Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering
Dansk Fjernvarme

Forbrugerprisloft vil skabe endnu større geografisk ubalance

Landdistrikternes Fællesråd er stærkt kritiske over lovforslag, der vil indføre et forbrugerprisloft på fjernvarme. Rådet frygter, at det vil øge ubalancen mellem land og by, fremgår det af et høringssvar.

02. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Formand Steffen Damsgaard og Landdistrikternes Fællesråd frygter, at et forbrugerprisloft vil stoppe udviklingen af fjernvarme i de mindre samfund og også lukke for fjernvarmen flere steder. Foto: Landdistrikternes Fællesråd.

  • Læs op

Indhold

    ”Landdistrikternes Fællesråd er stærkt bekymret over de konsekvenser, som et prisloft vil have for fjernvarmeselskaber og -kunder i landdistrikterne.”

    Der bliver ikke lagt fingre imellem i Landdistrikternes Fællesråds høringssvar til det lovforslag, som regeringen lagde frem den 1. juli i år. Et forslag som bl.a. vil indføre krav om et prisloft for prisen for fjernvarme.

    Landdistrikternes Fællesråd skriver, at et lavt prisloft vil føre til udfasning af fjernvarme i mange landdistrikter, og samtidig vil de svageste kunder ende i en situation, hvor de af økonomiske årsager ikke kan skifte til andre varmekilder.

    ”De vil stå tilbage med endnu højere varmepriser og en restgæld, som der er færre om at betale, mens fjernvarmeværket måske er på vej mod konkurs,” fremgår det af høringssvaret.

    Dermed vil lovforslaget også modarbejde det politiske ønske om, at gas og andre fossile brændsler skal udfases. Landdistrikternes Fællesråd frygter, at prisloftet vil føre til præcis det modsatte resultat og de facto stoppe udrulning af fjernvarme uden for de største byer.

    Det bliver ifølge fællesrådet understreget af fakta fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, der anslår, at hvert tredje af landets 340 fjernvarmeselskaber vil blive ramt af et kommende prisloft. Det vil sige over 100 fjernvarmeselskaber.

    ”Dette vil give et stærkt signal til nuværende kunder om at se efter andre løsninger og samtidig afskrække nye kunder. Det vil være en kæp i hjulet på omstillingen til grøn fjernvarme, som vil ramme hårdest de steder i landet, hvor der er størst behov for denne omstilling,” slår Landdistrikternes Fællesråd fast i deres høringssvar.

    Løsningen er klar

    Mens kritikken er hård fra Landdistrikternes Fællesråd, så har de også en løsning klar, hvis altså regeringen insisterer på, at der skal indføres et forbrugerprisloft på fjernvarme.

    Helt enkelt skal forbrugerprisloftet sættes højere, end der bliver lagt op til. Det vil betyde, at langt færre fjernvarmeselskaber vil blive omfattet – og dermed også, at langt færre fjernvarmekunder vil blive berørt af kravet.

    ”Desuden skal der laves en klar plan for, hvordan lukningstruede fjernvarmeværker skal nedlukkes, så hverken kunder eller kommuner står tilbage med restgælden, når fjernvarmeselskaber går konkurs som følge af regeringens forslag til ny regulering,” lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd.

    Termonet kan være en del af løsningen

    Landdistrikternes Fællesråd gør sig i sit høringssvar til regeringsforslaget om at indføre et forbrugerprisloft på fjernvarme til fortaler for, at termonet kan være en del af løsningen – navnlig i de områder, hvor det samfundsøkonomisk giver dårlig mening med andre kollektive løsninger.

    Hovedudfordringen for termonet er ifølge fællesrådet, at termonet hverken nu eller i regeringens lovforslag er en del af lovgivningen. Det betyder, at termonet også i fremtiden vil være svært at finansiere.

    ”Hvis man vil skabe fair rammebetingelser for termonet, så skal der fremmes to løsningsmuligheder, som man kan vælge mellem lokalt. Den ene løsning er, at kommunerne skal kunne give kommunegaranti for lånene til termonetanlæg og termonetselskaber, som vi kender fra traditionelle fjernvarmeværker. Den anden løsning er, at termonet skal kunne etableres af kommunale forsyningsselskaber som sideordnet aktivitet,” skriver Landdistrikternes Fællesråd.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...