5 skarpe til fjernvarmens næste generation
Vi stiller skarpt på to unge studerende, som lige nu uddanner sig indenfor energi og maskinteknologi. De fortæller om det indtryk, de har fået af fjernvarmesektoren i løbet af studiet.

Daniel Madsen og Kristian Myrup Høg har begge haft en positiv oplevelse med fjernvarmebranchen under deres uddannelse.
Hvordan opleves fjernvarmebranchen af de unge, som forhåbentlig skal være med til at forme branchen og nå i mål med den grønne omstilling i fremtiden?
Maskinmesterstuderende Daniel Madsen og ingeniørstuderende Kristian Myrup Høg giver her hver især et indblik i, hvordan de har mødt fjernvarmebranchen i løbet af studiet.
Daniel Madsen er 26 år gammel og læser på 8. semester på Maskinmesterskolen i Lyngby, mens Kristian Myrup Høg er 25 og læser til maskiningeniør på 6. semester på Aarhus Universitet.
Hvilke tanker om fremtiden lå bag dit studievalg?
Daniel Madsen
Jeg har altid haft en tanke om, at jeg gerne ville være olieingeniør på en boreplatform. Men i løbet af mit sabbatår kom jeg på lidt andre tanker og fik vakt interessen for noget lidt mere tværfagligt, som også var hands-on.
I kombination med at medierne fik mere fokus på den grønne omstilling gjorde det, at jeg søgte ind som maskinmester i stedet.
Kristian Myrup Høg
Jeg ville gerne gå ingeniørvejen for at arbejde mere med matematik og fysik. Jeg var så til u-days i Aarhus og snakkede med en underviser, som fortalte om en svingshjulsteknologi, der kunne bruges til at lagre energi. Det var ret fascinerende og gjorde, at jeg fik en interesse for energiteknologi.
På hvilken måde har fjernvarme været en del af din uddannelse?
Daniel Madsen
På uddannelsen har vi generelt ikke fået meget at vide om fjernvarme. Jeg har dog stiftet bekendtskab med det i faget ”Energiforsyningsanlæg”, hvor vi regnede på energibalancer, virkningsgrader og effekter på kraftvarmeværker.
Men ellers har det primært været i valgfaget ”Den grønne energis cyklus”, som har fokus på energiproduktion, distribution og grønt energiforbrug fra vugge til grav. Her havde vi nogle gæsteforelæsere ude – blandt andet Jens Christian Nielsen fra Dansk Fjernvarme, som fortalte om branchen og dens teknologier.
Kristian Myrup Høg
Før jeg begyndte at arbejde med mit bachelorprojekt har jeg ikke haft voldsomt meget med det at gøre. Vi lærer selvfølgelig at beregne mange forhold, der er relevante for fjernvarme såsom varmetab og tryktab, men vi har ikke haft kontakt med branchen direkte.
Normalt er studiet vist ude for at se Kredsløb, men det er nok druknet lidt i coronanedlukningen. Og jeg tror da, at alle på studiet ved hvad fjernvarme er og har en forståelse af, hvor vigtigt det er.
Hvad gav dig lyst til at arbejde specifikt med fjernvarme på studiet?
Daniel Madsen
På valgfagslinjen er vi i gang med at skrive et stort projekt om en grøn energicyklus. Da min studiegruppe og jeg alle er fra Jylland, valgte vi hurtigt at kigge mod Esbjerg på baggrund af alle de spændende initiativer, man har sat i søen derovre.
Mange af vores studiekammerater valgte at skrive projekter om nogle af de mere hotte emner som PtX, grøn jetfuel, energiøer og CCS, men vi mener, at varmebehovet i Danmark er lidt overset, da det trods alt står for omkring 50 procent af vores samlede energiforbrug.
Hvad gør vi i fremtiden, når halvdelen af den energi, vi skal bruge er varme, og vi har lukket alle de store fossilbaserede kraftvarmeværker ned til fordel for vindmøller og solceller? Det synes vi kunne være sjovt at tage fat på - også fordi det ikke er noget, vi tænker over til daglig. Fjernvarme er ikke så sexet at snakke om, selvom vi i Danmark er et af de lande i verden, der er længst fremme på fjernvarmeområdet.
