Gå til hovedindhold
Energipriser
Varmepumper & Elkedler

Prisen på fjernvarme forbliver stabil i landets største byer

I både København og Aarhus følger det kommende års fjernvarmepriser inflationen og stiger dermed kun med et par procent. I fremtiden er det planen, at varmen i de to byer hovedsageligt skal komme fra vedvarende energi.

4. dec. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Det kommer til at koste omtrent det samme som i år, når der skrues op for radiatoren i Aarhus og København i 2025. Foto: Kredsløb.

  • Læs op

Indhold

    Fjernvarmekunderne i København og Aarhus kommer nok ikke til at opleve den store forskel, når de sammenligner varmeregningerne fra 2024 med dem, der kommer i det nye år.

    I sidste uge meldte HOFOR nemlig ud, at varmeprisen i hovedstaden kun stiger med tre procent frem mod 2025 – og nu meddeler Kredsløb så, at prisen for fjernvarme i Smilets By på samme vis kun øges med 2,6 procent.

    Varmepriserne i Danmarks to største byer følger dermed nogenlunde inflationen – og særligt i Aarhus er det noget, der vækker glæde hos fjernvarmechef Elsebeth Arendt:

    - Mange af os har rynket på næsen, når vi løbende har betalt mere og mere for en liter mælk hos købmanden og generelt får mindre ud af vores midler. Derfor er jeg naturligvis meget glad for, at vi i år kan sikre, at priserne kun stiger meget få procent, siger hun i en pressemeddelelse.

    I hovedstaden er der også god grund til at glæde sig over stabile varmepriser – her forklarer man den mindre prisstigning med stigende udgifter materialer og råvarer i forbindelse med renovering og udvikling af byens store ledningsnet.

    Elektrificering og geotermi sikrer fremtidens fjernvarme

    I både København og Aarhus giver de stabile fjernvarmepriser på ingen måde anledning til at læne sig tilbage og hvile på laurbærrene.

    HOFOR og Kredsløb er nemlig lige nu i fuld gang med at udvikle fjernvarmen og bevæge sig væk fra den biomasse, som stadigvæk spiller en vigtig rolle i varmeproduktionen i dag.

    I hovedstaden opfører man varmepumper og elkedler for at udnytte strøm fra vind- og solenergi til at lave varmen, fortæller direktør for Energi i HOFOR, Gorm Elikofer:

    - Vi har bygget de første varmepumper, og arbejder videre, så vi kan udnytte energien fra vind og sol til at skabe varme til byen. Med den plan kan vi erstatte en del af biomassen med elektricitet – vi sætter strøm til varmen, siger han i en pressemeddelelse fra HOFOR.

    Aarhusianerne er på samme måde i fuld gang med at elektrificere og kunne for nylig melde ud, at man har indgået et samarbejde med Aarhus Vand om at udnytte varmen fra spildevand med varmepumper.

    Derudover bliver geotermi den helt store satsning for Kredsløb i de kommende år, fortæller fjernvarmechef Elsebeth Arendt:

    - Allerede næste år kan vi levere den første varme fra undergrunden, når vi åbner for det første geotermiske anlæg, og meget hurtigt kommer flere til, siger hun og fortsætter:

    - Derudover har vi netop afleveret et konkret planforslag, hvor vi har tegnet vores bud på den nære fremtids fjernvarmeforsyning, der hovedsageligt skal drives af vedvarende energi frem for, at man for eksempel brænder træpiller af på det gamle Studstrupværk.

    Med de nye fjernvarmepriser vil det koste cirka 19.700 kroner om året at opvarme et standardhus i København, mens prisen ligger på lige under 16.000 kroner i Aarhus.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...