Nu kan overskudsvarmen gøre Viborg fri af naturgas
I flere år har prisloftet på overskudsvarme blokeret for, at Viborg Varme kan udnytte spildvarme fra Apple og Energinet. Snart er prisloftet væk, og man kan endelig trykke på knappen, der potentielt kan gøre Viborg helt fri af naturgas

Ifølge bestyrelsesformand i Viborg Varme, Kristian Brøns Nielsen, er afskaffelsen af prisloftet det sidste skub, Viborg Varme har brug for at komme i mål med den grønne omstilling af fjernvarmen. Foto: Jesper Voldgaard.
Cirka 4,5 kilometer fra Viborg Varmes eksisterende ledningsnet ligger nøglen til, at fjernvarmeselskabet kan komme helt af med naturgassen.
Overskudsvarme fra Apples store datacenter i Foulum – og Energinets transformerstation lige ved siden af.
Men i de seneste par år har Viborg Varme ikke kunnet gøre meget andet end at spejde længselsfuldt efter overskudsvarmen og tænke på de mange millioner kroner, den kunne have sparet fjernvarmekunderne for.
Prisloftet på overskudsvarme har spændt ben for projektet og for den investering på 266 millioner kroner, som forbrugerne allerede har godkendt.
Nu er det dog slut med at spejde. For den 17. januar meldte et politisk flertal ud, at prislofttet afskaffes fra den 1. juli 2025. Dermed Viborg Varme endelig trykke på knappen, og det glæder af gode grunde bestyrelsesformand Kristian Brøns Nielsen.
- Da prisloftet på overskudsvarme blev afskaffet, var det selvfølgelig en god dag på kontoret, for vi har arbejdet længe på at få det til at ske. Vi er allerede godt på vej i den grønne omstilling i Viborg, men det her vil betyde, at vi faktisk kan blive helt fri for naturgassen, fortæller han og tilføjer:
- De beregninger, der er lavet, viser, at det her er den billigste form for varme, vi kan lave.
Med overskudsvarmen oveni vil vi kunne være 100 procent leverancedygtige hele året. Alene på vores CO2-regnskab vil det spare os for omkring 90.000 tons.
Har brugt ventetiden på at elektrificere
Mens Viborg Varme har ventet på, at prisloftet blev ryddet af vejen, har man ikke siddet på hænderne.
I mellemtiden har man nemlig været i fuld gang med at elektrificere fjernvarmen. Siden 2023 har selskabet idriftsat to varmepumpeanlæg og en stor elkedel på 50 MW.
- Med overskudsvarmen oveni vil vi kunne være 100 procent leverancedygtige hele året. Alene på vores CO2-regnskab vil det spare os for omkring 90.000 tons. Det er en stor del af vores CO2-udledning, så vi går fra en ret stor udledning til næsten nul i løbet af de kommende år, forklarer Kristian Brøns Nielsen og fortsætter:
- Udover det har vi omkring 3.500 husstande i Viborg, som er fyret direkte med naturgas. De vil jo også gerne på fjernvarmen, så det er også en af de ting, vi arbejder med udover overskudsvarmen. Vi kan godt forsyne dem med den kapacitet, vi allerede har i dag, men vi er jo afhængige af naturgas. Og det skal vi væk fra.
Så stort er potentialet for overskudsvarme
Afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme sætter et enormt potentiale i Danmark fri. En fjerdedel af al fjernvarmeproduktion vil ifølge Aalborg Universitets analyse, Varmeplan Danmark 2021, kunne komme fra overskudsvarme i fremtiden. Det svarer til cirka 500.000 boligers forbrug. I dag er det alene varme svarende til cirka 65.000 danske husejeres forbrug, der kommer fra overskudsvarme.
I Varmeplan Danmark 2021 skønnes det, at 15 procent af fjernvarmen vil komme fra industrioverskudsvarme i 2045, mens datacentrene potentielt kan bidrage med yderligere 8 procent. Dertil kommer et yderligere potentiale for overskudsvarme fra Power-to-X- og CO2-fangstanlæg.
Kan spare 36 mio. om året
Før man kan komme i gang med at aftage overskudsvarmen, skal det eksisterende fjernvarmenet selvfølgelig lige udvides, så det når helt ud til Foulum.
- Vi har en varmepumpecentral øst for byen i dag, som bliver tilkoblingspunktet, og så skal der etableres en transmissionsledning ud til en energihub vi laver derude, hvor der også kommer en varmepumpe, fortæller Kristian Brøns Nielsen.
I alt løber projektet op i de føromtalte 266 millioner kroner – men til gengæld kan man aftage varmen fra Apple helt gratis. Med andre ord er der god økonomi i projektet.
For at være helt nøjagtig har Viborg Varmes tidligere beregninger estimeret, at overskudsvarmen giver en positiv selskabsøkonomi på godt 36 millioner kroner om år.
- Det skulle gerne betyde, at vi kan sætte varmeprisen ned i forhold til den pris, vi har i dag. Nu er energimarkedet jo meget labilt, så man kan ikke love, hvor meget det bliver per husstand. Men det vil kunne mærkes, siger Kristian Brøns Nielsen og fortsætter:
- Vi kan se i dag, at vores elsystem er konkurrencedygtigt i forhold til naturgassen – og vi ved, at gassen ikke bliver billigere i de kommende år. Det er klart, hvis nu priserne stiger, kan det være, at det går i nul for forbrugerne. Men alternativet uden overskudsvarmen ville være, at varmeprisen var steget.

