Gå til hovedindhold

Regeringsparti slår bak på udfasning af gas - og det stiller kommunerne i en svær situation, lyder kritikken

LÆS I DAG:

Grafen knækker – men varmeprisen stiger stadig: Standardhuset får nyt liv, og det ændrer fjernvarmeregnskabet.
Regeringen vil undersøge muligheden for atomkraft i Danmark.
Liberal Alliance er ikke længere med i forhandlingerne om havvind.
Parlamentarikere presser på: Europas elsystem skal være mere robust.
142 skal sige ja til fjernvarme.

14. maj 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Danske Kommuner:
    Regeringsparti slår bak på udfasning af gas - og det stiller kommunerne i en svær situation, lyder kritikken

    Kritikken fortsætter mod Venstre, der er i weekenden meldte ud, at de ikke længere bakker op om, at gasopvarmning af boliger skal stoppe senest i 2035. Kritikere peger bl.a. på, at det stiller kommunerne i en svær situation, skriver Danske Kommuner.

    Det gælder bl.a. borgmester i Dragør, Kenneth Gøtterup.

    - Jeg synes, det stiller både kommuner og borgere i en meget svær og usikker situation. Borgerne begynder at blive usikre og tvivle på, om de skal tilmelde sig andre varmeformer, herunder fjernvarme. De kan kun forstå det som om, at der er rigeligt med gas til alle, siger han og efterlyser en genbekræftelse af den oprindelige aftale fra regeringen som helhed.

    Johannes Lundsfryd Jensen (S), der er formand for KL's klima- og miljøudvalg, efterspørger ligeledes klare udmeldinger fra statsligt hold, netop fordi mange kommunale fjernvarmeprojekter allerede er i gang eller på tegnebrættet.

    Også Dansk Fjernvarme er kritiske over udmeldingen.

    - Jeg forstår udmærket hensynet til nogle landsbyområder og mindre byområder, hvor der måske ikke kommer fjernvarme, og hvor grøn gas kan være en del af løsningen. Men så synes jeg, at vi i stedet for skal fokusere på at løse det problem i stedet for at skabe stor usikkerhed omkring den fjernvarmeudrulning, som allerede er i gang, siger direktør Kim Mortensen.

    *****

    GridTech:
    Grafen knækker – men varmeprisen stiger stadig: Standardhuset får nyt liv, og det ændrer fjernvarmeregnskabet

    Gennemsigtige priser for ikke mindst forbrugerne. Det er udfaldet af, at der nu kommer en ny definition af begrebet standardhus, der bliver brugt som udtryk for, hvor meget fjernvarme en given bolig forbruger, og hvad det koster at få fjernvarmen. Det fortæller GridTech.

    Begrebet standardhus har hidtil dækket over et 130 kvadratmeter stort hus med et årligt varmeforbrug på 18,1 MWh. Definitionen har 40 på bagen, og der er sket en stor udvikling, så den nye definition fra Energistyrelsen lyder på 125 kvadratmeter med et årligt forbrug på 14 MWh.

    En redefinition, som Dansk Fjernvarme tager imod med kyshånd efter mange års kamp for at få justeringen.

    - Vores boligmasse er blevet langt mere energi- og omkostningseffektiv siden 1980’erne, hvor begrebet standardhus blev defineret. En udvikling, som betyder, at definitionen ikke længere er repræsentativt for, hvordan en bolig opvarmes med fjernvarme anno 2025, forklarer Bettina Aagaard Vester, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

    *****

    Klimamonitor:
    Regeringen vil undersøge muligheden for atomkraft i Danmark

    Regeringen er angiveligt klar til at sætte et større analysearbejde i gang for at undersøge og afveje potentialer, muligheder og risici ved at benytte atomkraft som supplement til sol- og vindenergi. Det beretter Klimamonitor med henvisning til Politiken.

    Det er kommet frem efter et møde mellem klimaminister Lars Aagaard under en hasteforespørgsel indkaldt af den borgerlige opposition. Og her luftede han sløret for, at regeringen vil igangsætte en større analyse af kernekraft, og at ministeren især er interesseret i de såkaldte SMR’er - små modulære reaktorer.

    - Vi observerer, at der er en udvikling på vej med nye kernekraftteknologier – små, modulære reaktorer. Regeringen har besluttet at sætte en analyse i gang af, hvad potentialet er i de nye a-kraft-teknologier, siger Lars Aagaard til Politiken.

    *****

    Klimamonitor:
    Liberal Alliance er ikke længere med i forhandlingerne om havvind

    Liberal Alliance har meldt fra til de igangværende forhandlinger om havvind. Partiet mener, at det p.t. er for enøjet alene at satse på havvind, når der er mulighed for at udvide energimikset i Danmark med atomkraft. Det skriver bl.a. Klimamonitor.

    - Regeringen har ikke fremlagt beregninger om fordele og ulemper ved at bruge så mange penge på havvind fremfor på atomkraft. Vi kan derfor ikke støtte sådan en prioritering på det mangelfulde foreliggende grundlagt, siger klima- og energiordfører Steffen Frølund til B.T.

    En række medier har beskrevet, at energiselskaber tilbydes op mod 62 milliarder kroner i statsstøtte over 20 år i et nyt udbud om to havvindmølleparker i Nordsøen og en ved Hesselø. Det har regeringen endnu ikke bekræftet.

    Omvendt har en række borgerlige partier – herunder Liberal Alliancen – talt for at afskaffe forbuddet mod atomkraft, som i 40 år har været forbudt territorie i Danmark. Folketinget vedtog i 1985, at teknologien ikke måtte indgå i den danske energiplanlægning.

    *****

    GridTech:
    Parlamentarikere presser på: Europas elsystem skal være mere robust

    Det omfattende strømsvigt, der for nylig ramte store dele af Spanien, Portugal og det sydlige Frankrig har understreget behovet for et stærkere og mere robust elsystem. Det afspejler sig i en række beslutninger, som et udvalg i Europa-Parlamentet tirsdag vedtog, skriver GridTech.

    - Blackoutet på den iberiske halvø var en smertefuld demonstration af, hvor sårbare vores net fortsat er. Det var en påmindelse om, at Europas energiomstilling vil mislykkes, medmindre vi investerer lige så strategisk i infrastruktur som i vedvarende energi, siger den østrigske parlamentariker Anna Sturgkh.

    Konkret foreslår udvalget - ITRE - at EU iværksætter et konkret handlingsprogram for transmissionsnettet på tværs af unionen. Herunder skal der blandt andet investeres massivt i opgraderinger og flere grænseoverskridende forbindelser, mens tilladelser til nye projekter skal forenkles.

    Dertil skal flere private investeringer fremmes ved mere klare regler og mere realistiske nettarriffer, der skal afspejle de reelle omkostninger ved at opbygge, vedligeholde og modernisere elnettet.

    *****

    Herning Folkeblad:
    142 skal sige ja til fjernvarme

    Landsbyen Fjelstervang i Ringkøbing-Skjern Kommune har 180 husstande, og hvis 142 af dem siger ja tak til fjernvarme, vil det kunne ske inden for ganske få år. Men lige nu er der et stykke op til, at 142 af dem siger ja – derfor er der nu indkaldt til borgermøde den 22. maj, skriver Herning Folkeblad.

    Ringkøbing-Skjern Kommune har givet sit tilsagn om en låneramme. Kibæk Varme har sagt ja til at levere, og tilsagn om tilskud er på vej ind, så nu er grundlaget lagt for, at gravemaskinerne kan komme i gang til efteråret.

    - Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi gerne ser et stort fremmøde på torsdag i Landsbycentret, for så har vi muligheden for at give flest mulige informationer til så mange som muligt på én gang, fastslår formand Claus Jensen.

    . Hvis projektet skal blive til noget, betinger kommunen, at 75 procent af husstandene tilslutter sig. Det vil sige 142 i alt, så der er et stykke vej fra de nuværende 117.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...