Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
Klima- & Miljøforhold
Medlemmer

Elektrificering hjælper Haderslev væk fra dyr flis

Stigende flispriser og krigen i Ukraine fik Haderslev Fjernvarme til at springe ud i elektrificeringen. Ved udgangen af november 2024 har selskabet fået ny varmpumpe, elkedel og akkumuleringstank.

24. sep. 2024
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Elektrificeringen ruller i disse år ud med høj fart hos de danske fjernvarmeselskaber. Et af de steder, hvor det gælder er i Haderslev, hvor fjernvarmeselskabet siden 2023 har investeret i både elkedel, varmepumpe og en akkumuleringstank, der kan lagre den nye, elbaserede varme.

    Før oktober 2023 udgjorde træflis det meste af Haderslevs fjernvarme varmeproduktion. Men det ændrede sig brat, da krigen mellem Rusland og Ukraine fik priserne på flis til at stige, fortæller  Haderslevs fjernvarme direktør Morten Hartmann.

    Prisen på flis steg hurtigt og voldsomt. Stigningen kunne mærkes dengang, men det kan i den grad også mærkes nu. Det går langsomt med at få prisen ned på flis– men det skyldes ikke mangel på træflis, lyder det fra Morten Hartmann.

    Grøn sidegevinst

    De høje priser på flis betød, at Haderslev Fjernvarme tilbage i 2023 blev nødt til at kigge i andre retninger for at finde andre varmekilder til at producere billig og grøn fjernvarme.

    - Det gjorde vi både, fordi vi havde et ønske om at producere mere klimavenlig varme og set fra en selskabsøkonomiske vurdering, var det nødvendigt, at vi fandt en anden varmekilde, fortæller Morten Hartmann. Beslutningen blev at installere en elkedel på 8 MW.

    Med installeringen af elkedlen bliver Haderslev Fjernvarme en del af de mange selskaber i fjernvarmesektoren, der sætter tempo på elektrificeringen disse år. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.

    Selvom den førnævnte elkedel leverer mere klimavenlig varme end flis, er det ikke alene derfor, at Haderslev Fjernvarme valgte denne løsning.

    - Det ville være på kant med Varmeforsyningsloven at sige, vi bare vælger grønt uanset om vi kunne vælge et billigere alternativ, fortæller Haderslevs fjernvarme direktør og henviser til at  varmeforsyningsloven og projektbekendtgørelsen anfører, at fjernvarmeselskaber ikke må skifte til energikilder, der er fordyrende for forbrugerne. 

    - Det er med andre ord en grøn sidegevinst, at vi installerede en elkedel, lyder beskrivelsen fra Haderslev Fjernvarmes direktør. Elektrificeringen betyder for Haderslev Fjernvarme, at de har et bredere produktionsmix og diversifikation i forhold til, hvordan selskabet samlet set kan få produceret varme til den laveste pris.

    Elkedlen har kørt et kørt knap et år og Haderslev Fjernvarme ser frem til at få det fulde billede af både, hvad selskabet har sparet i forhold til CO2-udledning og hvor mange MWh fossil varmeproduktion, der er fortrængt.

    Vi kan allerede se nu, at elkedlen har stået for cirka 10 procent af årets varmeproduktion, hvilket er en del mere end forventet, fortæller Morten Hartmann.

    Derudover forventer direktøren at selskabets forbrug af træflis bliver reduceret i de kommende år efter introduktionen af elkedlen. Haderslev Fjernvarme forventer også de kommende år, at de med elkedlen har taget det første skridt i retningen af at elektrificere deres varmeproduktion.

    Grundigt forarbejde

    Inden skiftet til elkedlen undersøgte Haderslev Fjernvarme, hvordan teknologien er på området og fik andre selskabers erfaring. Netop fordi de danske fjernvarmeselskaber ikke er i konkurrence med hinanden er langt de fleste selskaber mere end villige til at dele data, indsigt og erfaringer.

    På baggrund af det og efter deltagelse i Dansk Fjernvarmes temadag om elektrificering og elkedler vurderede Haderslev Fjernvarme, at de var klædt på til at installere elkedlen.

    - Vi har gjort os et grundigt forarbejde og undervejs i processen, korrigerede vi også på nogle af tingene frem imod at have et færdigt koncept, forklarer direktøren for Haderslev Fjernvarme.

    Der er blandt andet blevet rettet på, hvor meget akkumuleringstankens kapacitet skal være på. Det gav mening at få tilpasset rettelserne samtidig: eltilslutningen, størrelsen på el-kedlen og selve kapaciteten, således at man har øje for alle projekterne.

    - Der er vi blevet noget klogere undervejs, konstaterer Morten Hartmann.

    Derudover forventer direktøren, at selskabets forbrug af træflis bliver yderligere reduceret i de kommende år efter introduktionen af elkedlen. Haderslev Fjernvarme har med elkedlen kun taget det første skridt i retningen af at elektrificere deres varmeproduktion, og der er mere undervejs.

    Seneste skud på stammen er, at Haderslev Fjernvarme er i gang med at etablere en 10,6 MW varmepumpe (CO2), en 15 MW elkedel og en 5.000 m3 akkumuleringstank, som forventes at stå færdig i november 2024. Fjernvarmeselskabet havde overvejet at investere i mere flisvarme eller halmvarme. Men Haderslev Fjernvarmes beregninger har vist, at det er økonomisk smartere for dem at investere i varmepumper.

    Aktive på elmarkedet

    De nye elbaserede produktionsteknologier giver også Haderslev Fjernvarme mulighed for at udnytte mulighederne på elmarkedet. Ved hjælp af et prognosesystem som tracker vejrprognosen, gaspriser og elpriser, kan prognosesystemet fortælle fjernvarmeselskabet, hvordan selskabet skal sammensætte sin varmeproduktion i de kommende fire døgn. På denne måde kan Haderslev Fjernvarme producere den billigste varme.

    - Det system gør, at vi virkelig kan udnytte elpriserne, når de er fordelagtige, fortæller Morten Hartmann og tilføjer:

    - Jeg håber på rendyrket sektorkobling og mindre suboptimering fra dem, der ejer det almindelige elnet men også overordnet elnet.

    Desuden kan Haderslev fjernvarme nu sørge for at have brugt varmen fra akkumuleringstanken, når der udsigt til, at der kommer lave elpriser. For på den måde kan fjernvarmeselskabet lagre og trække produktionen, indtil Haderslev fjernvarme igen kan producere billig varme.

    Historisk overblik over Haderslev Fjernvarmes varmepumper og elkedler

    Haderslev Fjernvarme fik i oktober 2023 installeret en elkedel på 8 MW.

    Desuden er selskabet ved at etablere den førnævnte 10,6 MW varmepumpe (CO2), en 15 MW elkedel samt en 5.000 m3 akkumuleringstank. 

    Projektet forventes afleveret i november 2024.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...