Med overskudsvarmen fra Apple og Energinet kan viborgenserne med al sandsynlighed glæde sig til billigere fjernvarme i fremtiden. Foto: Viborg Varme.
To gange grøn energi
Som om det ikke var nok, kan overskudsvarmens betydning for fjernvarmekunderne i Viborg godt gå hen og blive endnu større.
Indtil videre er Viborg Varmes beregninger nemlig kun baseret på den første datahal hos Apple. Og allerede nu er man et stykke over den mængde, der som minimum skal til, for at projektet giver mening.
Men det er slet ikke udelukket, at der kan være mere varme at hente fra datacenteret og Energinets transformerstationer. Til at starte med nøjes Kristian Brøns Nielsen dog bare med at glæde sig over, at man endelig kan udnytte den grønne energi to gange.
- Det er jo hele grundideen med overskudsvarme. I stedet for at lukke energien ud til fuglene, genanvender vi den én til gang, siger han og tilføjer:
- Nu skal vi så lige have detailprojekteret og udbudt først, og vi skal have etableret en transmissionsledning og varmepumperne. Det vil tage godt halvandet år. Så håber vi og går ud fra, at vi kan åbne for hanerne engang sidst i 2026.
Deltag i temadag om overskudsvarme
Dansk Fjernvarme afholder temadag om overskudsvarme den 21. maj i Fjernvarmens Hus, Kolding.
Temadagen er for dig, der er driftsleder, direktør eller bestyrelsesmedlem i et fjernvarmeselskab, som enten har overskudsvarme som en del af varmeproduktionen, eller som gerne vil have det i fremtiden.
Det omdiskuterede prisloft
Efter flere års politisk arbejde er det lykkedes at få sløjfet det omdiskuterede prisloft på overskudsvarme. Loftet fjernes endegyldigt den 1. juli 2025.
Prisloftet har været en stopklods for mange konkrete overskudsvarmeprojekter – og har afskrækket flere fjernvarmeselskaber fra at indlede forhandlinger med potentielle leverandører.
Med afskaffelsen af prisloftet har fjernvarmeselskaberne nu langt bedre forudsætninger for at udnytte det enorme potentiale, der ligger i overskudsvarmen – til glæde for hele samfundets grønne omstilling.
Mange gode projekter bliver nu taget op
Vi har samlet en række gode eksempler på selskaber, der allerede nu kan komme videre i arbejdet med at få udnyttet lokal overskudsvarme:
TLV Forsyning
Overskudsvarme: Ud med fliskedler og ind med varmepumper
Grenaa Varmeværk
Overskudsvarmegennembrud: Direktør går nu markant gladere på arbejde

Lyt til podcasten
Podcasten Fjernvarmen har også talt med bestyrelsesformand Kristian Brøns Nielsen om Viborg Varmes fremtid med overskudsvarme.
Lyt til afsnittet her:
Skriv kommentar