Gå til hovedindhold
Analyser
Salg & Markedsføring

Fjernvarmeskolen vil lære børn og unge om fjernvarmens verden

Med gratis læringsmateriale til folkeskolen vil Fjernvarmeskolen.dk øge kendskabet til fjernvarmen blandt børn og unge. Det gør siden gennem nærværende formidling og med udgangspunkt i den nyeste viden.

17. jul. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk
illustration til fjernvarmeskolen

Fjernvarmeskolen.dk er en læringsportal, der skal udbrede kendskabet til fjernvarme blandt folkeskoleelever.

Indhold

    Flere danske børn og unge skal vide, hvad fjernvarme er.

    Vores fjernvarmesystem er nemlig en vigtig del af den grønne omstilling – og det bliver ikke mindre vigtigt i fremtiden.

    Det er tankegangen bag Fjernvarmeskolen, som er et website med gratis læringsmateriale om fjernvarme til mellemtrinnet (4.-6.  klasse) og udskolingen (7.-9. klasse).

    Fjernvarmeskolen er skabt af Fjernvarmens Informationsfond og har eksisteret siden 2012. For nylig har den fået et helt nyt udseende med fornyet materiale og grafik. Alt sammen som et led i at udbrede kendskabet til siden og antallet af brugere ude på folkeskolerne, fortæller koordinator Helle Engholm.

    Hun er ansvarlig for vedligeholdelse, formidling og markedsføring af læringsmaterialet og har talt med mange lærere, som har brugt Fjernvarmeskolen i deres undervisning. Og deres oplevelse er ikke til at tage fejl af.

    - Mange af lærerne fortæller, at når de først har fundet ud af, at Fjernvarmeskolen eksisterer, bliver de ved med at bruge den. Vi håber derfor på, at så mange lærere som muligt finder ud af, at materialet eksisterer, siger hun.

    Mange af lærerne fortæller, at når de først har fundet ud af, at Fjernvarmeskolen eksisterer, bliver de ved med at bruge den.

    Helle Engholm, koordinator i Fjernvarmens Informationsfond

    Om læringsmaterialet

    • Fjernvarmeskolen tilbyder læringsmateriale til mellemtrinnet (4.-6. klasse) og udskolingen (7.-9. klasse)
    • Materialet til mellemtrinnet er opbygget som et engineering-forløb i faget natur/teknologi. Forløbet inkluderer aktive øvelser og tager udgangspunkt i konkrete problemstillinger.
    • Forløbet rettet mod udskolingen er tværfagligt rettet og kan inkludere fagene biologi, fysik/kemi og geografi. Eleverne lærer om blandt andet fjernvarmeproduktion, varmekilder, distribution, klima og meget mere.
    • Alt materiale findes gratis på Fjernvarmeskolen.dk, som både indeholder faglig læsning, opgaver, animationsvideoer og forslag til øvelser.

    Materialet afspejler nyeste viden

    Når man skal videregive viden om et så komplekst og omskifteligt felt som fjernvarme, kræver det også, at formidlingen er helt skarp på de nyeste tendenser.

    Derfor opdateres Fjernvarmeskolen jævnligt – og som minimum årligt – på baggrund af ny viden, nye tal og nye tendenser, som påvirker sektoren. Alt materialet gennemgås af fagfolk, så intet bliver lagt ud, uden det har været forbi en ekspert.

    - Det er vigtigt for os at sørge for, at materialet er så aktuelt som muligt og reflekterer det, der sker ude i verden. Til både mellemtrinnet og udskolingen har vi for eksempel selvfølgelig tilpasset det med henblik på krisen i Ukraine, forklarer Helle Engholm.

    Og det er ikke kun de kolde, hårde fakta i læringsmaterialet, som holdes aktuelle. Udseendet og teksterne opdateres nemlig også løbende, så Fjernvarmeskolen bliver ved med at føles frisk og nutidig.

    - For halvandet år siden gennemgik materialet til udskolingen en større ændring med helt nye tekster og nye animerede tegninger. Samtidig indførte vi muligheden for at evaluere på elevernes viden og læring med digitale tests, fortæller Helle Engholm og fortsætter:

    - I samme ombæring blev hele hjemmesiden opdateret med et nyt udseende – og som det sidste nye har materialet til mellemtrinnet fået samme behandling som det til udskolingen.

    Investerer gerne i at udbrede kendskabet

    Noget af det materiale, som særligt har været et hit hos lærerne, er en række interaktive animationer, der forklarer nærmest alt teknik i fjernvarmesystemet – lige fra kraftvarmeværker til varmevekslere og ikke mindst varmens vej fra produktion til radiator.

    Animationerne har blandt andet været brugt til prøver og sågar eksamener, men efterhånden trænger de til en visuel opdatering.

    Det er dog ikke helt billigt, men ifølge Helle Engholm er der særligt én grund til, at Fjernvarmens Informationsfond hellere end gerne poster penge i læringsmaterialet:

    - Vores formål er at udbrede kendskabet til fjernvarmen i Danmark. Og derfor vil vi med Fjernvarmeskolen gerne have fat i de unge i folkeskolen, så de ved, at der er noget, der hedder fjernvarme.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...