Gå til hovedindhold

Regeringen har sået tvivl om gassens fremtid

LÆS I DAG:

Kredsløb indgår samarbejde med Andritz i jagten på CCS-anlæg.
Sønderborg vil sætte CO2-prop på afbrændingen af restaffald og biobrændsel.
Konservative i kovending: Åbner for statsstøtte til havvind.
Unge går mindre op i klimaet, end vi tror.
Andel overtager fire solcelleprojekter fra Better Energy.

4. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Altinget.dk:
    Regeringen har sået tvivl om gassens fremtid

    Der er en række kommuner, hvor der stadig er et stykke vej, førend man kan slippe ud af gasopvarmningen. Den største udfordring er Dragør Kommune, hvor cirka fire ud af fem boliger i dag varmes op med olie- eller gasfyr.   

    Og ifølge Altinget.dk er projektet med konvertering væk fra gas hæmmet af, at regeringen – og særligt klimaminister Lars Aagaard – sår tvivl om gassens fremtid.

    - Med aftalen i 2022 var udmeldingen lysende klar, og derfor er vi gået i gang. Men på sidste etape kommer de her meldinger, og det gør simpelthen borgerne usikre på, om gassen forsvinder eller ej, siger borgmester Kenneth Gøtterup til Altinget.dk.

    Kommunen forsøger at udrulle fjernvarme i samarbejde med nabokommunen Tårnby, men inden 1. juni skal 65 procent af kommunens varmebehov tilmeldes projektet, hvis det skal overleve. Alternativet er, at hver eneste husstand i stedet skal finde sin egen individuelle varmekilde.

    Altinget har forsøgt at få et interview med klima- og energiminister Lars Aagaard (M) om gassens fremtid, men det har ikke været muligt.

    *****

    GridTech:
    Kredsløb indgår samarbejde med Andritz i jagten på CCS-anlæg

    Kredsløb – det aarhusianske forsyningsselskab – har nu annonceret, at de også har ansøgt om at blive prækvalificeret til den store CCS-pulje, der deler ud af sine milliarder fra april i 2026. Det skriver GridTech.

    Kredsløb ønsker at etablere et CCS-anlæg på selskabets kombinerede affaldsforbrændings- og biomasseværk i Lisbjerg nord for Aarhus. Det skal ske i et samarbejde med den internationale teknologikoncern Andritz, der skal stå i spidsen for realiseringen af anlægget med såkaldt amin-teknologi, som skal bruges til at indfange 370.000 ton CO2 om året.

    - Leverandøren til Aarhus har mange års konkret erfaring med at fange CO2 fra mange forskellige typer industrier og med god succes, så vi har naturligvis stor tiltro til, at de kan løfte projektet med en velafprøvet teknologi her i Aarhus, udtaler Bjarne Munk Jensen, der er administrerende direktør i Kredsløb.

    Energistyrelsen forventer at tildele de endelige kontrakter i april 2026.

    *****

    GridTech:
    Sønderborg vil sætte CO2-prop på afbrændingen af restaffald og biobrændsel

    Sønderborg Varme har to såkaldte punktkilder, som de kan udnytte til at etablering CO2-fangst – et affaldsfyret kraftvarmeanlæg og et flisfyret anlæg – og med de to anlæg som udgangspunkt, har fjernvarmeselskabet meldt sig i kapløbet om prækvalifikation til den milliardstore CCS-pulje. Det skriver GridTech.

    Ansøgningen er afleveret med to partnere – Carbon Clean og det lokale ProjectZero – og det handler konkret, skriver Sønderborg Varme i en pressemeddelelse, om ”at tage konkret ansvar for vores fælles fremtid”.

    - For os i Sønderborg Varme handler det først og fremmest om at skabe værdi for vores forbrugere. Det  er dem, der ejer os, og derfor skal det også være en god forretning for dem. Men projektet rækker ud  over det, siger Claus Plum,  bestyrelsesformand hos Sønderborg Varme.

    Projektet er stadig i en tidlig fase, og meget skal endnu afklares. Men samarbejdspartnerne er enige om, at Sønderborg er det rette sted at undersøge mulighederne for CCS, da rammerne og viljen for projektet er til stede.

    *****

    Altinget.dk:
    Konservative i kovending: Åbner for statsstøtte til havvind

    Så sent som i december var De Konservative afvisende overfor at stille statsstøtte til rådighed for de kommende havvindsudbud, der indtil videre har lidt en krank skæbne. Men ifølge Altinget.dk foretager partiet nu en kovending forud for et afgørende forhandlingsforløb på energiområdet.

    Dina Raabjerg – partiet energiordfører vil nemlig ikke længere afvise at bruge offentlige midler på at sætte vindmøller op på havet.

    - Hvis jeg lægger armene over kors og siger, at det ikke kommer til at blive i min levetid, så kommer jeg til at ligne komiske Ali, lyder hendes kommentar til Altinget.dk.

    Tidligere gjorde Dina Raabjerg sig til talsmand for, at man i stedet for statsstøtte til havvindsudbud snarere brugte pengene på elektrificering for at sikre tilstrækkelig efterspørgsel efter den grønne strøm.

    Andre – herunder klimaminister Lars Aagaard – mener derimod, at man er nødt til at ty til statsstøtte i det nye udbud. Det meldte ministeren ud kort efter, det stod klart, at regeringen ikke havde modtaget nogen bud på de seneste projekter.

    Der har endnu ikke været forhandlinger på området.

    *****

    Klimamonitor:
    Unge går mindre op i klimaet, end vi tror

    Det er ikke klimaet, der har de unge menneskers interesse og største opmærksomhed i dag. Derimod er det nu sikkerhedspolitik og økonomi, der fylder mere hos de unge i dag, fremgår det af Klimamonitor, der baserer det på nye tal fra Arla Fonden.

    Mere konkret er andelen af unge, der mener, at det er vigtigt at leve klimavenligt, faldet fra 43 procent i 2020 til 20 procent i 2024.

    Ligeledes viser et stort studie om europæiske unges demokratiske engagement fra 2022, at danske unge faktisk er blandt de mindst klimaoptagede i Europa. I stedet er det sikkerhedspolitik, økonomi og personlige frihedsrettigheder, der vægtes højere end klimaet.

    *****

    EnergiWatch:
    Andel overtager fire solcelleprojekter fra Better Energy

    Energikoncernen Andel har overtaget eneejerskabet af fire solcelleparker, som Andel har udviklet sammen med det kriseramte Better Energy. Ifølge EnergiWatch er overtagelsen bekræftet af Andel, ligesom det fremgår af CVR-registret.

    - Vi har påtaget os en ny rolle og ansvaret for projekterne – og ser nu fremad og vurderer, hvordan parkerne bedst kan realiseres, så de kan bidrage til den grønne omstilling, siger Mogens Hagelskær, chef for vedvarende energi i Andel til EnergiWatch.

    Ifølge EnergiWatch er der dog endnu ikke klarhed over, hvilke solcelleprojekter, der bliver en del af overtagelse, og hvordan de er tænkt at skulle realiseres.

    EnergiWatch fortælle, at Better Energy og Andel for lidt over et år siden annoncerede et nyt partnerskab, en milliardinvestering, der skulle etablere op til 15 nye solcelleparker i Danmark frem mod 2028. Ejerskabet over parkerne ville de to selskaber dele ligeligt i mellem sig.

    I november sidste år måtte man hugge bremserne i, og Better Energys topchef, Rasmus Lildholdt Kjær, fortalte, at man ikke ville føje nye projekter til partnerskabet. Dengang forlød det dog, at fire parker var undervejs.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...