Gå til hovedindhold
Varmekilder
Sektorintegration
Medlemmer

Prisloft giver frustrationer hos Dansk Fjernvarme

Der er bred enighed på Christiansborg om at afskaffe prisloftet på overskudsvarme. Men alligevel er det uvist, hvornår det sker – og det giver frustration i fjernvarmesektoren.

27. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- I Dansk Fjernvarme kan vi konstatere, at der et eller andet sted i systemet er en skepsis over at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Men vi fægter mod en usynlig modstander, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jens Christian Nielsen. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Det har ikke skortet på politiske udmeldinger fra snart sagt alle kroge af Christiansborg, der vil have det politisk vedtagne prisloft på overskudsvarme fjernet. Men alligevel er der endnu ikke noget, der tyder på, at prisloftet bliver fjernet.

    Det vækker både undren og giver anledning til frustration i fjernvarmesektoren.

    - Der er nærmest larmende tavshed fra myndighederne, og det undrer os meget, slår chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Jens Christian Nielsen, fast.

    - Allerede tidligt på året fik vi en meget klar opfattelse af, der skulle ske noget med prisloftet på denne side af sommerferien. Men der sker ikke noget, og desværre kan vi i Dansk Fjernvarme ikke give en fornuftig forklaring på det – særligt når man tager i betragtning, at der har været masser af politiske udmeldinger på, at prisloftet skal væk, uddyber han.

    Både Socialdemokratiet og Venstre – altså regeringspartnere – har tydeligt advokeret for, at prisloftet er en fejl og kan ende med højere forbrugerpriser, og de samme meldinger er kommet fra et bredt spektrum af oppositionen – fra SF over Konservative til DF.

    - Der er behov for et konkret forslag, som vi kan diskutere ud fra. Men det er klima-, energi- og forsyningsministeren, der har udspilsretten. Derfor har vi ikke kunne diskutere en konkret løsningsmodel endnu. Modellen er stærkt afhængig af, at klimaministeren synes, at modellen er vigtig nok, og at han også har en model, som han lægger frem, lød det blandt andet tidligere fra klimaordfører hos SF, Signe Munk.

    Skjult modstand

    Kritikken af prisloftet har været massiv og vedvarende – og den materialiserede sig allerede da forslaget blev fremsat i 2023. Og ventetiden giver massive frustrationer rundt om i sektoren. Særligt fordi ingen kan give en klar melding på, hvorfor der intet sker.

    - I Dansk Fjernvarme kan vi konstatere, at der et eller andet sted i systemet er en skepsis over at fjerne prisloftet på overskudsvarme. Men vi fægter mod en usynlig modstander, og så bliver det svært, selvom argumenterne mod prisloftet langt overmatcher de argumenter, der måtte være for et prisloft, forklarer Jens Christian Nielsen.

    Det primære argument for at indføre og nu tilsyneladende også fastholde prisloftet – at beskytte forbrugerne mod for høje fjernvarmepriser – er for længst gennemhullet. For tværtom ser det ud til, at prisloftet i sig selv kan føre til højere priser for forbrugerne.

    Fjernvarme Fyn meldte således klart ud i 2023, at de ser sig nødsaget til at indstille stort set alle overskudsvarmeanlæg og -projekter. Prisloftet gør det ganske enkelt for usikkert investeringsmæssigt, og det vil alt andet lige gøre det dyrere at producere varmen uden brug af overskudsvarme.

    - Vores medlemmer er bange for at udnytte mulighederne for overskudsvarme, når prisloftet gælder, og så ender de med at vurdere på alternativer. Og det kan i sidste ende betyde, at det bliver et klimamæssigt ringere alternativ, der vinder, siger Jens Christian Nielsen.

    Andre klikkede på...