Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold
Medlemmer
Dansk Fjernvarme

EP-valg 2024: Grøn opsang til Fuglsang

Socialdemokratiets EP-kandidat Niels Fuglsang fik en hardcore rundvisning i geotermi og fjernvarme, da han besøgte Kredsløb og Innargis geotermiboreplads samt Kredsløbs affaldsenergianlæg i Aarhus. Med på vejen fik EP-kandidaten en opsang om at være mere håndfast omkring den grønne omstilling.

27. maj 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Bjarne Munk Jensen - administrerende direktør for Kredsløb - havde en mindre opsang klar til Socialdemokraternes EP-kandidat, Niels Fuglsang, da han besøgte Kredskøb i Aarhus. Foto: Jesper Voldgaard.

Indhold

    Det var om at holde tungen lige i munden, da Socialdemokratiets EP-kandidat Niels Fuglsang lagde vejen forbi Aarhus for at besøge forsyningsselskabet Kredsløb og Innargis geotermiboreplads og Kredsløb affaldsenergianlæg.

    Besøget havde to lokationer og to rundvisninger, hvor der begge steder var lagt op til en grundig rundvisning. Niels Fuglsangs besøg begyndte på geotermiborepladsen, hvor Asbjørn Haugstrup, Chief External Relations Officer hos Innargi og fjernvarmechef hos Kredsløb, Elsebeth Arendt, fortalte om samarbejdet mellem Kredsløb og Innargi om at bringe geotermisk fjernvarme til Aarhus. Til besøget deltog også Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen, som også bidrog med oplysninger om fjernvarmens mange styrker og muligheder. 

    Det samlede geotermiske fjernvarmeanlæg bliver EU’s største af sin slags, når det står færdigt i 2029 og vil til den tid udgøre cirka 20 procent af fjernvarmeforsyningen svarende til cirka 36.000 kunders forsyning med fjernvarme. Anlægget skal i alt bestå af syv mindre anlæg på syv forskellige lokationer i Aarhus.

    Se video med Niels Fuglsang fra hans besøg hos Kredsløb og Innargi i Aarhus. Foto og redigering: Jesper Voldgaard.

    Da geotermi er en af Niels Fuglsangs store interesser, var det derfor oplagt, at besøget begyndte på Kredsløb og Innargis geotermiboreplads. Her fik EP-kandidaten mulighed for at komme så tæt på, som det var muligt, og kigge ind til boreriggen.

    Mens der blev kigget ind til boreriggen gik snakket omkring, hvordan samspillet mellem geotermi og fjernvarme kan fremmes i Europa, og hvordan Danmark kan gå foran og blive det gode eksempel

    Undervejs - mens Niels Fuglsang kiggede nysgerrigt ind til boreriggen - drillede Elsebeth Arendt og Asbjørn Haustrup kollegialt hinanden med, at det var et seriøst samarbejde, de havde indgået, hvor de var dybt afhængige af selskabernes samarbejdsvillighed.

    Ønske: Mere håndfast tilgang

    Dernæst gik turen videre til Kredsløb affaldsenergianlæg. Her blev EP-kandidaten taget godt imod af administrerende direktør hos Kredsløb, Bjarne Munk Jensen. Her deltog også fjernvarmechef hos Kredsløb, Elsebeth Arendt, og Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersen.

    Inden rundturen hos Kredsløb skulle selskabet iføre sig sikkerhedssko, sikkerhedsveste og hjelme.

    - Vi går meget op i sikkerhed og særligt når vi har en EP-kandidat med på rundvisning, fortalte administrerende direktør hos Kredsløb, Bjarne Munk Jensen.

    Bjarne Munk Jensen - tv - gas en opsang til Niels Fuglsang om at komme mere og stærkere på banen omkring bl.a. affaldsenergi. Foto: Jesper Voldgaard.

    Med sikkerheden på plads gik turen videre til at se, blandt andet hvordan forsyningsselskabet sorterer brændbart affald. Det var, mens selskabet observerede den store kran sortere brændbart affald, at Bjarne Munk Jensen kom med en opsang til Socialdemokratiets EP-kandidat Niels Fuglsang.

