Elektrificering: Strøm er væsentligt mere effektivt end fossile brændstoffer
Står det til Julie Bangsgaard Abrahams, skal Danmark udfase brugen af træ, flis og fossile brændstoffer og i stedet bruge strøm som energikilde. Hun vurderer, at fremtidens energisystem ser markant anderledes ud.

Danmarks varmeforsyning kommer til at se markant anderledes ud i 2040 end den gør nu. Det vurderer, seniorrådgiver i Energi & Klima hos Rådet for Grøn Omstilling, Julie Bangsgaard Abrahams.
- I 2040 viser en undersøgelse, vi har udarbejdet, at 85 procent af varmeforsyningen kommer til at være elbaseret med elkedler, men primært med varmepumper.
- Det er en stor del, så langt så godt.
Samlet set udgør el-baseret varmeproduktion i dag cirka 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.
Det er ikke nok, at det kun er varmeforsyningen, der elektrificerer, påpeger seniorrådgiveren.
- Det er hele samfundet, der skal elektrificere.
Der er to specifikke steder, ifølge Julie Bangsgaard Abrahams, at begynde: Transportsektoren og varmeforsyningen.
- I transportsektoren skal forbrugeren skifte bilen, som kører på diesel eller benzin, ud med en elbil.
Også i varmesektoren skal de fossile brændsler udfases.
- Danmark skal af med de fossile brændsler og i stedet bruge strøm. Specifikt i varmesektoren er det godt at komme af med træbiomasse, som det er muligt at udfase, fortæller Julie Bangsgaard Abrahams.
Og uddyber:
- Det er særligt i varmeforsyningen, hvor der kan anvendes varmepumper, der er en faktor tre mere effektiv end afbrænding af fossile brændsler og træ. Det er ret godt, fordi alle sektorer skal bruge meget mere strøm.
Det er seniorrådgiverens pointe, at hvis fjernvarmeselskaber ikke bare skifter fra en fossil varmekilde til en anden, men i stedet skifter til en varmepumpe eller elkedel, kan der spares en masse ved at elektrificere, det er både heldigt og effektivt.
- Der er ikke mange, som er uenige i, at samfundet skal elektrificeres, vurderer Julie Bangsgaard Abrahams.
Prisen på lang sigt
Seniorrådgiveren lægger ikke skjul på, at Rådet for Grøn Omstilling godt ved, at prisen for fjernvarme er det første, der tages hensyn til, når varmeværker overvejer, om de skal investere i elektrificering.
- I 2040 bliver det billigere at elektrificere fjernvarme. Strømmen er billigere og væsentlig mere effektiv, når det kommer fra elektrificering, da man ikke betaler for vind- eller solenergi, er det brændsel gratis, uddyber Julie Bangsgaard Abrahams.
Det, at strømmen er billigere i 2040, hjælper ikke fjernvarmeselskaber lige nu, og det ved seniorrådgiveren godt.
Det de store varmepumper kæmper med lige nu, det er varmeværker, som allerede eksisterer og eksempelvis for nyligt har investeret i en fliskedel. Der er det Julie Bangsgaard Abrahams’ pointe, at den smider varmeværkerne ikke ud for at investere i elektrificering lige nu og her.
- Det er en stor investering at investere i varmepumper. Det kan være derfor, at det går hurtigere med investeringen i elkedler. Den investering er ikke ligeså stor, vurderer Julie Bangsgaard Abrahams.
Der, hvor det giver mening at lave investeringen i en elkedel eller varmepumpe, er, når varmeværkerne konkret står ved en skillevej og overvejer elektrificering. Her vil anbefalingen fra seniorrådgiveren være at skifte til varmepumpen.
- Selskaberne skal regne i længere perioder, end at tilbagebetalingstiden skal være færre år. For man ser bare hurtigt, at det godt kan betale sig, fordi brændslet er så billigt, understreger seniorrådgiveren.
Uden en afgift på biomasse vil det på langt sigt være billigere at elektrificere. Dermed ikke sagt at elektrificeringen af energi- og forsyningsområdet ikke er komplekst ifølge Julie Bangsgaard Abrahams.
Med elektrificering bliver alting anderledes. Det er et mindset, der skal ændres ifølge seniorrådgiveren.
- Det kommer ikke til at se ud, som det plejer, her mener jeg de store kraftvarmeværker, der kører i døgndrift. Den anden udfordring er også, hvis strømmen ikke er grøn. Det går i forvejen desværre alt for langsomt med at få vind og sol op på land.
- Så er vi lige vidt, hvis strømmen fortsat bliver produceret via afbrænding af træbiomasse eller fossile brændsler.
Bekender ikke energikulør
En anden ting, som har indflydelse på udviklingen af elektrificering i Danmark, er regeringens politiske vilje til at tale og investere i fremtidens energisystemer.
