Thisted Varmeforsyning byder også ind på CCS-pulje
I Thisted er man nu klar til at gå videre med CO2-fangst fra affaldsforbrændingsanlægget. Det er sket med en ansøgning om prækvalifikation til den store CCS-pulje.

Thisted Varmeforsyning meddeler, at de indgår samarbejde med et internationalt konsortium under ledelse af Carbon Clean for at implementere løsninger til CO₂-fangst og -lagring fra deres affaldsforbrændingsanlæg.
Konkret har det allerede udmøntet sig i en ansøgning til Energistyrelsen om prækvalifikation til den milliardstore CCS-pulje, hvor der var ansøgningsfrist den 25. marts. Thisted Forsyning omtaler selv samarbejdet som ”et lovende skridt i forsyningens ambitiøse klimastrategi og forventes at kunne bidrage positivt til de nationale klimamål”.
- Vi har stor tiltro til dette samarbejde med blandt andre Carbon Clean, som er et naturligt og ambitiøst næste skridt i vores flerårige arbejde med at reducere vores klimaaftryk. Med de værdifulde erfaringer fra pilotprojektet i 2021 står vi stærkt rustet til at implementere CO2-fangst i større skala, udtaler CEO for Thisted Varmeforsyning, Søren Højmose Damgaard.
Allerede i 2021 var forsyningen blandt de første affaldsforbrændingsanlæg i Danmark, der demonstrerede potentialet for CO2-fangst gennem et succesfuldt pilotprojekt, og Thisted Forsyning har løbende kvalificeret sin indsats i samarbejde med Green Hub Denmark og Energy Cluster Denmark i CO2Vision-projektet.
Indsatsen beror desuden på, at affaldsenergianlægget løbende er opgraderet og vedligeholdt til et særdeles højt niveau og dermed er forberedt til mange års stabil drift.
- De foreløbige analyser ser meget lovende ud, og vi er overbeviste om, at dette initiativ har potentiale til at blive et afgørende element i vores klimaindsats og væsentligt bidrage til både lokale og nationale klimamål, forklarer Søren Højmose Damgaard.
Omstilling til grøn varmeforsyning
Thisted Varmeforsyning A.m.b.a. har gennem årene investeret massivt i at gøre varmeforsyningen mere klimavenlig. Forsyningen har opført nye halmkedler for at udfase naturgas og udnytter desuden geotermi som en vedvarende energikilde.

- De foreløbige analyser ser meget lovende ud, og vi er overbeviste om, at dette initiativ har potentiale til at blive et afgørende element i vores klimaindsats, siger CEO i Thisted Varmeforsyning, Søren Højmose Damgaard. Foto: Jesper Voldgaard.
Selve affaldsforbrændingsanlægget leverer varme til områdets forbrugere ved at udnytte ressourcerne i affald, der ellers ikke kan genanvendes. Det eksemplificerer – mener Thisted Forsyning –den særlige forpligtelse til at sikre både konkurrencedygtige priser og en bæredygtig fremtid for forbrugerne.
- Vi har allerede investeret målrettet i grønne teknologier – halmkedler og geotermi – og nu ser vi meget positivt på mulighederne ved CO2- fangst på vores affaldsforbrændingsanlæg. Vi tror på dette projekt og dets klimapotentiale, samtidig med at vi naturligvis vil sikre, at den endelige løsning skaber optimal værdi for vores forbrugere og samfundet, siger Thomas Kristensen, bestyrelsesformand for Thisted Varmeforsyning.
Mod en CO₂-neutral fremtid
Med etableringen af CO2-fangst på affaldsforbrændingsanlægget ser Thisted Varmeforsyning
A.m.b.a. gode muligheder for at reducere udledningen af drivhusgasser markant. Realiseres projektet, vil det udgøre et positivt bidrag til Danmarks ambitiøse mål om at reducere CO2- udledningen med 70 % inden 2030.
Projektet er nu i en spændende udviklingsfase, hvor teknologi og økonomi analyseres grundigt. De foreløbige resultater er lovende, og næste vigtige skridt er at opnå prækvalifikation til den nationale CCS-pulje.
Parterne er overbevist om, at de har et stærkt udgangspunkt for et vellykket CCS-projekt, med både de rette tekniske rammer og en stærk fælles vilje til at lykkes med den grønne omstilling. Den endelige beslutning om implementering vil naturligvis afhænge af den samlede business case.
Om Thisted Varmeforsyning A.m.b.a.
Thisted Varmeforsyning A.m.b.a. er et forbrugerejet varmeselskab, der leverer robust, konkurrencedygtig og bæredygtig varme til tusindvis af hjem og virksomheder. Vi spiller en aktiv rolle i den grønne omstilling og arbejder målrettet med fremtidssikrede løsninger, der skaber værdi for både forbrugere og samfund. Med rødder i lokalsamfundet og blik for fremtiden investerer vi løbende i innovative og energieffektive teknologier. Vi prioriterer fællesskab, ansvarlighed og bæredygtighed.
Kilde: Thisted Varmeforsyning
28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2
- CCS-puljen er den tredje pulje administreret af Energistyrelsen med støttemidler til fangst og lagring af CO2. Til CCS-puljen er der afsat 28,7 milliarder kroner inkl. moms (2025-priser) i årene 2029-2044. I alt er der afsat cirka 38 milliarder kroner.
- Energistyrelsen regner med inden sommer at kunne offentliggøre, hvilke virksomheder der er blevet prækvalificeret. Udvælgelsen vil ske på baggrund af en faglig vurdering af ansøgers beskrevne erfaringer med planlægning og/eller drift af CCS-aktiviteter eller større anlægsprojekter. Hvis flere end 10 ansøgninger om prækvalifikation lever op til betingelserne, vil Energistyrelsen skulle udvælge de 10 mest egnede, da udbudsbetingelserne sætter loft over antallet af prækvalificerede.
- Deadline for indlevering af indledende bud (INDO) er 26. august 2025, hvorefter Energistyrelsen kan gå i forhandling med budgiverne frem mod et endeligt bud. Deadline for indlevering af endelige og bindende bud (BAFO) forventes at være 17. december 2025. Energistyrelsen forventer at tildele kontrakter i april 2026. Udmøntningen af CCS-puljen forudsætter statsstøttegodkendelse fra EU-Kommissionen.
Kilde: Energistyrelsen
Læs også:
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet - pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme
Medlemmer og CCS-puljen:
- Sønderborg Varme vil også fange CO2
- ARGO vil opsamle CO2 fra restaffald
- Energnist vil indfange over 200.000 tons CO2 om året
- CO2-fangst samler danske ARC og tyske E.ON
- Fjernvarme Fyn søger om prækvalifikation til CO2-fangst
Små og mellemstore værker skal også fange CO2 - Dansk Fjernvarme indgår i CCS-projekt
Skriv kommentar