Fjernvarme Fyn: Endelig kunne fornuften og klimaet sejre
Et omstridt prisloft har skabt usikkerhed omkring Fjernvarme Fyns samarbejde med Metas datacenter, der leverer store mængder overskudsvarme til odenseanerne. Vicedirektør Kim Winther kalder det en sejr for fornuften og klimaet, at prisloftet nu afskaffes.

- Nu trækker vi i arbejdstøjet, genbesøger vores projekter og genoptager den dialog, vi har haft med mulige samarbejdspartnere, siger vicedirektør i Fjernvarme Fyn, Kim Winther, om beslutningen om at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Foto: Fjernvarme Fyn.
11.000 husstandes årlige varmeforbrug.
Så meget overskudsvarme henter Fjernvarme Fyn hvert år fra Metas store datacenter i udkanten af Odense.
Samarbejdet er med til at sikre både billigere og grønnere fjernvarme til de godt 100.000 fynske husstande, fjernvarmeselskabet leverer varme til i dag.
Men i de sidste par år har der hængt lidt af en sky over samarbejdet. Prisloftet på overskudsvarme har skabt usikkerheder omkring investeringen – og har tilmed blokeret for, at man kunne udnytte endnu mere varme fra den fynske industri, der ellers bare går tabt.
Derfor lød der også et lettelsens suk fra vicedirektør i Fjernvarme Fyn, Kim Winther, da han fik meldingen om, at prisloftet afskaffes fra 1. juli 2025.
- Jeg tænkte ’endelig’. Endelig kunne fornuften og klimaet sejre. Jeg er glad for, at man fra politisk side har genfundet tilliden til, at vi i fjernvarmebranchen kan bidrage til den grønne omstilling og foretage fornuftige investeringer, siger han og fortsætter:
- Det betyder, at vi kan frigøre ressourcer og tid fra det bureaukratiske arbejde og i stedet bruge dem på konstruktive, grønne projekter.
Klar til at trække i arbejdstøjet
På trods af de bureaukratiske benspænd fra det, Kim Winther kalder ’en urimelig dobbeltregulering’, er det lykkedes Fjernvarme Fyn at drive deres overskudsvarmeanlæg uden tab, siden prisloftet blev indført i 2022.
Dermed har forbrugerne ikke mærket nogle konsekvenser ved loftet – i hvert fald ikke direkte.
- Men jeg tænker da, at samfundet er gået glip af nogle muligheder for grøn omstilling. Alt har været sat i bero, og de potentielle leverandører af overskudsvarme, vi har talt med, har også trukket følehornene til sig, forklarer Kim Winther og tilføjer:
- Og det tager jo noget tid at få stablet forhandlingerne på benene igen. Så klimaet har tabt på det her.
Hos Fjernvarme Fyn græder man dog ikke alt for meget over den spildte mælk. I stedet kigger man fremad mod det potentiale, der nu er åbnet op for.
Ét sted er man allerede godt i gang – og ud fra de dialoger, Kim Winther har haft, vurderer han, at der ligger en ikke-uvæsentlig mængde overskudsvarme derude, som Fjernvarme Fyn kan samle op.
- Nu trækker vi i arbejdstøjet, genbesøger vores projekter og genoptager den dialog, vi har haft med mulige samarbejdspartnere, siger han og fortsætter:
- Men vi må jo desværre også sige, at vi lige nu er i fuld gang med projekter på flere fronter, så vi kan ikke fokusere alle kræfterne i retningen af overskudsvarme. Vi har ikke ressourcerne til at gøre det for fulde sejl. Så den største barriere for at komme videre lige nu er nok travlheden.
Nye teknologier kan levere mere overskudsvarme
Lige nu skyldes den travlhed blandt andet, at Fjernvarme Fyn er i fuld gang med at undersøge mulighederne for at fange CO2 fra deres affaldsenergianlæg.
Målet er, at der skal stå et færdigt anlæg klar til CO2-fangst i 2029. Og Kim Winther fortæller, at der i fremtiden kan være overskudsvarme at hente fra både CO2-fangstanlægget og eventuelt kommende Power-to-X-projekter i Odense-området.
- At prisloftet snart er væk giver os også mere sikkerhed i den slags nye teknologiske investeringer, fordi vi vil kunne udnytte mere af energien, forklarer han.
