Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Forsyningssikkerhed
Klima- & Miljøforhold

Energipolitisk Åbningsdebat: Realistiske klimamål kræver handling bag ordene og fremdrift

Onsdag tog udvalgte klimaordførere til Energipolitisk Åbningsdebat 2024 temperaturen på om ”Christiansborg” er rolig med de nuværende tiltag, initiativer, udvikling og tidsplanen for at nå klimamålene. Temperaturen hos ordførerne var blandet.

03. okt. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Onsdag var energisektoren samlet til Energipolitisk Åbningsdebat 2024. Debattens program strækker sig over den 2. og 3. oktober, hvor Christiansborg danner rammerne for arrangementet.

    På Åbningsdebatten første dag debatterede et par af de energipolitiske ordførere Henrik Frandsen (M), Dina Myrup Raabjerg (KF) og Malte Larsen (S) om de er rolige med de nuværende tiltag, initiativer, udvikling og tidsplanen for at nå Danmarks klimamål.

    Oprindeligt skulle de energipolitiske ordførere Lea Wermelin (S) og Signe Munk (SF) også have deltaget i debatten, men de havde meldt afbud.

    Men afbuddet betød ikke, at de resterende tre energiordførere sad tilbage og var enige om, at alting gik lige efter bogen  – tværtimod.

    Dina Myrup Raabjerg var hurtig på banen, hun føler sig ikke særlig opløftet lige nu, når det drejer om udviklingen i forsyningssektoren.

    - Jeg er udfordret og jeg mangler motivation. Jeg synes, vi politisk mangler at finde ud af, hvad vi vil med de gaskunder, der ikke konverterer til fjernvarme. De kan ikke alle sammen komme over på termonettet.

    Helt omvendt gav Henrik Frandsen udtryk for at være fortrøstningsfuld. Selvom der har været tilbageslag i forsyningssektoren.

    Her påpegede energiordføreren fra Moderaterne at netop beslutningen om at lave en NEKST gruppe skulle speede processen om vedvarende energi op. Det er hans pointe at uanset, hvad du arbejder med inden for energiforsyning, er det et område, der er ekstremt kompliceret og reguleret.

    - Vi har med en sektor at gøre, hvor der er rigtige mange interesser, både indenfor energi, klima og forsyningsområdet. Desuden er der et økonomisk perspektiv, som man skal have for øje.

    Det er hans pointe, at det er vigtigt, at der bliver udrullet fjernvarme alle de steder i Danmark, hvor det kan lade sig gøre, og at der bliver indført en CO2 afgift.

    Den sure gamle mand

    Malte Larsen gav også med egne ord udtryk for at være positivt stemt, når det drejer om at nå de nuværende tiltag, initiativer, udvikling og tidsplan for at nå Danmarks klimamål.

    - Jeg er begejstret. Vi nåede vores klimamål i 2020 med at få mindske det samlede energiforbrug med 30 procent. 

    og tilføjer:

    - Jeg mener velstand og klimakamp godt kan gå hånd i hånd. Danmark skal være et forgangslang  i forhold til lagring af energi.

    Det er Malte Larsens pointe, at Danmark skal bruge energi og kapital på at forske og udvikle, at den vedvarende energi bruges nu og i fremtiden.

    Her bryder Dina Myrup Raabjerg ind, fordi hun mener, at Henrik Frandsen og Malte Larsen er alt for forhåbningsfulde.

    - I er alt for positive, I skal sige, at Danmark lykkes. Men eksempelvis elnettet kan ikke holde til den udbygning, der skal ske.

    Og tilføjer:

    - Jeg føler, jeg er den sure gamle mand mellem Henrik og Malte, og det er jeg, fordi I er for positive.

    Denne kommentar får hele salen, inklusiv de tre tilstedeværende energiordførere, til at bryde ud i latter over Dina Myrup Raabjergs sammenligning. Oven på den løftede stemning, tager Malte Larsen ordet.

    - Det er en vigtig pointe ikke at være for optimistisk uden også at være realistisk. Det er nødvendigt  at alle remedier kommer i brug for at mindske CO2 udslippet i atmosfæren.

    Derfor undrer det også Dina Myrup Raabjerg, at prisloftet på overskudsvarme endnu ikke er fjernet.

    Det er hendes pointe, at der er styr på overskudsvarmen, der er ikke udsigt til at priserne går amok, selvom overskudsvarmen bliver sluppet fri.

    - Der er nogle rammer, som sikrer, at det ikke går amok.

    Malte Larsen supplerer energiordføreren fra Konservative.

    - Jeg er ked af debatten om prisloftet på overskudsvarmen. Vi skylder fjernvarmen en stor tak for, at lykkes med den grønne omstilling af energikilder.

    Det er Malte Larsens pointe at omstillingen til klimaneutralitet skal gå i et tempo, hvor befolkningen og økonomi kan følge med.

    Her mener både ordførere Henrik Frandsen og Dina Myrup Raabjerg, at det er nødvendigt, at Danmark tænker 20-25 år frem for at sikre, at det giver mening for eksempelvis fjernvarmesektoren at investere i grønne energikilder.

    - Klimamålene skal være realistiske men også ambitiøse. Det er langt vigtigere at få sat handling bag ordene og at der er fremdrift, påpeger Dina Myrup Raabjerg. Hvorefter hun sender en lille stikpille til Klimaminister Lars Aagaard.

    - De ting vil jeg gerne have at Lars Aagaard kigger på, selvom de pointer er blevet nævnt ad flere omgange.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...