Fem energipolitiske emner, der vil præge 2024
Dansk Fjernvarmes politiske chef, Rune Moesgaard, giver en hurtig overflyvning over den energipolitiske dagsorden i 2024 set med fjernvarmesektorens briller.

Der vil også i 2024 være en række energipolitiske emner, der vil præge dagsordenen. Magasinet Fjernvarmen har bedt den politiske chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, om at tage et kig i krystalkuglen og komme med fem bud på emner, der vil præge 2024 for fjernvarmesektoren.
Sektorkobling:
Danmark står midt i en grøn omstilling, hvor der skal elektrificeres, samtidig med at der er et øget pres på forsyningssikkerheden på især elmarkedet. Her har både de store og decentrale kraftvarmeværker en central rolle at spille i omstillingen af energisystemet.
Sektorkobling mellem elnettet og de danske kraftvarmeværker er essentiel til at understøtte omstillingen og sikre forsyningssikkerheden på både el og varme. Derfor kommer Dansk Fjernvarme til at have et stort politisk fokus på dette område i 2024.
I forlængelse heraf er det også relevant at nævne rammevilkårene for udbredelsen af CCUS og biomassens fortsatte rolle i det samlede energisystem, som også ligger højt på den energipolitiske dagsorden for Dansk Fjernvarme.
Økonomisk regulering:
I 2024 fremlægger regeringen et lovforslag om flere ændringer i den økonomiske regulering af fjernvarmen. Dansk Fjernvarme forventer, at lovforslaget blandt andet kommer til at omhandle et nyt forbrugerprisloft, justeringer i afskrivningsreglerne og nye regler for koncerninterne aftaler og governance i kommunale selskaber.
Dansk Fjernvarme har gennem lang tid arbejdet ihærdigt på at sikre, at de nye regler bliver indført på en måde, hvor de medvirker til at løse nogle faktiske problemer, og at de ikke ender med for eksempel at bremse investeringer i den grønne omstilling eller føre til unødvendigt bureaukrati.
Konverteringer/NEKST:
Den grønne omstilling i varmesektoren med naturgasudfasningen og fjernvarmeudrulningen kører stadig på højtryk i Danmark. Med både energikrisen fra 2022 spøgende i baghovedet og NEKSTs videre anbefalinger fra sporet ”Farvel til gas i danske hjem” er konverteringer i høj grad stadig på den politiske dagsorden for 2024. Her er det især to forhold, der har fokus: fjernvarmepuljen og en udløbsdato på gas.
For det første skal der flere midler i fjernvarmepuljen, fordi det er et af de vigtigste værktøjer for en tempofyldt udfasning af naturgas i Danmark. Fjernvarmepuljen er kommet på finansloven for 2024 med 150 mio. kroner, men det er langtfra nok til alle projekter, som ønsker at benytte fjernvarmepuljen. Derfor kæmper Dansk Fjernvarme for, at der sikres flere midler i puljen til at fastholde tempoet på naturgasudfasningen.
For det andet arbejder Dansk Fjernvarme for, at der sættes en udløbsdato på naturgasnettet i områder, der er udlagt til fjernvarme. Dette skal bidrage til at sikre de nødvendige tilslutningsgrader, når fjernvarmeselskaberne skal gennemføre deres konverteringsprojekter.
Overskudsvarme:
Det helt store tema i sidste halvår af 2023 var prisloftet på overskudsvarme, som sætter en stopper for overskudsvarmeprojekter. Fra 2024 gælder prisloftet også eksisterende overskudsvarmeanlæg og har potentiale til at stoppe helt for udnyttelse af energikilden.
Udnyttelse af overskudsvarme er en energieffektiv mulighed for at udfase fossile energikilder og biomasse i varmeproduktionen. Derfor giver det ingen mening, at et prisloft skal forhindre denne udnyttelse. Så længe prisloftet på overskudsvarme eksisterer i sin nuværende form, vil Dansk Fjernvarme arbejde for at få prisloftet afskaffet, så fjernvarmesektoren, industri og erhverv kan samarbejde om at indfri det høje uudnyttede overskudsvarmepotentiale.
Skatter og afgifter:
Udmøntning af grøn skattereform forventes fremlagt i lovforslag i starten af 2024 og vil få stor betydning for blandt andet mulighederne for udbredelse af CCUS.
Derudover vil Dansk Fjernvarme øge fokus generelt på skatte- og afgiftsområdet, hvor der skal kigges på den skævvridning, der er i afgifterne mellem fjernvarme og individuelle løsninger.
Denne artikel er bragt i januar-udgaven af magasinet Fjernvarmen.

Rune Moesgaard
Afdelingschef for Public Affairs & Regulering
Økonomisk regulering af fjernvarme og affald
Mobil: +45 24 90 41 49
E-mail: rum@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar