har bl.a. infrastrukturselskaber som Norlys – der bl.a. ejer tele-, internet- og elnet – siden Ruslands invasion af Ukraine set en »større interesse« for selskabets netværk.

    *****

    Børsen.dk:
    Studie: Elektrificering kan spare Europa for 11.000 mia. kr.

    Der skal endnu mere skub på elektrificeringen af EU, fordi det vil spare de europæiske lande for gigantiske beløb. Der er meldingen fra elkoncernen Eon, der netop har udgivet studiet “Energy Playbook”. Ifølge studiet og Børsen.dk vil besparelsen frem mod 2050 løbe op i 11.000 mia. kroner.

    Helt konkret fremgår det af beregningerne, at det vil være muligt at skære prisen ned fra de registrerede 119 euro pr. MWh i 2023 til 95 euro i 2050 ved at gøre brug af “smarte løsninger”, der fx dækker over større fleksibilitet og effektivisering af elnettet.

    Den primære gevinst, skriver Børsen.dk, kommer fra elektrificering af transportområdet – og vel at mærke ikke alene det private marked, men nok især tung transport. Det er dog langt fra nok for at komme i mål – og her kommer virksomhederne ind i billedet.

    De kan fx installere solceller på tage af lagerbygninger og hovedkontorer, der vil medvirke til at styrke udbygningen af det generelle elnet.

    *****

    TV2 Øst:
    Borgere strømmer ind i protestforening mod fjernvarmeselskab

    Borgerforeningen ”Fair Fjernvarme Odsherred” er kommet godt fra land, fortæller TV2 Øst. Foreningen har lanceret en hjemmeside med tilmelding – mod kontingent – og fra søndag til mandag  har 200 borgere meldt sig ind.

    Det fortæller foreningens formand Pernille Wohlfahrt til TV2 ØST.

    - Det går over al forventning med tilmeldingen. Men det er vigtigt, at så mange som muligt bakker op, så vi kan stå så stærkt som muligt, uddyber hun.

    Fair fjernvarme Odsherred er blevet stiftet som reaktion på, at Odsherred Forsyning har varslet massive prisstigninger på fjernvarmen samtidig med, at det koster 200.000 kroner at frakoble sig fjernvarmenettet.

    I første omgang har foreningen brug for, at 300 borgere melder sig ind. Foreningen skal nemlig have indsamlet 150.000 kroner til advokaterne hos Dreist Storgaard, der skal hjælpe med klagesagen.

    *****

    EnergiWatch:
    Elselskab har presset kunder til at ændre negative anmeldelser

    Elselskabet Vindstød erkender, at de har presset kunder bag negative anmeldelser på Trustpilot. Virksomheden betoner dog, at der er tale om ”et fåtal af gange”, beretter EnergiWatch.

    Her og nu er den samlede vurdering af Vindstød ikke tilgængelig på Trustpilot, der gør opmærksom på, at Vindstød har overtrådt dets retningslinjer.

    ”Ved at gøre dette begrænser de bevidst oplysningerne på deres profil. Dette er ikke tilladt på Trustpilot, da det kan føre til skævhed og kompromittere anmeldelsernes pålidelighed,” lyder det i en advarsel fra Trustpilot.

    Hverken Trustpilot eller Vindstød vil oplyse til TV2 Østjylland, præcist hvor mange gange det er sket.

    *****

    Fyns Amts Avis:
    Rettelse: Flere tilmeldt fjernvarme i Espe

    Vi bragte i Dagens Overblik mandag et uddrag af en artikel fra Fyns Amts Avis om et fjernvarmeprojekt i Espe på Fyn. Fyns Amts Avis kommer nu med en rettelse:

    Det fremgår, at tilslutningen til fjernvarme i Espe er på 85 procent kort før fristen 31. marts, og at den samlede plan for fjernvarme i en stribe landsbyer derfor er ved at kollapse.

    Det er dog ikke korrekt. Tallet stammer fra et referat fra Teknik- og Miljøudvalgets seneste møde, hvor man også kan læse, at de 85 procent var status i januar. Aktuelt er tilslutningen på 98 procent, fremgår det af FFV's hjemmeside, og projektet i Espe er dermed næsten i mål. Hvordan fremtiden for de øvrige fjernvarmeprojekter ser ud, hvis projektet i Espe gennemføres, er dog fortsat uvist.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...