Kristian Myrup Høg
I bachelorprojektet har jeg valgt at arbejde med fjernvarme sammen med to medstuderende, fordi vi har fået interesse for et reelt problem, som opstår ved fjernvarmelækager. Mange steder er der nemlig ikke er et separat kredsløb i huset, så vandet stoppes ikke fra at løbe ud af systemet og ind i hjemmet.
Vi vil så lave en mekanisme, som kan lukke for kredsløbet i huset, hvis der skulle ske en lækage. Og det er en ide, som blandt andet Danfoss og flere varmeværker har vist interesse i. Det hjælper selvfølgelig på vores interesse for emnet, når vi oplever, at der er et reelt behov for sådan en løsning derude.
Hvilken oplevelse har du haft af fjernvarmesektoren under dine studier?
Daniel Madsen
Jeg havde en god oplevelse med Dansk Fjernvarme, da de kom forbi, og mange af os kommer selvfølgelig til at arbejde med fjernvarme. Jeg kan dog tvivle lidt på om branchen og sektoren får solgt sig selv godt nok, for der kommer kun til at mangle flere maskinmestre i fremtiden.
Jeg føler måske ikke, at fjernvarme står så højt på listen, når man kigger efter et job. Og jeg tror, at det bliver min studiegruppes projekt, som skal vække interessen for fjernvarme hos de andre på vores valgfagslinje. Vi er de eneste, der har valgt at arbejde med fjernvarme i vores projekt - det er bare de mere sexede emner, som fylder hos folk.
Kristian Myrup Høg
Før vi gik i gang med bachelorprojektet var det meget begrænset, hvad jeg havde af kendskab til fjernvarmen. Det er nok ret forskelligt på studiet, hvad der er af kendskab, for dem der interesserer sig for energi, energiteknologi og termodynamik har nok større kendskab end resten. Men efter vi er gået i gang med projektet, har min oplevelse været virkelig positiv. Jeg tror, vi alle tre i gruppen er overraskede over, hvor meget de forskellige aktører har haft lyst til at samarbejde med os.
Vi har været på besøg hos Kredsløb og Danfoss og har fået leveret tal fra Dansk Fjernvarme. Og det har været fedt at opleve, hvor meget viden de har været villige til at dele – og så kan vi forhåbentlig lave et produkt, der ikke bare løser problemet på papiret, men også bliver taget i brug efterfølgende.
Jeg tror at det der med at komme ud og møde branchen og se fjernvarmeværkerne giver indblik i, hvor stort et felt det er, og hvor meget der er at tage fat på. Det kunne fjernvarmen godt gøre mere ud af, for det giver en opmærksomhed på, at den eksisterer.
Kunne du forestille dig at arbejde med fjernvarme, når du er færdiguddannet?
Daniel Madsen
Det vil jeg slet ikke udelukke. Mine umiddelbare tanker er, at jeg gerne vil ud og arbejde med den grønne omstilling - og ja, det er mega bredt, men det skal være noget hvor jeg kan fordybe mig og være med til at gøre en forskel. Både med henblik på energioptimeringer, men også på etablering, inkorporering og drift af ny og grøn energiteknologi.
Kristian Myrup Høg
Det er jeg i hvert fald slet ikke imod. Jeg tror ikke nødvendigvis, jeg har én ting, som jeg er fast besluttet på at jeg skal lave, når jeg er færdig. Indtil videre har jeg i hvert fald haft en positiv oplevelse med fjernvarmebranchen og jeg synes det er rigtig vigtigt stykke arbejde, den laver.

Tema: Næste generation
Prognoserne tyder på, at der kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft til at drive, udbygge og udvikle fjernvarmesektoren.
Den problemstilling er i fokus i det aktuelle nummer af Dansk Fjernvarmes magasin Fjernvarmen, der kan læses her (kræver abonnement).
Vi bringer et udvalg af artiklerne her på hjemmesiden i lidt anderledes versioner.
Skriv kommentar