I øvrigt nævner han, at Fjernvarme Fyn muligvis vil kunne aftage endnu mere overskudsvarme fra Metas datacenter, end man gør i dag. Det skal man selvfølgelig først lige i dialog om, og så kræver det ikke mindst en større investering – muligvis fra begge parter.
- Men det væsentlige er, at det nu ligger på vores eget bord at vurdere potentialerne og regne på investeringerne. Der er ikke længere et ekstra led hos myndighederne, som kan fælde dom over dem, pointerer vicedirektøren.
Et vigtigt bindeled
Spørger man Kim Winther, har fjernvarmen en vigtig rolle som bindeled mellem industrien og energisystemet i fremtiden. Og særligt afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme er med til at sikre, at branchen kan udfylde den rolle.
- Det vil overraske mig meget, hvis ikke vi i løbet af de kommende år ser flere overskudsvarmeprojekter begynde at pible frem – både her på Fyn og i resten af landet, siger han.
Når man kigger på energisystemet samlet set, gælder det ifølge vicedirektøren om at sørge for, at så lidt som muligt går til spilde.
- I takt med at samfundet bliver elektrificeret og behovet for datakraft stiger, kommer vi til at se større mængder overskudsvarme. Og kan vi få den samlet op, kan fjernvarmen lettere få udfaset de fossile brændsler, vi stadig er nødt til at bruge i dag, lyder analysen.
- Transformerstationer, CO2-fangstanlæg, Power-to-X og hvad der ellers kommer af teknologier – i modsætning til de individuelt opvarmede boliger kan vi i fjernvarmen rent faktisk samle de her energikilder op og udnytte dem. Det giver os en vigtig rolle i fremtiden, påpeger han.
Det omdiskuterede prisloft
Efter flere års politisk arbejde er det lykkedes at få sløjfet det omdiskuterede prisloft på overskudsvarme. Loftet fjernes endegyldigt den 1. juli 2025.
Prisloftet har været en stopklods for mange konkrete overskudsvarmeprojekter – og har afskrækket flere fjernvarmeselskaber fra at indlede forhandlinger med potentielle leverandører.
Med afskaffelsen af prisloftet har fjernvarmeselskaberne nu langt bedre forudsætninger for at udnytte det enorme potentiale, der ligger i overskudsvarmen – til glæde for hele samfundets grønne omstilling.
Mange gode projekter bliver nu taget op
Vi har samlet en række gode eksempler på selskaber, der allerede nu kan komme videre i arbejdet med at få udnyttet lokal overskudsvarme:
Sønderborg Varme
Fordelene ved overskudsvarme skal markedsføres mere 24. marts.
Hinnerup Fjernvarme
Hinnerup: Afskaffelsen af prisloft kunne ikke være timet bedre -18. marts 2025.
Viborg Varme
Nu kan overskudsvarmen gøre Viborg fri af naturgas -13. marts 2025.
TLV Forsyning
Overskudsvarme: Ud med fliskedler og ind med varmepumper -10. marts 2025.
Fors
Fors ser muligheder i overskudsvarme fra datacenter- 6. marts 2025.
Grenaa Varmeværk
Overskudsvarmegennembrud: Direktør går nu markant gladere på arbejde- 3. marts 2025.
Temadag om overskudsvarme 21. maj 2025
Dansk Fjernvarme inviterer på spændende temadag i Fjernvarmens Hus i Kolding om overskudsvarme. Her kan du som deltager blive klogere på, hvordan vi sikrer gode overskudsvarmeprojekter med fokus på teknik, økonomi og jura.
På temadagen kan du høre om, hvordan fjernvarmeselskaber og industrivirksomheder ser på mulighederne for overskudsvarme, med fokus på en sund økonomisk forretning for begge parter, fokus på gode tekniske løsninger, og med udgangspunkt i de juridiske rammer omkring overskudsvarme.
Temadagen er for dig, der er driftsleder, direktør eller bestyrelsesmedlem i et fjernvarmeselskab, som enten har overskudsvarme som en del af varmeproduktionen, eller som gerne vil have det i fremtiden.
Læs mere om temadag og programmet – klik her.
Skriv kommentar