Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Forsyningssikkerhed
Klima- & Miljøforhold

Danmark er et forbillede for fjernvarmens udbredelse i Europa

I anledningen af sit 30-årsjubilæum i Dansk Fjernvarme giver international chef Birger Lauersen et indblik i de sidste mange års arbejde for at udbrede fjernvarmen udenfor Danmarks grænser. Spørger man ham, kommer fjernvarmen til at spille en langt større rolle i Europa i fremtiden.

27. dec. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Birger Lauersen - helt til højre - har tæt kontakt til mange af de danske medlemmer af Europa-Parlamenter. Som her hvor han viser Stinne Bosse fra Moderaterne rundt i Helsingør forud for EU-valget tidligere i 2024. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Da Birger Lauersen begyndte at komme i Bruxelles for godt 25 år siden, var det de færreste, der anede hvad han talte om, når han nævnte fjernvarme.

    Det har ikke stoppet ham fra gennem årene at være en varm fortaler for fjernvarmens udbredelse i Europa og i resten af verden. For nylig kunne han så fejre 30-årsjubilæum i Dansk Fjernvarme – og selvom han ”har haft en finger med i lidt af hvert” gennem tiden, som han selv beskriver det, er det særligt det internationale arbejde, som har hængt ved.

    I dag er Birger Lauersen international chef og arbejder primært med at varetage den danske fjernvarmesektors interesser i EU. Konkret består det arbejde af tre opgaver, forklarer han.

    – Den første er at skabe anerkendelse for fjernvarmen og den betydning, den har i at hjælpe os i mål med den grønne omstilling og løse EU’s energiudfordringer. Den anden er at sørge for, at vi udvikler fjernvarmen og får den spredt ud til resten af Europa, siger han og fortsætter:

    – Når vi har succes med det, kan vi arbejde med den tredje opgave: at få indflydelse på love og vilkår.

    Afgørende med international indflydelse

    Netop de love er en af de vigtigste årsager til, at Dansk Fjernvarme har et stort internationalt fokus, fortæller Birger Lauersen.

    Jo, det er da positivt, at Danmark kan være et foregangsland og en inspiration for andre, men hvis vi skal fortsætte med at udbrede fjernvarmen herhjemme, kræver det også et internationalt perspektiv.

    – Vi kan selvfølgelig også imponere med den høje markedsandel i Danmark. Vores omkring 70 procent er langt over, hvad man har i andre lande – og så er det bestemt også markant, at vi kan samle 2.400 mennesker til vores landsmøde. Fjernvarmen er ikke bare en lille nicheting her, siger Birger Lauersen. Foto: Jesper Voldgaard.

    – En stor del af de vilkår, der gælder for fjernvarme i Danmark, kommer fra EU. Det er både bæredygtighedskrav til biomasse, økonomisk regulering, energieffektiviseringsdirektivet, VE-direktiver og meget andet, forklarer Birger Lauersen og fortsætter:

    – Vi er nødt til at forholde os til den internationale lovgivning. Hvis vi ikke gør os gældende, bliver der ikke taget hensyn til os. Så enkelt er det. Og så vinder varmepumperne de steder, hvor fjernvarmen ellers er den billigste løsning.

    Danmark har stor betydning for fjernvarmens image

    Gennem tiden har Dansk Fjernvarme gjort meget for at ændre det internationale syn på fjernvarme. Det er blandt andet sket gennem den europæiske fjernvarmeorganisation EuroHeat & Power, hvor Birger Lauersen har siddet i bestyrelsen i mere end 25 år – for nylig som præsident i en fireårig periode.

    – For eksempel har EuroHeat & Power samarbejdet med Aalborg Universitet om at lave Heat Roadmap Europe – en varmeplan i stil med de to Varmeplan Danmark-rapporter fra 2008 og 2021. I det hele taget har vi arbejdet systematisk med at opnå en forståelse og en accept af fjernvarmen, og i det arbejde har Danmark stået som et godt eksempel og et forbillede, forklarer Birger Lauersen og uddyber:

    – Godt nok er vi indimellem blevet mødt med skepsis, fordi man nogle steder ser det som umuligt at genskabe de gode danske vilkår for fjernvarmen. Det ændrer ikke på, at der i årenes løb har været delegationer fra nær og fjern for at se, hvad der sker på danske varmeværker.

    Noget af det, der særligt har fået opmærksomheden rettet mod den danske fjernvarme, er energikrisen. For mens resten af Europa var hårdt ramt af de stigende gaspriser, gik mange danskere fri, hvis de havde fjernvarme.

    Det var lidt en øjenåbner for fjernvarmens værdi, fortæller Birger Lauersen. Og i årene efter har flere større europæiske nationer, såsom Tyskland, sat hårdt ind på at udbrede fjernvarmen.

    – Vi kan selvfølgelig også imponere med den høje markedsandel i Danmark. Vores omkring 70 procent er langt over, hvad man har i andre lande – og så er det bestemt også markant, at vi kan samle 2.400 mennesker til vores landsmøde. Fjernvarmen er ikke bare en lille nicheting her, siger han.

    Meget mere fjernvarme på vej til Europa

    Med lidt over 25 års internationalt arbejde tør Birger Lauersen godt kigge ind i krystalkuglen og komme med sit bud på, hvordan boligopvarmningen i Europa kommer til at se ud. Helt konkret tror han, at der vil være væsentlig mere fjernvarme.

    Birger Lauersen har ad flere omgange været præsident for EuroHeat & Power - den europæiske brancheorganisation for fjernvarme. Her ses han sammen med den nuværende direktør i EuroHeat & Power, Aurelie Beauvais. Foto: Jesper Voldgaard.

    – I forstæderne og tyndt befolkede områder bliver varmepumper nok det mest almindelige, men i alle byerne vil man nok i et eller andet omfang have fjernvarme. Jeg kan simpelthen ikke se, at der skulle være andre muligheder, hvis vi skal nå de energi og klimamål, vi sætter os, siger han og forudser forsigtigt, at markedsandelen vil ligge på omkring 40-50 procent.

    – Det er en væsentlig øgning, men allerede nu er man begyndt at kigge på varmeplanlægning flere steder. Tyskerne er for eksempel begyndt at erkende, at der ikke er nogen vej udenom i byerne. Du kan jo ikke installere en varmepumpe oppe på tredje sal i en etageejendom midt inde i Berlin. Du er nødt til at have noget andet – du er nødt til at have fjernvarme. Længere er den ikke, konstaterer han.

    Varmeplanlægning bliver afgørende

    Vil man i de kommende år have et fingerpeg om, hvorvidt det går fremad med fjernvarmen, er det varmeplanlægningen rundtom i Europa, man skal holde øje med, siger Birger Lauersen.

    – I dag står der ikke i lovgivningen, at varmeplaner skal være bindende. Så det bliver afgørende, at landene ikke bare giver deres byer mandat eller pligt til at lave en varmeplan, men også mulighed for at implementere den, siger han og tilføjer:

    – Ellers kommer vi ingen vegne. Så vil alle sidde på hænderne og vente på, at andre gør noget.

    Og hvad bliver så den danske fjernvarmesektors rolle? Den samme som altid, siger Birger Lauersen:

    – Vi skal være en god rollemodel og bidrage til det arbejde, der på europæisk plan skal sikre, at fjernvarmen udbredes de steder, det giver mening.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...