Gå til hovedindhold
Projekter & Planlægning
Produktion

Svendborg: Nedlagt forbrænding skal huse nyt varmepumpeanlæg

Svendborg Fjernvarme har overtaget bygninger og grund fra byens nu nedlagte forbrændingsanlæg. Bygningerne skal efter planen huse et varmepumpeanlæg og akkumuleringskapacitet, mens man vil etablere solenergi på grunden.

8. nov. 2024
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

Det gamle Svendborg Kraftvarme med Svendborg Fjernvarmes eksisterende varmepumpeanlæg som nabo bliver i fremtiden de primære produktionsfaciliteter for byens fjernvarme i fremtiden. Foto: Colourbox.

  • Læs op

Indhold

    For blot et år siden stoppede affaldsforbrændingen på Svendborg Kraftvarme.

    Og nu er det gamle forbrændingsanlægs skæbne så afgjort:

    Bygninger og grund skal huse fremtidens fjernvarmeproduktion i Svendborg. Det skriver Svendborg Fjernvarme i en nyhed på deres hjemmeside.

    Siden lukningen af kraftvarmeværket i november 2023 har Svendborg Fjernvarme arbejdet på at nedtage og fjerne det gamle produktionsudstyr, så bygningerne igen kan komme til at spille en vigtig rolle for fjernvarmen i byen.

    Helt konkret planlægger man at udvide fjernvarmens produktionskapacitet med ny, elbaseret teknologi i form af en varmepumpe og øget akkumuleringskapacitet. Begge dele skal placeres i de gamle bygninger. Håbet er desuden, at man kan etablere solenergi på grunden.

    Alt det vil ifølge direktør Kent Husted Kjeldgaard sikre, at man i fremtiden kan levere fjernvarme til endnu flere forbrugere i Svendborg uden at øge afhængigheden af gas og olie.

    - Vores nuværende kapacitet kan ikke understøtte større udvidelser uden betydelige omkostninger og en uønsket stigning i CO₂-udledning. Med de nye faciliteter vil vi kunne levere økonomisk og miljømæssig bæredygtig varme til endnu flere husstande, siger han.

    Derfor måtte Svendborg Kraftvarme lukke

    Siden 1999 havde forbrændingsanlægget Svendborg Kraftvarme behandlet affaldet i Svendborg og ikke mindst sikret fjernvarme til borgerne. Men efterhånden som affaldssortering og genanvendelse vandt indpas, var der til sidst ikke længere det samme behov for at brænde affald af i det sydfynske.

    Efter en del overvejelser frem og tilbage mellem Svendborg Kommune og Svendborg Fjernvarme i 2022-23 endte man derfor med at beslutte, at anlægget skulle lukkes, mens fjernvarmeselskabet skulle overtage faciliteterne.

    Godkendelserne skal på plads

    I dag forsyner Svendborg Fjernvarme kun godt halvdelen af byen med fjernvarme.

    Derfor er der også et stort potentiale for at udvide forsyningsområdet, når den nye produktion er sikret. Først og fremmest skal planlægning og myndighedsgodkendelser dog lige være på plads, understreger Kent Husted Kjeldgaard.

    - Det kræver en ny lokalplan for området før vi kan opstille nye varmepumper, akkumuleringstanke og solenergi på de købte arealer, siger han.

    Allerede tilbage i august 2024 satte man gang i lokalplansprocessen sammen med Svendborg Kommune – men sådan noget tager som bekendt tid, så derfor forventer Svendborg Fjernvarme, at den nye lokalplan er klar til sommeren 2025.

    Sideløbende er man i gang med designarbejdet for de nye anlæg – med henblik på at få udarbejdet et projektforslag, der ligesom lokalplanen skal godkendes af Svendborg Kommune.

    Når alt det er på plads, kan man sende de nye anlæg i udbud, forklarer Kent Husted Kjeldgaard.

    - Selvom tidsplanen ikke er fastlagt endnu, forventer vi at kunne idriftsætte den nye produktionskapacitet i 2027, lyder det fra direktøren.

    Svendborg Fjernvarme forventer også at flytte hele administrationen ud i området ved det gamle Svendborg Kraftvarme i 2025.

    - Det vil give os mulighed for at samle hele vores team omkring den primære produktionscentral, og samtidig få de nødvendige kvadratmeter til at styrke samarbejdet i hverdagen, siger Kent Husted Kjeldgaard.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...