Fjernvarmepuljen Sønderborg kom igennem nåleøjet, ét minut før puljen lukkede
Sønderborg Varme var blandt de fjernvarmeselskaber, som fik tilsagn fra fjernvarmepuljen. Selskabet var forberedt til fingerspidserne, men når så mange har lagt sig i selen for at gennemføre den grønne omstilling, er det ifølge selskabets direktør kritisabelt, at det handler om at være hurtigst på tasterne.
Med et minut igen sikrede Sønderborg Varme sig, at selskabet var blandt de 12 ansøgere, som blev tildelt midler fra fjernvarmepuljen den 1. februar 2024.
– Vi var maksimalt forberedte. Efter seks minutter var vi færdige med at udfylde ansøgningen, efter syv minutter var pengene i puljen brugt, siger direktør i Sønderborg Varme Erik Wolff.
Fjernvarmepuljen kom på finansloven for 2024 med 150 mio. kr., efter at det i 2023 var tydeligt, at der var stor efterspørgsel efter puljens tilskud. Der blev ansøgt på førstedagen for 400 mio. kr. Det fremgår af Energistyrelsens hjemmeside.
Det var også i fuld koncentration, at Sønderborg Varme sad klar ved tasterne, da puljen åbnede op for ansøgere, fortæller Erik Wolff.
– Vi synes jo ikke, at vi kunne gøre det hurtigere. Men vi kan se på ansøgerlisten, at det godt kunne lade sig gøre.
Kun syv minutter tog det, før Energistyrelsen havde modtaget ansøgninger for mere end 150 mio. kr.
Flere penge i puljen
Sønderborg Varme fik 4,7 mio. kr. fra puljen og har tidligere fået 13,7 mio. kr. Midlerne skal bruges til to individuelle projekter. De 4,7 mio. skal bruges til at udrulle fjernvarme i Avnbøl og Ullerup, mens de 13,7 mio. skal bruges til at udrulle fjernvarme i Nybøl og Vester Sottrup.
– Vi skal til at forbinde Gråsten og Sønderborg med en fjernvarmeledning. Projektet har vi døbt Ledning Vest, hvor vi ruller fjernvarme ud i de byer, vi møder undervejs, som er Nybøl, Vester Sottrup, Avnbøl og Ullerup. Med Ledning Vest-projektet får vi 1.000 nye forbrugere og et ledningsnet, der er forbundet fra det yderste punkt i vest til det yderste i øst. Det projekt skaber den bedste forudsætning for at producere varmen billigst, forklarer Sønderborg Varmes direktør.
Selvom ansøgningsprocessen hos fjernvarmepuljen er først til mølle, er Sønderborg Varmes direktør overbevist om, at man som ansøger skal sidde klar med en konkret plan.
– Man skal sikre sig, at man har et projektforslag, der på forhånd er godkendt af kommunen, når man ansøger hos fjernvarmepuljen.
Men ansøgningsprocessen for fjernvarmepuljen bør ændres, mener Erik Wolff.
– Politikerne må sætte handling bag ordene. Hvis de virkelig mener, at de vil støtte fjernvarmeselskabernes indsats i den grønne omstilling, så nytter det ikke, at fjernvarmeselskaberne løber panden mod muren, som er tilfældet lige nu. Der er over 30, som har søgt. Men det er kun en tredjedel, der har fået. Det er kun dem, der er hurtigst på tasterne, som får penge fra puljen.
– Kort sagt, der skal flere penge i puljen, slår Erik Wolff fast.
Læs også:
Der gøres et kæmpe stykke arbejde for at udfase gas i Danmark, viser en medlemsundersøgelse fra Dansk Fjernvarme. Fra 2021 frem mod 2028 bliver der udført fjernvarmeprojekter, som konverterer op mod 214.000 gasfyr. Potentialet kan dog kun indfries, hvis de rette politiske værktøjer og incitamenter er til rådighed.
Denne artikel har været bragt i marts-udgaven af magasinet Fjernvarmen.
Du kan læse magasinet Fjernvarmen online [forudsætter abonnement]:
https://danskfjernvarme.dk/aktuelt/magasinet-fjernvarmen/magasiner
Skriv kommentar