Det er Julie Bangsgaard Abrahams oplevelse, at der er politisk interesse for at investere i den grønne omstilling. Alligevel kan det til tider være en ulempe, at den grønne omstilling er et punkt på dagsordenen, som regeringen taler om, men ikke altid konkret handler på.
- Spørgsmålet er også, om regeringen giver støtte til de rigtige teknologier.
Selvom regeringen er enige i, at det er vind og sol, der er vejen frem, eksisterer de fossile brændsler stadig og ret mange subsidier til biomasse fortsat, påpeger seniorrådgiveren. Regeringen mangler at bekende kulør om, hvordan de ser fremtidens energisystem.
- Danmark viser ikke til resten af verden, hvad det er, vi vil prioritere. Det er politiske problemer. Danmark bør vise markedet, hvad Danmark satser på i fremtidens energisystem.
Og tilføjer:
- Det burde også være nemmere at bruge overskudsvarme.
Julie Bangsgaard Abrahams mener, at regeringen mangler at skrue et system sammen, der ikke blot kan holde i fire år, inden der igen er Folketingsvalg, men faktisk et system der kan gå længere ud i fremtiden.
Selvom den samlede kapacitet af el-løsninger siden 2019 er tæt ved tredoblet, er udviklingen ifølge seniorrådgiveren kun lige startet. Udviklingen kommer til at stige og det kommer til at gå hurtigt.
Derudover er det for usikkert og fremtidsmæssigt ikke holdbart, at Danmark er afhængig af import af træpiller fra blandt andet Estland, Letland, USA og Sverige.
- Den udledning af CO2 er en udledning, som tæller indirekte med i Danmarks CO2 udledning - bare ikke i Danmark, vurderer Julie Bangsgaard Abrahams.
Det er hendes pointe, at det er nødvendigt at finde en holdbar løsning for fremtidens energisystem.
Stod det til seniorrådgiveren hos Rådet for Grøn Omstilling at sætte de fremtidige rammer, så ser de helt anderledes ud i fremtiden.
- Der ser jeg ikke kæmpe store kraftvarmeværker på samme måde som, vi har dem i dag.
- Jeg anerkender, at der er en sikkerhed i dem, men Danmark får ikke brug for dem på samme måde, når varmeforsyningen bliver flerstrenget, og fordi Danmark får strøm, som er meget billigere via meget mere sol og vind.
Det er hendes pointe, at det bliver problematisk at have kraftvarmeværker, der skal køre på fuld drift, for at både indtjening og investeringen går i nul. Derfor vurderer Julie Bangsgaard Abrahams ikke, at det giver mening på sigt at fortsætte i kraftvarmesporet.
I stedet ser hun, at Danmark skal sikre sig et godt alternativ, en plan B, som backup.
- Der vil jeg foreslå varmepumper, elkedler, geotermi, varmelagre, akkumuleringstanke og overskudsvarme. Der er så mange teknologier, som energisektoren ved virker, når man altså fjerner prisloftet.
Overordnet er Julie Bangsgaard Abrahams positivt stemt omkring fremtidens energisystem.
- Jeg er ret fortrøstningsfuld omkring, at elbaseret energi kommer til at dække Danmarks energiforbrug et langt stykke hen af vejen. Hvis Danmark sikrer, at udbygningen går hurtigt nok både i forhold til elinstruktur og udrulning af vind- og solenergi.
Dansk Fjernvarme sætter fokus på elektrificering
Dansk Fjernvarme har netop offentliggjort en opgørelse over elektrificeringen, der viser, at varmepumper og elkedler fylder markant mere end for blot få siden.
Denne artikel er en del af et tema om elektrificeringen af fjernvarmen i Danmark.
Der er historisk i alt opført 1.719 MW elkedler samt 499 MW varmepumper
I alt er der elektrificeret med 2.218 MW elbaseret varmeproduktion i fjernvarmen
Siden 2019 er den samlede kapacitet af el-løsninger tæt ved tredoblet
Alene i 2023 er der opført 615 MW el-løsninger
Samlet set udgør el-baseret varmeproduktion cirka 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion
Læs også:
Første spadestik er taget til elbaseret fjernvarme i Bjæverskov – 21.oktober 2024
Silkeborg Forsyning: Væk med de fossile brændstoffer og investér i elektrificering - 8. oktober 2024
Hvalsø elektrificerer og udfaser naturgassen med ny elkedel - 1. oktober 2024.
Opsang til politikerne: Flere vil investere i elektrificering, hvis de får vished - 25.september 2024.
Elektrificering hjælper Haderslev væk fra dyr flis - 24. september.
Grøn elektrificering i Gram: Varmepumpen er det bedste alternativ til gas - 23.september 2024.
Elektrificeringen tager fart i fjernvarmen - 20. september 2024.
Skriv kommentar