Gå til hovedindhold
Kundeforhold
Energiforbrug
Konverteringer

Norfors vil reducere varmetabet

Forbrugerne skal hjælpe med at gøre fjernvarmen mere bæredygtig. Det gør de ved at sænke returløbstemperaturerne til gavn for varmeproduktionen hos Norfors. God idé lyder det fra Dansk Fjernvarme.

16. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
foto af fjernvarmeunit hos private

Indhold

    Norfors har slået sig sammen med Kamstrup i et forsøg på at mindske tilbageløbstemperaturen fra de fjernvarmeinstallationer, der står i boligerne. Det vil på sigt give en mere bæredygtig fjernvarme og samtidig øge muligheden for, at Norfors kan få flere kunder på fjernvarmenettet.

    Hvis en fjernvarmeinstallation ikke fungerer som den skal, kan det resultere i, at temperaturen på det vand, der sendes retur til forsyningen, er for højt. Høje returløbstemperaturer, hvor fjernvarmevandet ikke er blevet afkølet nok, er tegn på, at fjernvarmevandet ikke har afgivet varme nok til huset og dermed ikke er blevet tilsvarende nedkølet.

    Det er et varmetab, som både er dårligt nyt for forbrugerne – de betaler jo for meget for varmen, når de ikke udnytter den effektivt nok – og dårligt nyt for fjernvarmeværket. Når varmeforsyningen til forbrugerne på den måde ikke er optimeret, bliver den samlede kapacitet nemlig presset.

    For fjernvarmeselskabet har nemlig brug for, at varmeleveringen til kunderne er så effektiv som muligt, så man kan få mere ud af den eksisterende varmeproduktion.

    - Hvis fremløbstemperaturen er for høj fra fjernvarmeselskabet, og returtemperaturen ligeledes ender med at være for høj, så begrænser det kapaciteten i fjernvarmenettet, så fjernvarmeselskabet fx ikke kan øge antallet af kunder som led i den grønne omstilling, forklarer chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Søren Junge Bak.

    - Ved at reducere returtemperaturen fra brugerinstallationerne forøges kapaciteten i fjernvarmenettet så de eksisterende fjernvarmerør kan forsyne flere kunder; enten i det eksisterende fjernvarmenet eller i kommende udbygninger. Så derfor har fjernvarmeselskabet en klar interesse i, at temperaturoptimere på både frem- og tilbageløbet, uddyber Søren Junge Bak.

    Grøn og energieffektiv fjernvarmedrift

    Norfors understreger netop i en pressemeddelelse, at deres hovedformål med at se på optimering af fjernvarmeinstallationer hos forbrugerne skal give dem øgede muligheder for udbygning af fjernvarmenettet og tilkobling af nye fjernvarmekunder. 

    - Det er alt sammen vigtige skridt i vores indsats for at skabe en grønnere og mere energieffektiv fjernvarmedrift, skriver Norfors.

    Konkret vil Norfors sammen med Kamstrup bruge data fra fjernaflæste varmemålere til at identificere fejlindstillede eller defekte varmeinstallationer og på den måde finde kilden til den høje returløbstemperatur.

    Nye varmekilder kræver optimering

    Søren Junge Bak fremhæver også, at temperaturoptimering på forbrugerinstallationerne er en nødvendighed for fremtidens varmeproduktion, hvor fjernvarmeselskaber i langt højere grad end i dag fokuserer på brændselsfri varmeproduktion– det vil sige vedvarende energikilder, hvor særligt lave frem- og returløbstemperaturer er vigtige parametre for en effektiv drift.

    - De fossile brændsler skal helt ud af varmeproduktionen, og det forudsætter, at frem- og returløbstemperaturerne skal sænkes. Og det betyder, at udnyttelsen af fjernvarmen i fx de private boliger skal optimeres mere, end det nok generelt er tilfældet i dag. Så det bliver i fremtiden mere og mere en nødvendighed, at man arbejder aktivt med optimering af returtemperaturen ude hos kunderne, siger han.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...