Fjernvarmepulje og slutdato for brug af gas skal sikre gasudfasning
Der skal økonomi til gasudfasningen og klar udmelding om en slutdato for brug af gasfyr til opvarmning, hvis målet for mindre CO2-udledning skal opnås, lyder det fra Dansk Fjernvarme.
Selv om fjernvarmeselskaberne de seneste to år er nået meget langt med at imødekomme det klart formulerede politiske ønske om at smide gas og olie på porten, så er der fortsat et stykke vej. Og hvis vi skal i mål, så er der tre klare ønsker fra fjernvarmesektoren til politikerne.
De ønsker bliver præsenteret af Dansk Fjernvarme på ”Energipolitisk konference 2024” og de kan ifølge politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, sættes ganske enkelt og klart op:
- Der skal flere penge i Fjernvarmepuljen
- Der skal en slutdato på, hvornår det sidste gasfyr tages ud af opvarmningen
- Der skal en længere afskrivningsperiode for lån til konverteringsprojekter
- Vi ved fra vores medlemmer, hvad de efterspørger og ser som helt centrale for, at de skal kunne levere deres bidrag til gasudfasningen og dermed den grønne omstilling. Og det kan man koge ned til de tre ønsker, forklarer Rune Moesgaard.
Fjernvarmepuljen skal have flere penge
Fjernvarmepuljen er vel efterhånden en ”gammel traver”. Dels fordi den igen og igen bliver fremhævet som vigtig for, at fjernvarmeselskaberne kan få økonomi i deres konverteringsprojekter, hvor gas- eller oliefyr skal ud til fordel for grøn fjernvarme. Dels fordi puljen hidtil har levet et “stop and go” liv.
- Fjernvarmepuljen har lidt af kronisk pengemangel i de år, den har eksisteret, og vi har gang på gang pointeret nødvendigheden af, at den bliver tilført tilstrækkeligt med midler. For 2024 er det endt med 150 mio. kroner, der blev suget ud af puljen på syv minutter, allerede den dag der blev åbnet for ansøgninger, fortæller Rune Moesgaard.
- Incitamentet var et helt andet, da gaspriserne var på deres maksimum. I dag er platformen ikke helt så brændende for danskerne, og derfor vil en slutdato for gasfyr være meget vigtigt.
Ud fra dialog med medlemmerne om deres både godkendte projekter og projekter, der er på vej, er det antagelsen, at der reelt mangler omkring 750 mio. kroner en gang for alle for at komme i mål.
- Hvis de midler kan blive tilført Fjernvarmepuljen, så er det de midler, der er til rådighed, og så bliver der konverteret for de penge, slår han fast.
Slutdato for gasfyr
En mindst lige så afgørende forudsætning for at komme i mål er, at der er behov for en meget klar og utvetydig udmelding om en slutdato for brugen af gasfyr i danskernes boliger til opvarmning.
Det politiske ønske om gasudfasning blev konkretiseret i kølvandet på den russiske invasion af Ukraine og de voldsomme prisstigninger på energi – ikke mindst gas – men siden dengang er prisen på gas faldet til under niveauet umiddelbart før invasionen, og det gør det sværere - og i flere og flere tilfælde umuligt - for fjernvarmeselskaberne at få tilstrækkeligt med tilslutninger til deres konverteringsprojekter.
Det bliver bl.a. underbygget af, at antallet af installationer af nye gasfyr er stigende, og det må ifølge Rune Moesgaard indikere, at ønsket hos den almindelige dansker om at skifte fra fossil til grøn opvarmning ikke matcher de politiske ønsker.
- Incitamentet var et helt andet, da gaspriserne var på deres maksimum. I dag er platformen ikke helt så brændende for danskerne, og derfor vil en slutdato for gasfyr være meget vigtigt. Vi er – kan man sige – nødt til at sætte ild til platformen, hvis vi skal sikre incitamentet til at konvertere, siger Rune Moesgaard, der nævner 2032, som et realistisk og fair bud på en slutdato.
Længere afskrivning
Endelig er der som det tredje også et behov for, at fjernvarmeselskaberne kan forlænge afskrivningsperioden på deres lån. Den fortsat relativt set høje rente gør det meget svært at få økonomien til at være forsvarlig i nye konverteringsprojekter, og her vil en længere afskrivning have en meget mærkbar indvirkning.
- Det er ikke bare renten, men også omkostninger til materialer og mandskab, der er skudt i vejret over det seneste år til halvanden. Men især renten er svær at danse med for fjernvarmeselskaberne, og derfor vil det være meget vigtigt med en længere afskrivningsperiode, fastslår Rune Moesgaard.
Energipolitisk konference
Den 4. april er der ”Energipolitisk konference 2024” i København under overskriften ”Fremtidens Fjernvarme”.
Politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, er en af oplægsholderne. Han skal tale om ”Farvel til gas – hvordan?”.
Her vil han bl.a. fremkomme med de tre ønsker, som Dansk Fjernvarme har lagt frem.
Læs mere om det spændende program, og hvordan du melder dig til – klik her.
Konferencen bliver afholdt af:
Dansk Fjernvarme, DBDH, Grøn Energi og Fjernvarmens Informationsfond.
Rune Moesgaard
Afdelingschef for Public Affairs & Regulering
Økonomisk regulering af fjernvarme og affald
Mobil:
+45 24 90 41 49
E-mail: rum@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar