Gå til hovedindhold
PtX & CCUS
Rammevilkår & Regulering
Dansk Fjernvarme

Borgmestre: CO2-fangst bliver modarbejdet af lovforslag

55 borgmestre opfordrer til, at forslaget om grøn skattereform bliver revideret, så fx affaldsenergianlæg slipper for CO2-afgiften, hvis de fanger og lagrer CO2.

28. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Utilfredsheden har rumlet i et stykke tid, og nu er bægeret flydt over for 55 borgmestre rundt om i landet. I fællesskab har de sendt en opfordring til ministre og ordførere om lovforslaget for en grøn skattereform. Lovforslaget er i deres øjne ude af trit med den politiske aftale, der ligger til grund for lovforslaget.

    ”Hvis vi skal byde og bidrage til opnåelse af klimamålet for 2030, så kræver det, at der er klarhed om rammevilkårene; at der leves op til de politiske aftaler, og at lovgivning med så store økonomiske konsekvenser laves ordentligt fra starten,” står der i brevet, der er sendt til skatteminister Jeppe Bruus, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard samt ordførere fra alle partier bag de politiske aftaler om CCS og grøn skattereform.

    Borgmestrene kritiserer særligt den del, der retter sig mod fangst og lagring af CO2 fra affaldsenergianlæg. Lovforslaget, som det er fremlagt, vil medføre, at affaldsenergianlæg fortsat skal betale CO2-afgift, selvom de ikke længere udleder CO2, og det mener borgmestrene er i direkte strid med den politiske aftale om en grøn skattereform, og at det skaber en unødig usikkerhed om rammevilkårene fremadrettet.

    ”På de kommunalt ejede affaldsenergianlæg arbejdes der mange steder på fangst og lagring af CO2. Der er tale om investeringsbeslutninger på adskillige mia. kr., der har et stort potentiale for at bidrage til de danske klimamål. Men hvis projekterne skal blive til virkelighed, så er det helt afgørende, at der er klarhed om rammevilkårene, ” skriver borgmestrene i brevet.

    Borgmestrene anfører, at lovforslaget i sin nuværende udformning vil betyde, at aftalen om en afgift på i alt 750 kroner pr. ton udledt CO2 ikke bliver overholdt. Og dermed mangler affaldsenergianlæggene et reelt incitament til klimahandling og bidrag til den nødvendige lavere udledning af CO2 – blandt andet gennem fangst og lagring af CO2.

    Der findes løsninger på problemet

    I brevet bliver det ligeledes anført, at Dansk Fjernvarme på vegne af sine medlemmer har fremlagt to meget konkrete løsningsforslag, der dog ikke har vundet gehør i ministerierne. 

    ”Den ene af de foreslåede løsninger skulle ellers være ganske enkel at implementere, da den bygger på en allerede eksisterende målemetode i CO2-afgiftsloven, som giver mulighed for at basere CO2-afgiften på faktisk udledt CO2 og dermed give afløft til de selskaber, som fanger og lagrer CO2’en” forklarer borgmestrene, der også anfører, at netop det forslag vil kunne omsættes til virkelighed med det samme, fordi det blot handler om at få afklaret, om fossilt affald er omfattet af EU’s energibeskatningsdirektiv.

    ”Vi forstår, at myndighederne støtter sig til en 15 år gammel fortolkning fra Kommissionen, som angiveligt fastslår, at affald er omfattet af direktivet. Overfor det står, at en række andre EU-lande, heriblandt Sverige, fortolker det spørgsmål helt anderledes og netop lægger til grund for deres afgiftssystem, at affald ikke er omfattet af energibeskatningsdirektivet. ”

    Her og nu giver borgmestrene udtryk for, at der bør arbejdes målrettet på at finde en løsning allerede i det lovforslag, som planlægges fremsat inden længe, så hele afgiften - herunder både emissions- og CO2-afgiften - kan afløftes ved fangst og lagring af CO2.

    ”Hvis ikke det sker, så frygter vi, at CO2-afgiften i stedet for at give det løft til CCS-projekterne, som var tiltænkt politisk, ender med at stå i vejen for realiseringen af en stor del af projekterne og dermed kan have konsekvenser for opnåelsen af vores klimamål både nationalt og kommunalt, ” slår borgmestrene fast.

    Andre klikkede på...