Gå til hovedindhold
Kurser & Events

Praktik og kompetenceudvikling er vejen frem

Tidligere praktikant hos Aalborg Forsyning kommer med hendes tips til, hvordan fjernvarmesektoren tiltrækker de rette kompetencer til temadag om rekruttering.

11. feb. 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Nyuddannet Diplomingeniør i Bæredygtig Energiteknik fra Aalborg Universitet, Emma Sook Andersen Mosegaard, har netop færdiggjort sit praktikforløb og projektsamarbejde hos Aalborg Forsyning i januar måned.

    Sammen med sin tidligere praktikantkollega, Freja Gjørup Nielsen, som Dansk Fjernvarme også har interviewet om fremtidens rekruttering, skal Emma Sook Andersen Mosegaard holde oplæg på temadagen om sine oplevelser og refleksioner om at være praktikant i fjernvarmesektoren.

    Det er de erfaringer, hun har gjort sig som praktikant hos et forsyningsselskab, Emma Sook Andersen Mosegaard, fortæller om, når hun deltager i Dansk Fjernvarmes ”Temadag om rekruttering til en branche i forandringden 19. marts 2025 i Fjernvarmens Hus, Kolding.

    Emma Sook Andersen Mosegaard har været i praktik hos Aalborg Forsyning i ti måneder i forsyningsselskabets afdeling Distribution, Drift og Vedligehold, under Varme, Køl og Gas."

    For hende har det været en lærerig og meget positiv oplevelse at være i praktik.

    - Det har det, fordi praktikforløbet har givet mig et indblik i alt det arbejde, der foregår bag facaden hos et forsyningsselskab, som de færreste udefrakommende får et indblik i eller tænker over.

    -  Jeg har fået et kendskab til både de praktiske og administrative opgaver, og det har været sjovt at følge med i den daglige drift, fortæller Emma Sook Andersen Mosegaard.

    Når hun reflekterer over sit praktikforløb, står det klart for Emma Sook Andersen Mosegaard, at hun har trivedes i fjernvarmebranchen.

    Emma Sook Andersen Mosegaard har netop færdiggjort sin uddannelse som diplomingeniør i januar, derfor er hun ikke afvisende over for at søge sit første fuldtidsarbejde i fjernvarmesektoren.

    Fjernvarmebranchen kunne være en branchen for mig at lande i, da branchen forbinder min interesse for forsyning og min uddannelse i termisk energiteknik, uddyber Emma Sook Andersen Mosegaard.

    Kønsfordelingen ikke afgørende

    Udover at Emma Sook Andersen Mosegaard til temadagen i fjernvarmens hus reflekterer over sine karrierevalg og muligheder i fjernvarmebranchen, giver hun også deltagerne sine bud på, hvad der er vigtigt for fremtidens medarbejdere inden for fjernvarme.

    - En vigtig del af et godt arbejdsliv, er arbejdsmiljøet og kulturen på arbejdspladsen.

    Det er Emma Sook Andersen Mosegaards pointe, at det er vigtigt, at fjernvarmesektoren afspejler, at sektoren har et arbejdsmiljø og en kultur, der er inkluderende. Hun vurderer, at der forsat kommer til at være en overvægt af mænd i de tekniske og håndværksmæssige afdelinger. Der er mange forskellige stillinger, som skal varetages i en branche som denne, der ikke på samme måde er kønsdominerende.

    - Den grønne omstilling bliver vigtigere og vigtigere for mange, fremadrettet tror jeg også, at flere kvinder vil interessere sig for fjernvarmebranchen, og blive en del af den, fortæller Emma Sook Andersen Mosegaard og tilføjer:

    - Det er ikke en ligelig kønsfordelingen, der afgør, om jeg får et godt arbejdsliv i fjernvarmesektoren. Det er først og fremmest arbejdsmiljøet og kulturen i organisationen.

    Flere praktik- og lærepladser

    Emma Sook Andersen Mosegaard har også et par konkrete forslag til, hvad fjernvarmesektoren skal gøre for at tiltrække, udvikle og fastholde de rette kompetencer.

    Det er hendes egen erfaring, at et praktikforløb hos Aalborg Forsyning har øget hendes interesse markant for fjernvarmesektoren.

    - Derfor tror jeg, at der vil være stor vinding i at tilbyde flere unge praktik- og lærepladser. Både for de unge der kommer til at benytte sig af det, men også som branding af branchen, uddyber Emma Sook Andersen Mosegaard og supplerer:

    - Så flere unge bliver bevidste om denne potentielle karrierevej.

    Et andet konkret forslag fra Emma Sook Andersen Mosegaards er, at fjernvarmesektoren løbende giver deres medarbejdere muligheden for kurser i kompetenceudvikling.

    - Jeg tror, at det er en stor del af et tilfredsstillende arbejdsliv at udvikle sine kompetencer løbende.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...