Løsning Fjernvarme elektrificerer og sikrer varme til 1.000 nye kunder
Med et nyt varmepumpeanlæg og en ny elkedel har Løsning Fjernvarme elektrificeret en stor del af varmeproduktionen for at kunne levere varme til hele 1.000 nye kunder frem mod 2026. Og fleksibiliteten, man får som aktør på elmarkedet kommer også de eksisterende kunder til gode.
Løsning Fjernvarme har haft vokseværk i de seneste par år.
Flere og flere nye forbrugere bliver koblet på fjernvarmen i lokalområdet – og frem mod 2026 forventer man at have tilsluttet godt og vel 1.000 nye kunder. Det er tæt på en fordobling af forbrugerbasen på bare få år.
Det kræver selvfølgelig noget mere varme, hvis man skal forsyne alle de nye kunder. Derfor har man i Løsning valgt at udvide og elektrificere den eksisterende varmeproduktion med et 5 MW varmepumpeanlæg og en elkedel på 15 MW.
Det gør Løsning Fjernvarme til et blandt mange selskaber i fjernvarmesektoren, som i disse år sætter tempo på elektrificeringen. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper – en tredobling siden 2019.
Og ifølge Esben Iversen – direktør i LV Forsyningsservice, som drifter Løsning Fjernvarme – faldt valget på den elbaserede produktion, fordi det taler ind i selskabets strategi om en mere fleksibel varmeproduktion, stabile priser og en grønnere fremtid.
- Da vi fik opført vores flisværk for nogle år siden, lå det derfor i planerne, at vi som det næste skulle etablere en elkedel og varmepumper. Vi vidste nemlig godt, at flisen ville være en trædesten til elektrificering – og vi var meget opmærksomme på, at de værker, der kørte bedst, netop også var dem, der elektrificerede, fortæller han og fortsætter:
- Vi havde til gengæld på ingen måde regnet med, at der ville gå så kort tid, før vi gik i gang med at realisere planerne, flisværkets udfasning var sat til 2036. Men da statsministeren gik på talerstolen og sagde, at hele Danmark skulle af med naturgassen, gik vi ret hurtigt i gang med at planlægge, hvordan vi kunne udrulle mere fjernvarme og i den forbindelse øge kapaciteten med elbaseret produktion.
Fleksibilitet kommer forbrugerne til gode
Med den nye produktion kombineret med en akkumuleringstank på 5.000 m3, kan Løsning Fjernvarme dække hele behovet for de cirka 1.000 husstande, man forventer at tilslutte frem mod 2026.
Fordelt på selskabets tre konverteringsprojekter svarer det til, at man fortrænger godt 2.200 tons CO2 om året.
Og selvom man først lige har fået leveret elkedlen, oplever Esben Iversen allerede, at der er store fordele at hente for forbrugerne – nye og eksisterende – når man som Løsning Fjernvarme er blevet en spiller på elmarkedet.
- Fleksibiliteten i, at vi nu kan agere på elmarkedet kommer helt klart forbrugerne til gode. I sommeren har vi for eksempel ikke betalt ret meget for strømmen – vi har faktisk ligget ret tæt på at kunne få gratis strøm, Det, at vi har en større lagerkapacitet, giver samtidig nogle spændende muligheder, så vi glæder os til at få et fuldt driftsår og til at kunne se, hvor vi kan sætte ind henne siger han og fortsætter:
- Min opfattelse er i hvert fald, at vi i værste fald beholder den nuværende varmepris. Men jeg håber helt klart på, at vi med elektrificeringen kan få en lavere pris for forbrugerne. Og jeg tror faktisk, at det bliver så god en løsning, at biomassen kan ende med at være spids- og reservelast i fremtiden.
Fjernvarmen kan stabilisere elnettet
Igennem de sidste mange årtier har fjernvarmen understøttet elnettet med kraftvarmeproduktion i hele landet.
