Gå til hovedindhold
Analyser
Sektorintegration

Anita og Laura vekslede praktikforløb til job i fjernvarmebranchen

For ingeniørerne Anita Kruse og Laura Møllerskov var et praktikforløb i fjernvarmen helt afgørende for deres vej ind i præcis den branche, de havde drømt om at finde arbejde i.

10. jul. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Anita Kruse (tv.) og Laura Møllerskov har efter deres praktikforløb begge landet drømmejobbet i fjernvarmesektoren. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Klima- og forsyningsingeniørerne Anita Kruse og Laura Møllerskov fik begge en drømmestart på deres karriere i fjernvarmebranchen.

    Som færdiguddannede ingeniører fra VIA University College i januar 2023, havde de nemlig hver især allerede den jobmæssige fremtid på plads. Vel at mærke i lige præcis den branche, de drømte om. Og i begges tilfældes var det et praktikforløb, som førte til en fuldtidsansættelse.

    Anita Kruse vekslede sin praktikplads hos Kredsløb til en stilling som specialist i hydraulik samme sted, mens Laura Møllerskov i dag er projektleder hos Dansk Fjernvarmes Projektselskab (DFP), hvor hun gennemførte sit praktikforløb.

    Egentlig lå det ikke i kortene, at nogen af dem skulle specialisere sig indenfor fjernvarme. Faktisk var det ikke engang ingeniørfaget, som i første omgang fangede deres interesse. Laura Møllerskov har nemlig arbejdet som sygeplejerske i 10 år, inden hun søgte ind på ingeniøruddannelsen. Og Anita Kruse har arbejdet med økologi, ernæring og bæredygtighed i 13 år.

    Men for de to ingeniører blev interessen for fjernvarme altså vakt. Det skete for alvor i løbet af den første studietid på uddannelsen til Klima- og forsyningsingeniør, hvor de var ude på fjernvarmeværket i Horsens for at få dyppet tæerne lidt i branchen.

    - Den rundvisning vakte min nysgerrighed. Jeg dykkede mere ned i det og fik indblik i en branche i rivende udvikling og en viden om, hvor stor en rolle fjernvarmen kommer til at spille i samfundets omstilling. Det gjorde, at jeg i et stykke tid har vidst, at jeg ville arbejde med fjernvarme, siger Laura Møllerskov.

    Det er jo altid fedt at få lov til at arbejde med branchens problematikker i virkeligheden. Ens engagement og interesse stiger, når man får lov til at arbejde med reelle udfordringer og sidde med virkelige data.

    Laura Møllerskov, Projektleder hos Dansk Fjernvarmes Projektselskab

    Denne artikel er også bragt i Magasinet Fjernvarmen

    Denne artikel er en del af et større tema i Magasinet Fjernvarmen om fjernvarmens næste generation. 

    Vil du læse artiklen om Anita Kruse og Laura Møllerskov i en længere version, kan du finde den i magasinet.

    I magasinet fortæller deres praktiksteder, Kredsløb og DFP, blandt andet om hvordan det er at have studerende som Anita og Laura i praktik.

    Praktikken fik sat viden i spil

    For Laura Møllerskov og Anita Kruse er der ingen tvivl om, at praktikforløbet i fjernvarmebranchen har været givende – og ikke kun fordi, det landede dem et job. Begge har nemlig oplevet, at det først var i forbindelse med praktikken, de for alvor fik sat deres tekniske viden fra ingeniørstudiet i spil.

    Og selvom det tog lidt tid at finde sig til rette i, hvordan al den opbyggede viden skulle bruges i praksis, var det en altafgørende oplevelse.

    - Det er jo altid fedt at få lov til at arbejde med branchens problematikker i virkeligheden. Ens engagement og interesse stiger, når man får lov til at arbejde med reelle udfordringer og sidde med virkelige data. Det giver meget mere mening frem for at læse det i en bog, siger Laura Møllerskov om sit praktikforløb hos DFP.

    Under forløbet, som varede cirka et halvt år, fik hun både prøvet kræfter med projektforslag, hydrauliske beregninger, detaildimensioneringer, udbudsmateriale, leverandørforhandlinger og byggemøder.

    Hos Kredsløb har Anita Kruse været en del af den strategiske drift og har blandt andet lavet hydrauliske beregninger og modelleringer af ledningsnettet i Aarhus i værktøjet Termis. Hun har desuden analyseret på det fremtidige varmebehov for at hjælpe med at sikre, at aarhusianerne også kan få grøn varme i fremtiden.

    - Jeg har trods alt haft en fordel i, at jeg kom med en stor viden om hydraulik, klima og vand i rør. Og det har bare været fedt at føle, at jeg kan bidrage og være en del af et fagligt stærkt team, som leverer den nødvendige viden for at et stort projekt såsom satsningen på geotermi kan føres ud i livet. Min kollegaer har troet på, at jeg også kunne løse de opgaver, de har sat mig til, fortæller hun.

    Som praktikant kan man få et sammentømret team til at stille spørgsmål til de fastlagte procedurer og overveje, om tingene kan gøres anderledes.

    Anita Kruse, Specialist i hydraulik hos Kredsløb

    Praktikanter kommer med nye perspektiver

    Både Anita Kruse og Laura Møllerskov har oplevet, at de i løbet af deres praktikforløb kom med flere nye perspektiver, som ikke gik ubemærket hen.

    Anita Kruse fortæller blandt andet, at hun særligt ser sin brede viden om forsyningsbranchen som en måde, hvorpå hun kan sætte sit præg på udviklingen af fjernvarmen.

    - Som praktikant kan man få et sammentømret team til at stille spørgsmål til de fastlagte procedurer og overveje, om tingene kan gøres anderledes. Jeg kan bidrage til branchen ved at have de store briller på og se uden for rammerne – for eksempel igennem sektorkobling, forklarer hun og suppleres af Laura Møllerskov:

    - Vi kommer som studerende med en solid faglig ballast fra uddannelsen – også når det kommer til at arbejde projektorienteret i det hele taget. Fjernvarmebranchen er ret unik i den forstand, at den bærer meget præg af normer og traditioner. Jeg kan godt lide at udfordre og spørge: ”Hvorfor gør vi det sådan?”.

    Vil sætte sit eget præg

    Efter endt praktikforløb fortsatte både Laura Møllerskov og Anita Kruse som studentermedhjælpere hos deres respektive praktiksteder. Og allerede på det tidspunkt var der snak om at fortsætte i en fuldtidsstilling som færdiguddannet. Den har de begge fået – og igennem den håber de hver især på at kunne sætte deres eget præg på fjernvarmens fremtid.

    - Det var helt klart drømmescenariet at indgå en aftale med DFP. Jeg kan godt lide at være generalist og har i DFP fået mange forskelligartede opgaver. Jeg trives bedst i at have fuld fokus på ét projekt, starte det op og følge det til dørs. Det er fedt at arbejde med alle faser i et udbud fra projektering til udførelse, fortæller Laura Møllerskov.

    Anita Kruse havde ligeledes håbet på, at hun kunne fortsætte med at arbejde med hydraulik i Kredsløb. Det var netop sådan, det blev, og derfor føler hun ikke, at hun mødte helt grøn ind på sin første arbejdsdag.

    - Jeg kunne bidrage med en hel del med det samme. I det hele taget er det bare motiverende for mig at bidrage til den grønne omstilling – om det så er ved at arbejde med overskudsvarme, termonet eller temperaturoptimering. Og så kunne jeg rigtig godt tænke mig på et tidspunkt at komme ud i verden og udbrede den viden, vi har om fjernvarme her i Danmark, forklarer hun.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...