Succesprojekt giver 5.500 fjernvarmeventiler huer på
HOFOR er i fuld gang med at sætte specialdesignede isoleringshætter på sine fjernvarmeventiler. Dermed sparer selskabet, hvad der svarer til 132 husstandes varmeforbrug, og udleder knap 100 tons CO2 mindre årligt. Hætterne er produceret lokalt, de kan genbruges, og så er de meget billigere at producere end de gamle.

Af Stig Søndersø, kommunikationskonsulent, HOFOR.
Lige nu kører ansatte i HOFOR Fjernvarme rundt i Københavns gader med en vaskeægte succeshistorie bag i bilen. De er nemlig i fuld gang med at udskifte de gamle plastikhætter på fjernvarmeventilerne med nye specialdesignede isoleringshætter.
Når alle cirka 5.500 ventiler har fået de nye “huer” på, vil HOFOR spare, hvad der svarer til 132 husstandes årlige varmeforbrug – knap 2.200 MWh årligt.
Anders Skov er maskinmester og fjernvarmespecialist i HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, og har været projektleder på skabelsen af de specialdesignede isoleringshætter:
– Vi sparer faktisk flere millioner kroner, fordi hætterne er så meget billigere at producere, og samtidig sparer vi over en halv million på varmeproduktionen årligt.
– Vi satte fra starten et ambitiøst mål om, at vi ville skabe en hætte, der både isolerer så godt som muligt og samtidig kan genbruges og er produceret lokalt, siger han og konstaterer, at det i høj grad lykkedes.
Sparer penge og udleder mindre CO2
Faktisk viste de nye hætter sig at have endnu flere fordele:
– Vi sparer penge, både fordi vi skal producere mindre varme, og fordi hætterne er meget billigere at producere end de gamle, siger den tilfredse projektleder og fortsætter:
– Vi sparer faktisk flere millioner kroner, fordi hætterne er så meget billigere at producere, og samtidig sparer vi over en halv million på varmeproduktionen årligt. Derudover er der også en markant CO2-besparelse – varmebesparelsen sænker nemlig HOFORs CO2-udledning med knap 100 tons årligt, når alle hætter er på.
Inspireret af kolleger på Lolland
HOFOR fik idéen til isoleringshætterne for nogle år siden, hvor HOFOR hørte, at Sakskøbing Fjernvarme havde fået den gode idé at skabe en isoleringshætte til fjernvarmeventilerne på det lokale ledningsnet:
– Vi syntes, det var rigtig godt tænkt af vores kolleger på Lolland, og kontaktede dem for at høre nærmere. Vi endte med at beslutte os for at gå videre med at skabe en lignende hætte selv og tilpasse den vores egne ventiler og forhold, siger Anders Skov.
Produceret lokalt med fokus på genbrug
HOFOR valgte at arbejde sammen med firmaet BEWI fra Holbæk, som også producerer hætterne på samme adresse:
– BEWI producerer hætterne af blandt andet materialet EPP (Expanded Polypropylene). Vi bad fra begyndelsen BEWI om at producere hætterne med så stort indhold af genbrugsplast som muligt – for eksempel fra brugte fiskenet opsamlet i havet, siger han og fortsætter:
– Samtidig stillede vi krav om, at materialet skulle være 100 procent genanvendeligt, så vi kan sende hætter, der går i stykker, tilbage til BEWI, som så kan bruge materialerne i ting som eksempelvis fiskekasser.
Længere levetid for både hætter og ventiler
Ifølge producenten har hætterne en forventet levetid på cirka 15 år, og da de er markant mere holdbare end de gamle hætter, så forventer Anders Skov, at der er behov for at skifte færre ødelagte hætter fremover, fordi de simpelthen er mere hårdføre end de gamle. Derudover giver hætterne endnu en besparelse:
Isoleringshætterne
- Specialdesignede til HOFORs ventiler
- Bliver produceret i Holbæk
- Består af EPP med op til 30 procent genbrugsplast
- Kan genbruges 100 procent til andre ting
– Modsat de gamle plastikhætter har vi fået designet de nye hætter, så de klemmer nede omkring isoleringskappen. Det isolerer og beskytter hætterne mod det vand og snavs, der ofte er i haneboksene. Vi har ikke regnet på den besparelse, men det giver sig selv, at ventilerne holder længere og har brug for mindre vedligehold, siger projektlederen.
Giver gerne de gode erfaringer videre
De gamle hætter bliver udskiftet med de nye under Københavns veje og fortove løbende de kommende to år. Imens håber Anders Skov, at andre forsyningsselskaber også vil lade sig inspirere, som HOFOR gjorde af Sakskøbing Fjernvarme:
– De er i hvert fald velkomne til at kontakte os og høre om vores erfaringer. Vi synes, at det er vores pligt at gøre, hvad vi kan for at bidrage til at spare på varmeproduktionen, udlede mindre CO2 og skabe mere cirkulært forbrug, så vi også skåner miljøet, siger projektlederen.
Skriv kommentar