    Opsangen kom på baggrund af en diskussion tidligere samme dag hos Brancheforeningen Cirkulærs årsmøde, som havde sat nogle tanker i gang hos den administrerende direktør hos Kredsløb.

    - Jeg gav Niels Fuglsang en opsang om, at politikerne bliver nødt til at være mere håndfaste, når det drejer sig om den grønne omstilling.

    Til årsmødet var der i plenum blevet diskuteret, hvor meget EU-politikerne i virkeligheden bestemmer.

    - Her var det salens klare budskab, at politikerne skal være mere kontante og ikke kun tale politik på et overskriftsniveau. De skal i stedet komme ned i materien og løse opgaven, uddyber Bjarne Munk Jensen.

    Opsangen fra den administrerende direktør hos Kredsløb blevet taget godt imod af en lyttende og opmærksom EP-kandidat.

    - Opsangen tager jeg med mig. Jeg synes, det er fornuftigt, at politikerne skal være mere håndfaste i forhold til den grønne omstilling. Når der stilles nogle klare krav til energiselskaberne, skal der stilles nogle krav om, at vi i den kommende tid simpelthen skal have udfaset de fossile energier. Hvis man har energier, der udleder CO2, så skal man have gang i CO2 fangsten. Det er det, man planlægger her ved Kredsløb.

    Og tilføjer:

    - Der tror jeg, at vi skal kigge på prisen på CO2. Vi har et CO2 kvotesystem, og spørgsmålet er om prisen for at udlede CO2 er høj nok. Hvis der er en høj pris, kan det i højere grad betale sig at gøre det, som Kredsløb gør, nemlig af fange CO2 for at undgå at udlede så meget CO2.

    Ingen envejskommunikation

    Efter rundvisningen og inden Socialdemokratiets EP-kandidat Niels Fuglsang skulle videre i dagens valgkampprogram blev der gjort status på dagens besøg.

    Det er en EP-kandidat som er blevet klogere, og som vil bestræbe sig på at være håndfast, hvis han bliver genvalgt til EU-Parlamentet.

    - Jeg er blevet klogere, og besøget i dag har fået mig til at tænke over det fjernvarmesystem, vi har i Danmark og i Aarhus. Der tror jeg, at der er mange andre lande, der kan lære af det. Det er også det, jeg prøver med mit arbejde i Europa-Parlamentet - at få udbredt og stille krav til, at byer skal lave varmeplanlægning og overveje om fjernvarme kan være en mulighed for dem.

    - Jeg tager også med mig videre, at sikre prisen på CO2 er tilstrækkelig høj til, at det driver energiselskaber til at undgå at udlede så meget CO2, det vil sige at skifte til varmepumper og skifte til geotermi og/eller lave CO2 fangst, som man gør her hos Kredsløb.

    Der var mange med på rundvisningen af Niels Fuglsang, da han bl.a. besøgte prøveborepladsen i Skejby, hvor Innargi borer for at finde varmt vand i undergrunden til fjernvarmenettet hos Kredsløb. Foto: Jesper Voldgaard.

    Det var også Dansk Fjernvarmes internationale chef Birger Lauersens indtryk, at EP-kandidaten tog godt imod opsangen fra Kredsløb.

    - Det er mit indtryk efter besøget i dag, at hvis Niels Fuglsang bliver valgt ind, tager han med sig, at det er nødvendigt, at politikerne er mere håndfaste, når det drejer sig om den grønne omstilling. Ellers sker der ikke nogen konkrete ændringer.

    Også Bjarne Munk Jensen oplevede EP-besøget som et godt besøg.

    - Han var interesseret. Han ved lidt om området og kunne stille gode spørgsmål. Det var ikke kun envejskommunikation, og det synes jeg gør samtalen interessant.

    -Jeg synes, det var godt, at Niels Fuglsang spurgte ind til, hvordan man undgår sammensat plastik. Det synes jeg er et godt budskab i forhold til affaldsbranchen og energibranchen. Vi vil gerne brænde det rigtige. Vi skal ikke brænde noget, som kan genanvendes. Derfor håber jeg, at han tager det med sig ned til Bruxelles, når han forhåbentligt bliver valgt igen. Så man kan lave noget, der kan bevare ressourcerne i Kredsløb.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...