Hvad hvis resten af verden var gået i stå som standardhuset?
Standardhuset har med sine 130 kvm og forbrug på 18,1 MWh/år efterhånden 40 år på bagen – uden at være blevet opdateret. Her er et par eksempler på, hvordan andre ting så ud, hvis udviklingen havde stået stille i 40 år.
Standardhuset, der bruges som udgangspunkt for at beregne fjernvarmeselskabernes priser, har været defineret i størrelse og varmeforbrug på samme måde i efterhånden 40 år.
Heldigvis har resten af samfundet ikke stået stille i samme periode.
For eksempel er det siden 1980’erne blevet lovpligtigt at have sikkerhedssele på i bilen – også på bagsædet. Unge under 16 må ikke længere købe tobak og alkohol i kiosken eller supermarkedet.
Ligesom du ikke længere må slå dine børn.
Teknisk er der også sket en del. Computeren er ikke dyr som en bil og stor som et skab, men lille nok til at kunne ligge i en taske – eller din lomme i form af en smartphone.
Telefonen selv er nu ikke bundet til et bestemt sted i huset, har ikke længere trykknapper eller drejeskive, hvor det bare gjaldt om ikke at dreje det forkerte tal, for så skulle du begynde helt forfra.
Alt det har stor betydning for, hvordan vores liv ser ud i dag.
Standardhuset har stor betydning for, hvordan fjernvarmeselskaber udregner projektforslag i forhold til varmebehovet. Og standardhuset har stor betydning for, hvordan fjernvarmen klarer sig i forhold til konkurrencen med individuelle opvarmningsformer.
Derfor bør standardhuset blive opdateret, ligesom alle de andre ting i vores liv, der har udviklet sig til det bedre.
Bettina Aagaard Vester
Analyser af fjernvarmesektoren
Analyser indenfor grøn omstilling
Varmepriser
Mobil:
+45 29 81 88 46
E-mail: bav@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar