Gå til hovedindhold

Venstre vil droppe mål om at udfase gasfyr

LÆS I DAG:
Venstre vil droppe mål om at udfase gasfyr.
Udmelding om gasfyr vækker vrede i Dragør.
Branchen efterlyser udmelding, mens projekter tages af bordet.
Nævn omgør tilsyns dom om fjernvarmeunits.
Køledisken i supermarkedet leverer overskudsvarme.

12. maj 2025
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    EnergiWatch:
    Venstre vil droppe mål om at udfase gasfyr

    Venstres partiformand Troels Lund Poulsen vil droppe Danmarks mål om at udfase gasfyr i boliger inden 2035.

    Argumentet lyder, at det ikke er nødvendigt med en hård deadline, da CO2-udledningen fra gasfyr falder efterhånden, som der kommer mere biogas, det skriver EnergiWatch.

    - Hvis vi gennemfører udfasningen som planlagt, risikerer vi at efterlade tusindvis af danske familier med en stor og unødvendig regning. Det giver hverken økonomisk eller klimamæssigt mening, når gassen er både dansk og grøn, udtaler Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

    I 2022 blev et bredt flertal i Folketinget ellers enige om, at der fra 2035 ikke længere skal være boliger i Danmark, der opvarmes med gasfyr. I stedet skulle gasfyr erstattes af fjernvarme eller varmepumper.

    Når Venstre taler om grøn gas henvises der til biogas, der fremstilles af organiske rest- og affaldsprodukter.

    Ifølge Energistyrelsen var andelen af biogas i det danske gassystem på knap 40 procent i 2023. I 2030 forventes det, at 100 procent af det danske gasforbrug er dækket af biometan.

    *****

    AmagerLIV:
    Udmelding om gasfyr vækker vrede i Dragør

    I Dragør er Venstres udmelding mødt med forbløffelse. Her er man ellers i gang med at få borgerne til at tilslutte sig fjernvarme i konvertering væk fra gas.

    - Det kommer som lyn fra en klar himmel. Det var regeringen, der i 2022 lavede en aftale med Kommunernes Landsforening om at tilbyde borgerne fjernvarme. Nu siger et regeringsparti noget helt andet. Det skaber usikkerhed hos borgerne og truer fjernvarmeprojektet i Dragør, siger Dragørs konservative borgmester Kenneth Gøtterup til AmagerLIV.

    Trods udmeldingen vil Dragør Kommune fortsætte udrulningen af fjernvarme.

    *****

    Installatør Horisont:
    Branchen efterlyser udmelding, mens projekter tages af bordet

    Flere planlagte fjernvarmeprojekter skrottes på grund af manglende opbakning fra forbrugeren, det er flere faktorer, som får forbrugeren til at fravælge den miljøvenlige varmeforsyning.

    - Det handler bl.a. om højere priser på fjernvarmen, stabile gaspriser, men også om et politisk løfte, der endnu ikke er indfriet, påpeger Søren Magnussen, der er seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme.

    Søren Magnussen kalder det en ”zik zak-kurs”, men peger på, at der fortsat er en politisk aftale om udfasning af gas – indtil andet er besluttet. Ifølge dén aftale skulle der i 2030 være omkring 200.00 gasfyr tilbage i danske boliger.

    - Men hvis ministerens udmelding får grobund hos danskerne, frygter jeg for, at antallet af gasfyr kan ende med at blive langt, langt højere, ved at sætte konverteringen skakmat, siger Søren Magnussen.

    *****

    EnergiWatch:
    Nævn omgør tilsyns dom om fjernvarmeunits

    Energiklagenævnet har ophævet Forsyningstilsynets afgørelse om, at fjernvarmeselskaber må indregne omkostninger forbundet til fjernvarmeunits i varmeprisen.

    Det oplyser EnergiWatch.

    I april 2024 havde Forsyningstilsynet ellers afgjort, at Halsnæs Fjernvarme ikke måtte gøre det. Dengang undrede chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Søren Junge Bak, sig over afgørelsen og pointerede, at Forsyningstilsynet havde sagt god for netop den løsning tilbage i 2010.

    - Dengang vurderede tilsynet, at den model var rimelig og dermed en mulighed. I den konkrete sag har en forbruger klaget over unitordningen i Halsnæs, hvis tilbud var obligatorisk. Nu er de gået skridtet videre og har truffet en anden afgørelse, end Energitilsynet traf i 2010, sagde Søren Junge Bak til EnergiWatch i maj 2024.

    *****

    Maskinmesteren:
    Køledisken i supermarkedet leverer overskudsvarme

    Supermarkeders køling af ferskvarer og frostvarer skaber i nogle tilfælde så store mængder overskudsvarme, at den kan udnyttes til både at erstatte fossile varmekilder i butikkerne og som fjernvarme. Det har supermarkederne Meny og Spar sat i system og foreløbig er 64 af Dagrofas egne butikker og ferskvarelagre udstyret med Heat Recovery Units (HRU), der udnytter overskudsvarme fra køling og frostanlæg. Lige nu producerer Dagrofas egne butikker 4,4 millioner kWh overskudsvarme og har reduceret deres CO2-udledning med 430 ton årligt.

    Det glæder Dagrofas energichef, Michael Gram Møller, at overskudsvarme bliver udnyttet

    - Vi må konstatere, at fjernvarmeværkerne er blevet meget dygtige til at lave varme og som regel med forskellige typer anlæg, så de har flere varmekilder til rådighed. Så vores overskudsvarme konkurrerer hele tiden med værkernes billigste time- eller dagspris på varmen, uddyber Michael Gram Møller fra Dagrofa.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...