Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold

Overskudsvarme: ”Afskaffelsen af prisloftet kommer meget belejligt”

Hvis ikke prisloftet på overskudsvarme var blevet afskaffet, var Odder Varmeværks overskudsvarmeprojekt aldrig blevet en realitet. Nu er det ”bare” økonomien, der skal løbe rundt, før projektet får grønt lys, vurderer varmeværkets projektchef.

4. apr. 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Odder Varmeværks projektchef, Rasmus Bundegaard Eriksen, forventer at Danmark bliver bedre og bedre til at udnytte overskudsvarmekilder, nu hvor prisloftet på overskudsvarme er blevet afskaffet. Foto: Odder Varmeværk

Indhold

    Rasmus Bundegaard Eriksen, som er projektchef hos Odder Varmeværk, beskriver meget malerisk, hvordan prisloftet på overskudsvarmen satte en stopper for varmeværkets overskudsvarmeprojekter, dengang prisloftet på overskudsvarme begyndte i 2022.

    - Prisloftet på overskudsvarme var en sten på vejen for os, det var en direkte stopklods for os simpelthen, fortæller projektchefen.

    2025 var kun lige begyndt, da prisloftet på overskudsvarme blev besluttet afskaffet efter et bredt enigt flertal i Folketinget den 17. januar nåede til enighed om at ophæve prisloftet.

    Det er Rasmus Bundegaard Eriksens pointe, at afskaffelsen af prisloftet for overskudsvarmen har stor betydning for Odder Varmeværks muligheder.

    - Hvis det ikke var blevet afskaffet, havde vi ikke kunne rykke på det overskudsvarmeprojekt, som vi har i kikkerten. Afskaffelsen af prisloftet kommer meget belejligt, uddyber han og tilføjer:

    - Hvis prisloftet fortsat var her, var vores overskudsvarmeprojekt ikke blevet til noget.

    Så stort er potentialet for overskudsvarme

    Afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme sætter et enormt potentiale i Danmark fri. En fjerdedel af al fjernvarmeproduktion vil ifølge Aalborg Universitets analyse, Varmeplanen Danmark 2021, kunne komme fra overskudsvarme i fremtiden. Det svarer til cirka 500.000 boligers forbrug. I dag er det alene varme svarende til cirka 65.000 danske husejeres forbrug, der kommer fra overskudsvarme.

    I Varmeplan Danmark 2021 skønnes det, at 15 procent af fjernvarmen vil komme fra industrioverskudsvarme i 2045, mens datacentrene potentielt kan bidrage med yderligere 8 procent. Dertil kommer et yderligere potentiale for overskudsvarme fra Power-to-X- og CO2-fangstanlæg.

    Nu hvor det er besluttet, at prisloftet på overskudsvarmen skal ryddes af vejen, er varmeværket gået i gang med at undersøge muligheden for at modtage overskudsvarme fra et biogasanlæg i Torrild, der ligger seks kilometer fra forsyningsselskabet.

    Odder Varmeværk, som har 5500 forbrugere, er i den indledende fase, hvor projektet skal modnes i løbet af de kommende år både hos forsyningsselskabet og biogasanlæggets leverandør Nature Energy.

    Sagen er den, at Nature Energy vil levere gratis varme til varmeværket. Varme, der alternativt var blevet kølet bort, eller lukket ud til fuglene. Intentionen er, at biogasanlægget skal ligge der i 20 år, og det gør anlægget til en stabil varmekilde, vurderer Rasmus Bundegaard Eriksen.

    Men for at Odder Varmeværk kan udnytte det varme vand fra biogasanlægget, skal der investeres i en fem kilometer lang ledning, 3 MW varmepumpe og akkumuleringstanke. Den investering er for egen regning for varmeværket.

    - Det er biogasanlægget, der har produktet, men det er os, der skal finansiere afhentningen af produktet i praksis, uddyber projektchefen.

    Risiko ved alting 

    Nu hvor ”stopklodsen”, altså prisloftet på overskudsvarme, afskaffes fra udgangen af juni i år, handler det for Odder Varmeværk nu om at få økonomien til at løbe rundt.

    - Projektet kan teknisk set godt lade sig gøre, men vi regner fortsat på økonomien, og biogasanlægget mangler at blive bygget.

    Det er projektchefens vurdering, at der er risiko ved alle projekter, og det er hele tiden selskabet, der skal overveje, hvad der er det rigtige at gøre.

    - Der var prisloftet meget en stopklods, vi turde ikke tage chancen, mens prisloftet stadig eksisterede.

    Odder Varmeværk forventer at kunne modtage overskudsvarme fra biogasanlægget om to-tre år. Varmeværket forventer, at cirka 20.000 MWh året kan udnyttes til overskudsvarme svarende til energiforbruget i cirka 1.000 standardhuse.  

    Selvom der går nogle år før samarbejdet om overskudsvarme mellem Odder Varmeværk og biogasanlægget bliver en realitet, vurderer Rasmus Bundegaard Eriksen, at overskudsvarme får en større rolle i fjernvarmebranchens fremtid.

    - Det gør den, fordi man i Danmark bliver bedre og bedre til at samle de kilder op. Det hjælper selvfølgelig også, at den politiske stemning netop nu er, at man ikke skal lade energi gå til spilde, påpeger projektchefen og tilføjer:

    - Det bliver også nemmere at udnytte de overskudsvarmekilder, der er i dag med de ny varmepumpeteknologier.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...