Gå til hovedindhold
Konverteringer
Brugerinstallationer
Afgifter & Tilskud

Varmepumpepuljen har fået en rolig start

Manglende slutdato for udfasningen af gas fra boligopvarmning er en udfordring for den grønne omstilling. Det bliver understreget af ansøgningerne til Varmepumpepuljen, mener Dansk Fjernvarme.

03. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
individuel varmepumpe bliver installeret af håndværker
  • Læs op

Indhold

    Da Fjernvarmepuljen blev åbnet for ansøgninger den 1. februar i år, tog det blot syv minutter, førend de 150 mio. i puljen var revet væk, mens der var yderligere ansøgninger for omkring 250 mio. kroner, der så ikke kunne tilgodeses. Noget mere trægt er det gået for Varmepuljen, der åbnede for ansøgninger mandag den 27. maj.

    Det er Energistyrelsen, der håndterer ansøgningsprocessen, og torsdag eftermiddag var der ifølge styrelsen ansøgt for 55, 8 mio. kroner fordelt på 2.877 ansøgninger. Der er dermed søgt for lidt over en fjerdedel af den samlede pulje på 200 mio. kroner.

    Det skæve søgningsmønster viser, mener seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme, Søren Magnussen, med al tydelighed, at danskerne ikke helt følger  op på de politiske ambitioner om  gasudfasning inden 2035

    Vi kan konstatere at søgningen på fjernvarmepuljen igennem de seneste år har været massiv, mens de boligejere, der bor udenfor kommende fjernvarmeområder ikke i samme tempo følger tempoet om at udfase den fossile gas. Vi opfordrer til at forligskredsen bag den politiske aftale genbesøger de politiske målsætninger i Klimaaftalen for grøn strøm og varme og sende det klare signal til danskerne at når muligheden er der, skal gasfyret på pension, siger Søren Magnussen.

    Flest ønsker fjernvarme

    For selv om Christiansborg nu har sendt flere penge i Fjernvarmepuljen – den er tilgodeset med ekstra 265 mio. kroner for resten af 2024 og yderligere 200 mio. kroner i 2025 – så er der fortsat behov for opbakning og politisk handling der kan sikre udfasning af gassen.

    Da varmepumpepuljen i 2023 blev frigivet, var der ved deadline for puljen fortsat godt 80 mio. kr. tilbage i puljen, som der ikke var blevet ansøgt om fra boligejerne. Nu er puljen for 2024 åbnet og hos Dansk Fjernvarme opfordrer man boligejere i landdistrikterne udenfor fjernvarmeområderne, hvor der er langt mellem naboerne, til at undersøge om en lille varmepumpe er den rigtige løsning for dem.  

    Fjernvarmeprojekterne og udfasning af naturgas i fjernvarmeområder, har fortsat fart på henover udvalgte villaveje og gasfyrene i hobetal bliver sendt på pension.  Det bekræfter gasselskabet Evida også med seneste statistik fra april måned viste at 69 % af de gasfyr der skrottes, erstattes med fjernvarme.

    - Der er mange faktorer, der påvirker danskerne ønsker for opvarmning. Fra fjernvarmen vil vi gerne fremhæve, at fjernvarmen på mange måder imødekommer ønskerne om billig, stabil, støjfri og grøn varme, og men energikrisen er glemt og incitamentet for mange danskere til at skifte væk gasopvarmning lige nu er ganske lille, siger Søren Magnussen og forklarer:

    - Gasprisen er ganske enkelt for lav, så det økonomiske incitament lige nu er ret lille, uden der kommer et alternativt og banker på som når fjernvarmen kommer rullende.  Det er derfor, Dansk Fjernvarme igennem længere tid nu har bedt politikerne om at melde en egentlig slutdato for gasforsyningen ud, så vi kan skabe en nødvendig brændende platform for danskerne til at skifte væk fra fossil opvarmning og skrabe de sidste ubeslutsomme gaskunder ind i fjernvarmeprojekterne der ruller.

    Pres fra mange sider på konverteringerne

    Fjernvarmeselskaberne har ganske vist rygende travlt med at konvertere danskerne væk fra gas og olie og over til fjernvarme, men flere og flere medlemmer melder om, at økonomien strammer til i projekterne – særligt så længe gaspriserne er lave, og omkostningerne til materialer og mandskab hos entreprenørerne er høje.

    Det er – sagt med lidt andre ord – svært at overbevise danskerne om, at det er nu, de skal gå på fjernvarmen, selv om de ved selvsyn kan se, at det her og nu er billigere at beholde gasfyret.

    - Vi kan tydeligt spore, at danskerne helt definitivt har glemt vinteren 2022, hvor hele Europa våndede sig over absurd høje gas- og elpriser. For selv om det kan ske igen, så betyder den nuværende relativt lave gaspris, at de beholder deres gasfyr - også selv om der er mulighed for andre og mere grønne løsninger, siger Søren Magnussen.

    Andre klikkede på...