Gå til hovedindhold
Varmekilder
Sektorintegration
PtX & CCUS

15 medlemslande vil have russisk gas helt ud

Der sker fortsat en vis import af gas fra det krigsførende Rusland, og nu lægger 15 medlemslande – herunder Danmark – pres på EU-Kommissionen for at fremme et endegyldigt stop.

24. maj 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Niels Fuglsang var på besøg hos Innargi, der arbejder på at få geotermi til at dække en del af varmeproduktionen hos Kredsløb i Aarhus, og EU-parlamentarikeren peger netop på, mener, at EU's medlemslande bl.a. skal overveje at smide gas fra Rusland helt på porten og erstatte med fx geotermi. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Importen af gas fra Rusland er faldet meget markant, siden præsident Vladimir Putin sendte sit militær ind over grænsen til Ukraine i foråret 2022. Men der sker endnu en import af gas fra Rusland, og det vil en række parlamentarikere i Europa-Parlamentet samt medlemslande have gjort op med.

    Derfor har i alt 15 medlemslande sendt en klar opfordring til EU-Kommissionen om at få stoppet for den sidste del af importen af gas – og i øvrigt også tøjle den del af importen af LNG, der stammer fra Rusland.

    Konkret presser medlemslandene på for, at EU-Kommissionen færdiggør og offentliggør den længe ventede varmepumpehandlingsplan og en revision af den Opvarmnings- og nedkølingsstrategi, der stammer tilbage fra 2016, så den flugter med de kommende klimamål for 2040.

    Fuglsang: Vi skal helt fri af gas fra Rusland

    EU-parlamentariker Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet noterer sig, at EU sendte omkring otte mia. Euro til Rusland i 2023 som betaling for levering af LNG. Han mener, at EU skal bryde fri af den afhængighed.

    - Det er penge, der er med til at finansiere en ulovlig krig, og derfor synes jeg, at det er vores forpligtigelse, at stoppe for import af russisk gas, siger han under et besøg i Aarhus for blive klogere på fjernvarmeproduktionen hos Kredsløb.

    - I stedet må vi gøre alt, hvad vi kan for at energieffektivisere, og derudover må vi gøre, som man gør her hos Kredsløb, nemlig finde nogle andre brændselskilder – fx geotermi – som kan forsyne os med den nødvendige energi i stedet for gas fra Rusland, føjer han til.

    Også Euroheat & Power – den europæiske brancheorganisation for fjernvarme – bakker op om, at der snart skal handles på at få den sidste rest af gas ud og holde igen på forbruget af den – desværre – stigende andel af LNG, der tager over for gassen.

    - Vi skal accelerere opskaleringen af effektive rene varmeløsninger, såsom fjernvarme og fjernkøling. Det er den bedste industrielle strategi til at fastholde vores lederskab inden for disse høj-værdi teknologier, samtidig med at EU's forsyningssikkerhed styrkes, udtaler Aurélie Beauvais, administrerende direktør for Euroheat & Power.

    Det har omkostninger

    Danmark er et af de i alt 15 medlemslande af EU, der står bag henvendelsen til EU-Kommissionen. Blandt de øvrige er større lande som Frankrig og Spanien. Derimod er Tyskland, Italien og Polen ikke medunderskrivere.

    Det kan der være mange årsager til, erkender Niels Fuglsang. Han nævner, at såvel Tyskland som Italien fortsat er meget afhængige af gas som opvarmningsbrændsel, mens Polen har hårdt brug for kul, og måske vil ingen af de lande her og nu kaste sig ud i en kamp for endegyldigt at fjerne gassen som en opvarmningskilde.

    - Hvis vi skal have gas fra Rusland helt ud, så vil det have nogle omkostninger – det er der ingen tvivl om. Omvendt har det også en omkostning, hvis vi bliver ved at finansiere Ruslands krig i Ukraine ved at købe gas eller LNG fra russerne, siger Niels Fuglsang.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...