Grøn skattereform kan lukke kraftvarmeværker, før der er fundet alternativer
Tanken med den grønne skattereform var at pålægge en høj udledningsafgift ved anvendelse af fossile brændsler. Men fejl i reformen spænder ben for incitamenterne og skaber i stedet rystelser i grunden under en række kraftvarmeværker, som vi har brug for, skriver Tine Skovlund i et indlæg på Altinget.
Dansk Fjernvarme bakker helt generelt op om den grønne skattereform, som træder i kraft ved årsskiftet. Det er fornuftigt med den omlægning fra energiafgifter til udledningsafgifter, der nu sker.
Fjernvarmesektoren er allerede meget langt med omstillingen til vedvarende energi og er i 2024 helt oppe på 78 procent.
Fjernvarmesektoren har historisk spillet en central rolle i sektorkoblingen i energisektoren, idet kraftvarmeværkerne både har bidraget med varme- og elproduktion. Med etableringen af de mange vindmøller og solceller er Danmark i dag de fleste timer selvforsynende med elektricitet, der kommer fra vedvarende energi.
Andre europæiske lande er også i gang med udviklingen henimod elproduktion, der ikke udleder CO2. Det er positivt for klimaet. Men også sårbart, når der er vindstille, og solen ikke skinner.
Derfor har vi fortsat brug for den fleksibilitet, som den regulerbare elproduktion giver.
Afgiftsstigning kan få konsekvenser
Ændring af rammevilkårene for at stimulere den grønne omstilling skal derfor ske balanceret. Det vil sige med gradvise indfasninger, som skaber rum til den nødvendige omstilling.
Men også med tanke på, hvilke anlæg vi gerne vil bibeholde til at stå til rådighed i forhold til forsyningssikkerhed. Og også med øje for at sikre stabile energipriser til borgerne.
Andre europæiske lande er også i gang med udviklingen henimod elproduktion, der ikke udleder CO2. Det er positivt for klimaet. Men også sårbart, når der er vindstille, og solen ikke skinner.
Tine Skovlund
Energiafgifter
Økonomisk regulering
Grøn skattereform
Mobil:
+45 21 89 99 69
E-mail: ts@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar