Gå til hovedindhold
Medlemmer
Rammevilkår & Regulering
Dansk Fjernvarme

Nyt krav til selskabsform er unødvendigt

Den nuværende selskabsstruktur for varmetransmissionsselskaber er fuldt tilstrækkelig. Et nyt krav til selskabsomdannelse er både unødvendig og fordyrende for forbrugerne, lyder kritikken fra ejerkommunerne bag TVIS.

18. sep. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Det vil kun gøre det dyrere at være fjernvarmekunde, og det vil være en unødig overregulering, hvis regeringens lovforslag om bl.a. forbrugerprisloftet bliver omsat fra forslag til virkelighed. Det er den fælles melding fra de fire kommuner – Fredericia, Kolding, Middelfart og Vejle – der sammen ejer TVIS – Trekantområdets Varmetransmissionsselskab I/S.

    Ejerkommunerne er blandt de mange, der har benyttet sig af deres mulighed for at kommentere på lovforslaget, der udover at indføre et forbrugerprisloft også kræver, at selskabsstrukturen bliver ændret for kommunalt ejet fjernvarme.

    I forhold til det sidstnævnte – krav om omdannelse fra I/S til A/S eller ApS – er kritikken fra de fire ejerkommuner særdeles skarp.

    ”Vi anser det som en unødvendig overregulering med øgede udgifter og bureaukrati til følge”, skriver kommunerne og understreger, at det vækker stor undren, at kravet om en ny selskabsomdannelse af transmissionsselskaber har fundet vej til lovforslaget.

    ”Det har ikke været en del af forarbejdet og de pågåede drøftelser og dialoger med branchen. Det er rigtig svært for os at finde de gode argumenter for denne drejning, ” lyder det således fra kommunerne i Trekantområdet.

    Ejerkommunerne peger på, at det i deres optik er helt essentielt at kunne udvikle og udnytte varmetransmissionsnettet til at understøtte den fortsatte grønne omstilling, udfasning af gas og sikre forsyningssikkerheden. Og den opgave i sin helhed sikres bedst i de såkaldte § 60-selskaber – som et kommunalt I/S er.

    I/S-selskabsformen er afgørende

    Selve tanken om at ændre på transmissionsselskabers selskabsform bliver af ejerkommunerne set som en fejlagtig opfattelse af og forståelse for, hvad et transmissionsselskab som TVIS er, og den rolle selskabet spiller i fx Trekantområdet.

    ”TVIS har ikke fra de fire kommuners side været sat i verden med profit for øje – men med ønsket om et samfundsansvar, hvor en høj forsyningssikkerhed sikres, hvor miljøhensyn vejer tungt, hvor overskudsvarme fra industrien udnyttes bedst, hvor det tværkommunale samarbejde og villigheden til at investere og etablere tværkommunal infrastruktur spiller en afgørende rolle, bl.a. for til alle tider at kunne imødegå samfundsøkonomiske tendenser, udenrigspolitiske skiftende dagsordner og geopolitiske hensyn, ” skriver kommunerne i deres høringssvar og slår fast:

    ”Det er derfor af så afgørende vigtighed, at den kritiske infrastruktur kan forblive i offentligt ejerskab gennem I/S-selskabsformen”.

    Efterlyser mere viden om forbrugerprisloftet

    Et andet afgørende punkt i ejerkommunernes kritik af lovforslaget er den ”manglende gennemsigtighed omkring fastsættelse af prisloft” – altså at det slet ikke fremgår af lovforslaget, hvad der skal opnås med et nyt forbrugerprisloft, og hvordan det skal fastsættes.

    ”Det er uholdbart at fremlægge forslag om at indføre et forbrugerprisloft uden at metode, forudsætninger, datagrundlag, alle økonomiske forhold mv. er beskrevet, og som sikrer, at det baseres på forhold, der afspejler de virkelige forretningsmæssige betingelser og vilkår, der gør sig gældende”, skriver kommunerne i deres høringssvar.

    De kritiserer ligeledes, at det ifølge lovforslaget bliver op til den siddende minister at tage beslutning om det, hvilket fører til, at det fx er uvist, hvilke vilkår der gælder for, at forbrugere kan vælge at udtræde af fjernvarmeforsyningen, og hvilken reel betydning det vil have for de kommunegarantier, som mange fjernvarmeselskaber har fået.

    ”Prisloftet og fastsættelsen heraf er af så afgørende karakter for branchen som helhed, at vi har svært ved at finde på argumenter, der kan tale for rimeligheden af dette, ” slår de fire ejerkommuner fast.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...