Skatteministeriet bremser vigtig CO2-fangst
Det vil nærmest være naturstridigt, hvis fjernvarmeselskaber ikke skal spare CO2-afgiften, når man fanger og lagrer drivhusgasser. Det er Skatteministeriet dog ikke enig i.

Skatteministeriet er på vej til forringe de grønne hensigter bag ”Grøn skattereform for industri mv.” med deres forslag til implementering af den politiske aftale bag. Ministeriet lægger nemlig op til, at kun halvdelen af CO2-afgiften skal kunne spares ved lagring af drivhusgasser.
Det har fået Dansk Fjernvarme til at fare i blækhuset med et debatindlæg i Klimamonitor, hvor man fremhæver, at hensigten med reformen netop er give fx fjernvarmeselskaber et incitament til grøn omstilling. Det bliver bestemt ikke fremmet, hvis kun halvdelen af afgiften skal kunne spares.
”Selskaber vil således fortsat skulle betale halvdelen af deres CO2-afgift, selvom de ikke længere udleder CO2. Det er helt hen i skoven og hænger ikke sammen med de mange politiske aftaler på CCS-området, ” skriver chefkonsulent Tine Skovlund og områdechef Jannick H. Buhl fra Dansk Fjernvarme.
De understreger videre, at fjernvarmesektoren har haft en klar forventning om, at den grønne skattereform skulle bidrage til den grønne omstilling – bl.a. gennem et langt større økonomisk incitament til omstilling væk fra fossile brændsler via fangst af CO2 i bl.a. affaldsenergisektoren.
”Imidlertid kommer det som en overraskelse, at Skatteministeriet har til hensigt, at selskaberne i rumvarmesektoren alene skal kunne spare emissionsafgiften og ikke CO2-afgiften, hvis de sænker udledningen ved at fange og lagre CO2’en. På den måde får ’CO2-afgiften’ ikke den adfærdsændrende effekt til fordel for klimaet, der ellers var politisk enighed om, men kommer, så vidt angår CCS, alene til at eksistere for at skaffe penge i statskassen, ” skriver Dansk Fjernvarme.
Skatteministeriets forslag harmonerer også dårligt med, at et politisk flertal – bl.a. med regeringen – ad flere omgange har bekræftet, at CCS er en nøgleteknologi i den grønne omstilling. Der er således både indgået aftaler og vedtaget lovgivning, der forbedrer rammevilkårene, ligesom der fortsat er cirka 27 milliarder kroner afsat til at støtte udbredelsen af teknologien i Danmark.
”Men når man så vælger at fjerne en betydelig del af de selskabsøkonomiske incitamenter ved CCS, så understøtter man fra Skatteministeriets side ikke just den udvikling, der ellers var politisk aftale om. Det påvirker økonomien i CCS og kan dermed få direkte effekt på, hvor mange anlæg til CO2-fangst, der installeres, og dermed på hvorvidt CCS kan bidrage som ønsket til opnåelsen af de danske klimamål, ” slår Dansk Fjernvarme fast i indlægget hos Klimamonitor.
Læs hele indlægget her: Fjernvarmen: Skatteministeriet er ved at bremse vigtig CO2-fangst.

Tine Skovlund
Energiafgifter
Økonomisk regulering
Grøn skattereform
Mobil: +45 21 89 99 69
E-mail: ts@danskfjernvarme.dk

Jannick H. Buhl
CCUS & PtX
Mobil: +45 28 69 36 06
E-mail: jhb@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar