Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
PtX & CCUS

Licenser til onshore CO2-lagring er en vigtig brik i det samlede puslespil

Energistyrelsen har netop offentliggjort hvilke selskaber, der modtager licens til at efterforske mulighederne for CO2-lagring under den danske landjord. Dansk Fjernvarme glæder sig over uddelingen og over, at momentum for udvikling af CCUS i Danmark fortsætter.

20. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Der tildeles således licenser til efterforskning i tre områder: Selskaberne Wintershall Dea International GmbH og INEOS E&P A/S får licens til Gassum-strukturen ved Randers, selskaberne Equinor Low Carbon Solutions Denmark A/S og Ørsted Carbon Solutions A/S får licens til Havnsø-strukturen ved Kalundborg og selskabet CarbonCuts A/S får licens til Rødby-strukturen på Lolland. Ved alle tre områder er Nordsøfonden med i projekterne.

    - Tildelingen af efterforskningslicenser til onshore CO2-lagring er en vigtig brik i det samlede CCUS-puslespil, som aktører på tværs af værdikæden, herunder mange af Dansk Fjernvarmes medlemmer, der ejer størstedelen af de store punktkilder i Danmark, har ventet spændt på at få afklaring på, siger Jannick Hauschildt Buhl, der er områdechef for CCUS og PtX i Dansk Fjernvarme, og fortsætter:

    - Der er et stort potentiale for klimahandling gennem CO2-fangst i fjernvarme- og affaldsenergisektoren. Men hvis det for alvor skal lykkes, så er der behov for at få omkostningerne til transport og lagring af CO2 bragt ned. Lagring af CO2 under den danske landjord vil både kunne reducere omkostningerne til lagring af CO2, men vil også gøre det muligt at reducere transportomkostningerne ved etablering af CO2-rørledninger.

    Der var imidlertid også åbnet for ansøgning om licens til områderne ved Thorning og Stenlille, hvor der dog ikke er blevet tildelt licens i denne omgang. I området ved Stenlille driver Gas Storage Danmark i forvejen det ene af Danmarks to underjordiske gas-lagre. Thorning-området sendes i nyt udbud efter sommerferien, mens det ikke er afklaret, hvad der skal ske med Stenlille-området.

    - Det er ærgerligt, at der indtil videre ikke kunne findes en løsning på CO2-lagring i Stenlille, da det var et af de områder, der ellers så ud til at kunne blive klar tidligt og dermed kunne være med til at demonstrere, at fuldskala CO2-lagring under landjorden er både effektivt og sikkert, siger Jannick Hauschildt Buhl.

    Civilsamfundet skal med

    Netop sikkerheden ved CO2-lagring og den folkelige opbakning til teknologien er noget, der er meget fokus på i branchen. Energistyrelsen har således i processen med udbud af onshore CO2-lagring været i tæt dialog med borgere og kommuner i de områder, der er udpeget til CO2-lagring, for at imødekomme borgernes mulige bekymringer.

    - CO2-fangst og -lagring er en sikker og velafprøvet teknologi, der samtidig er helt essentiel, hvis vi skal nå vores klimamål – både i Danmark og globalt. Men det skal selvfølgelig gå hånd i hånd med, at vi og myndighederne får håndteret de især lokale mulige bekymringer. Derfor skal der også lyde en stor ros herfra til de dygtige folk hos Energistyrelsen og ude i branchen, der tager borgerinddragelse alvorligt og arbejder for at projekterne kan realiseres i tæt dialog med lokalområdet”, afslutter Jannick Hauschildt Buhl.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...