Til næste år skulle der meget gerne stå en spritny elkedel klar på Hvalsø Kraftvarmeværk.
Med en kapacitet på 15 MW skal den være med til at udfase en del af naturgassen fra produktionen, sikre lavere varmepriser for forbrugerne og understøtte de mange nye forbrugere, som er kommet på fjernvarmen i de seneste par år.
Med investeringen i elkedlen er Hvalsø Kraftvarmeværk en del af de mange selskaber i fjernvarmesektoren, som sætter tempo på elektrificeringen disse år. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.
Efterhånden har den kommende elkedel været undervejs i et stykke tid. Helt tilbage i 2021 begyndte man at undersøge mulighederne for at elektrificere en del af fjernvarmeproduktionen til varmeværkets knap 1.450 forbrugere, og nu er man så endelig klar til at sende projektet i udbud.
Derfor er det også en glad driftsleder for Hvalsø Kraftvarmeværk, Michael Linder, som sammen med varmeværkets bestyrelse nu ser frem til snart at sætte spaden i jorden.
- At skulle etablere ny produktion er en stor proces set i forhold til det lille værk, vi er. Men faktisk er jeg lidt overrasket over, at det kan tage så lang tid at få alt på plads og godkendelserne i hus. Nu glæder jeg mig til, at anlægsfasen går i gang. Så kan man for alvor se, at der begynder at ske noget, siger han og fortsætter:
- Jeg forventer, at elkedlen står klar i efteråret 2025 – og det betyder, at vi til den tid kan udfase en del af den gas, vi i dag bruger som spids- og reservelast. Det skulle gerne udmønte sig i en bedre varmepris til forbrugere, fordi vi bliver en spiller på elmarkedet. Samtidig er det selvfølgelig en stor bonus, at vi omstiller værket til mere vedvarende energi.
Stor elkedel til mindre varmeværk
Hvalsø Kraftvarmeværk har allerede fået godkendt en investering på op mod 30 millioner kroner i elkedel-projektet.
Udover selve elkedlen indebærer projektet også en ny akkumuleringstank, som er planlagt til at stå klar i 2026. Den kan indeholde varmt vand svarende til 260 MWh - fire gange så meget som varmeværkets eksisterende tank.
At man har valgt en forholdsvis stor elkedel til et mindre værk er helt bevidst, fortæller Michael Linder. Jo højere kapacitet, jo mere strøm kan man nemlig udnytte.
- Både elkedel og akkumuleringstank bliver store, fordi vi gerne vil kunne tage så meget eleffekt ind som muligt, når strømmen er billig og til rådighed, siger han og fortsætter:
- Vi kunne jo også have valgt et varmepumpeanlæg, men vores ønske var at erstatte det fossile brændsel i form af gas i spids- og reservelasten. Varmepumpen ville som grundlast have været i konkurrence med vores flisanlæg, og det har vi ikke planer om at erstatte foreløbig.
Elkedelprojekt i fire dele
Opførslen af den nye elkedel i Hvalsø består af fire delprojekter:
Selve elkedlen, som har en kapacitet på 15 MW
En tilbygning til varmeværket på op til 200 kvadratmeter
En akkumuleringstank, der kan indeholde varmt vand svarende til 260 MWh – det gør den fire gange så stor som vores eksisterende
Nedlægning af et elkabel på cirka 4,5 kilometer
Elektrificering er fremtidssikring
Når både elkedel og akkumuleringstank er klar til drift i 2026 forventer Michael Linder for alvor, at man vil kunne udnytte prisudsving på elmarkedet.
I dag har Hvalsø Kraftvarmeværk en gasmotor – og med den elektrificerede produktion vil man derfor både kunne købe strøm, når den er billig og sælge den, når den er dyr.
- Når nu fjernvarmen skal elektrificeres, er det jo nødvendigt at være med på elmarkedet, hvis man vil fremtidssikre sig. Selvfølgelig er historiske priser ingen garanti for fremtidige, men det ser bestemt ud til, at elmarkedet bliver mere og mere volatilt, jo mere vedvarende energi, vi propper ind i det. Derfor tror vi på varmeværket også på, at der er et behov for elkedler i fremtiden, siger han og slår fast:
- Og vi har selvfølgelig sikret os i vores udbudsmateriale, at vores kommende elkedel kan operere under de kommende vilkår på elmarkedet.
Michael Linder forudser desuden, at lagringsmuligheder bliver endnu vigtigere i fremtiden, så man kan gemme energien, når strømmen er for dyr. Det har samtidig både driftsmæssige og arbejdsmiljømæssige fordele, forklarer han.
- Akkumuleringstanken bliver af en størrelse, så vi på kolde dage kan lagre varme til op mod to døgn. Det giver os sammen med elkedlen et ben mere at stå på hvad angår forsyningssikkerhed. Derudover er tanken også, at vi kan minimere behovet for vagtudkald, fordi vi har rigeligt på lager til næste dag. I en weekend vil man kunne vente til om mandagen, så det giver da et forbedret arbejdsmiljø, lyder det.
Historisk overblik over Hvalsø Kraftvarmes varmepumper og elkedler
Hvalsø Kraftvarmes elkedel på 15 MW elkedel forventes at stå klar i efteråret 2025.
Udover selve elkedlen indebærer projektet også en ny akkumuleringstank, som er planlagt til at stå klar i 2026. Den kan indeholde varmt vand svarende til 260 MWh - fire gange så meget som varmeværkets eksisterende tank.
Når både elkedel og akkumuleringstank er klar til drift i 2026 er det Hvalsø Kraftvarmes forventning, at selskabet for alvor vil kunne udnytte prisudsving på elmarkedet.
Drømmer om vindmøller
Selvom man med både elkedelprojekt og mange nye fjernvarmetilslutninger har haft travlt i Hvalsø, tør man alligevel godt drømme videre i elektrificeringens retning.
Blandt andet har man overvejet muligheden for at opstille decentrale varmepumper på strategiske steder i ledningsnettet – simpelthen for at understøtte produktionen og gøre den mere robust.
Derudover drømmer varmeværket også om at producere strøm til eget forbrug med en eller to vindmøller, fortæller Michael Linder:
- Det er godt nok ikke så nemt at opføre landvindmøller i Lejre Kommune, da vi har enormt mange fredede områder. Men det stopper os ikke fra at drømme om og undersøge, om vi måske kunne få en vindmølle, siger han.
Indtil videre må Hvalsø Kraftvarmeværk dog nøjes med elkedlen og akkumuleringstanken, der vel at mærke allerede er et stort skridt i retningen mod en elektrificering af varmeværket.
Skriv kommentar