Og selvom produktionen nu i stigende grad rykker over på el, har varmeværkerne stadig en vigtig rolle at spille i at balancere nettet, mener Esben Iversen.
- Lige nu ser vi et elsystem med gevaldige blink som følge af, at vores energisystem er blevet mere fluktuerende. Det kan vi i fjernvarmen være med til at stabilisere, fordi vi let kan aftage el og producere om natten, hvor der er plads på nettet – jeg kan i hvert fald ikke se det som andet end en fordel, siger han og fortsætter:
- Jeg tror på, at fjernvarmen har en vigtig funktion i det nuværende marked – men jeg har en oplevelse af, at det fra politisk side ikke er noget, man italesætter. Og det er ærgerligt, for der er en masse lavthængende frugter i fjernvarmen, som man ikke plukker lige nu.
Sektorintegration kræver tæt dialog mellem varme og el
Skal fjernvarmebranchen blive ved med at fastholde den værdi, der ligger i sektorintegrationen mellem fjernvarme- og elsystemerne, kræver det dog også, at man i branchen får et andet syn på sin rolle – både indadtil og udadtil, lyder det fra direktøren.
- Indadtil tror jeg, vi bliver nødt til at definere endnu skarpere, hvad vores vigtige rolle som fjernvarmeselskaber er i samfundet. Det nytter ikke noget, at vi har sager om konkursramte selskaber og spekulationer i elpriser. Vi må være tro mod vores rolle og udgangspunkt – som er at levere varme til folk, mens vi hviler i os selv siger han.
Udadtil mener Esben Iversen, at man skal have sat mere gang i dialogen mellem el- og varmeselskaber. Selv oplever han nemlig, at han slet ikke kan komme igennem til det lokale elselskab med alle de fordele, Løsning Fjernvarme kan tilbyde som aktør på elnettet.
- Vi kan simpelthen ikke bare sidde og sub-optimere hver for sig. Vi skal være bedre til at samarbejde tværfagligt – og det kræver nok, at man sætter gang i dialogen på et lidt højere plan, så el- og varmeselskaber er tvunget til at samarbejde. Det er et spørgsmål om at tage initiativet, lyder det.
Indtil videre er Løsning Fjernvarme i hvert fald i fuld gang med at lære sin rolle som aktør på elmarkedet at kende. Men hvorvidt man kommer til at elektrificere yderligere i fremtiden, tør Esben Iversen ikke helt svare på endnu:
- Nu skal vi lige være færdige med udvidelser her i 2026, og så skal vi have konsolideret alt, hvad vi har været i gang med de sidste tre-fire år. Vi trænger til et pusterum – tingene kommer ikke til at stå stille, men der skal lige lades nogle store batterier op, mens vi ser effekten af vores elektrificering. Det ser jeg frem til.
Dansk Fjernvarme sætter fokus på elektrificering
Dansk Fjernvarme har netop offentliggjort en opgørelse over elektrificeringen, der viser, at varmepumper og elkedler fylder markant mere end for blot få siden.
Denne artikel er en del af et tema om elektrificeringen af fjernvarmen i Danmark.
Læs også:
Middelfart Fjernvarme forfølger fremtidens elbaserede fjernvarme - 18. november 2024
Første spadestik er taget til elbaseret fjernvarme i Bjæverskov - 21. oktober 2024
Silkeborg Forsyning: Væk med de fossile brændstoffer og investér i elektrificering - 8. oktober 2024
Hvalsø elektrificerer og udfaser naturgassen med ny elkedel - 1. oktober 2024.
Opsang til politikerne: Flere vil investere i elektrificering, hvis de får vished - 25.september 2024.
Elektrificering hjælper Haderslev væk fra dyr flis - 24. september.
Grøn elektrificering i Gram: Varmepumpen er det bedste alternativ til gas - 23.september 2024.
Elektrificeringen tager fart i fjernvarmen - 20. september 2024.
Skriv kommentar