CONCITO: Lille rolle til termiske værker i fremtidens energisystem
Der er fortsat brug for termiske værker i fremtidens energisystem. Det vil derfor være fornuftigt at fastholde en række af de eksisterende værker, vurderer CONCITO’s senioranalytiker Karsten Capion.
Et energisystem, der i vidt omfang baserer sig på energikilder, der fluktuerer, såsom sol- og vindenergi, kræver både, at vi flytter størstedelen af vores forbrug hen på tidspunkter, hvor vi har energien tilgængelig, eller at vi sikrer andre kilder, der kan fastholde vores forsyningssikkerhed.
Senioranalytiker Karsten Capion fra CONCITO peger på, at kraftvarmeværkerne skal bibeholdes, både fordi værkerne kan balancere elsystemet, og fordi det vil være en billigere løsning.
- Vi ser forbrugerfleksibilitet, udveksling med nabolande og ellagring løse størstedelen af balanceringsudfordringen, men der vil fortsat være brug for termiske værker til længere perioder med vindstille. Her vil det formentlig være billigst at fastholde en række af de eksisterende, siger Karsten Capion.
Det er Karsten Capions pointe, at når der sjældnere bliver behov for termisk produktion bliver lave faste omkostninger vigtige for konkurrencedygtigheden. Det taler for gasfyrede anlæg.
Derimod kan anlæg, der fyrer med biomasse og som har høje faste omkostninger, blive udfordret.
- Det er den samme problematik, der gør sig gældende i forhold til biomasseværkernes investeringer i CO2 fangst, som også kræver en høj driftstid i et el- og varmemarked, da de som udgangspunkt vil have et faldende antal driftstimer. Det vil de som følge af stigende biomassepriser og øget konkurrence fra vindkraft og varmepumper.
I dag udgør den el-baserede varmeproduktion samlet set 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.
Det er ingen hemmelighed, at i fremtiden går fjernvarmen fra at være store el-producenter til at være store el-forbrugere. Det giver både udfordringer, men også muligheder. Blandt andet ved, at fjernvarmeselskaberne kan tænde – og slukke – for de store eldrevne varmepumper og elkedler, når prisen er fordelagtigt. Sådan kan fjernvarmen bidrage til at sikre forsyningssikkerhed.
Derfor er det nødvendigt, at fjernvarmen er fleksibel, vurderer Karsten Capion.
- Fjernvarmen skal være en fleksibel aftager af grøn strøm, som bidrager til at indpasse fluktuerende energi i det danske energisystem.
Og tilføjer:
- Vi forventer et fremtidigt energisystem og en fjernvarmeforsyning, der udover affaldsvarme kun i meget begrænset omfang benytter brændsler eksempelvis til spids- og reservelast. Størstedelen af varmen vil leveres fra elektriske varmepumper. Geotermi og overskudsvarme kommer også til at spille en vigtig rolle.
Dansk Fjernvarme sætter fokus på elektrificering
Dansk Fjernvarme har netop offentliggjort en opgørelse over elektrificeringen, der viser, at varmepumper og elkedler fylder markant mere end for blot få siden.
Denne artikel er en del af et tema om elektrificeringen af fjernvarmen i Danmark.
- Der er historisk i alt opført 1.719 MW elkedler samt 499 MW varmepumper
- I alt er der elektrificeret med 2.218 MW elbaseret varmeproduktion i fjernvarmen
- Siden 2019 er den samlede kapacitet af el-løsninger tæt ved tredoblet
- Alene i 2023 er der opført 615 MW el-løsninger
- Samlet set udgør el-baseret varmeproduktion cirka 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion
Læs også:
Elektrificering: Strøm er væsentligt mere effektivt end fossile brændstoffer - 22.oktober 2024
Første spadestik er taget til elbaseret fjernvarme i Bjæverskov - 21.oktober 2024
Silkeborg Forsyning: Væk med de fossile brændstoffer og investér i elektrificering - 8. oktober 2024
Hvalsø elektrificerer og udfaser naturgassen med ny elkedel - 1. oktober 2024.
Opsang til politikerne: Flere vil investere i elektrificering, hvis de får vished - 25.september 2024.
Elektrificering hjælper Haderslev væk fra dyr flis - 24. september.
Grøn elektrificering i Gram: Varmepumpen er det bedste alternativ til gas - 23.september 2024.
Elektrificeringen tager fart i fjernvarmen - 20. september 2024.
Skriv kommentar