Gå til hovedindhold
Digitalisering

Der er et stort besparingspotentiale ved digitalisering

Ny rapport understreger, at fjernvarmeselskaberne kan spare mange penge på dynamisk databaseret drift fra bl.a. fjernaflæste målere.

18. aug. 2021
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Anders Balle Jørgensen, abj@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Forskere, virksomheder og myndigheder har sammen arbejdet med dynamisk databaseret drift indenfor fjernvarmen gennem projektet IDASC (Intelligent Data-anvendelse i Smart Cities). Det er foreløbig mundet ud i en rapport – ”Digitalisering af fjernvarmen – erfaringer der luner” – som DTU netop har offentliggjort.

    Rapporten underbygger tidligere udmeldinger om, at der er et stort økonomisk potentiale i optimering af fjernvarmedriften via indhentning og brug af data fra bl.a. målere hos kunderne.

    - Resultaterne understøtter de tidligere påviste besparelsespotentialer ved digitalisering og anvendelse af timedata fra fjernaflæste målere til temperaturoptimering og kontrol af afkøling hos kunderne, siger projektleder hos Dansk Fjernvarme, Steen Kramer Jensen.

    Han påpeger, at der samlet set er tale om et besparingspotentiale på omkring én mia. kroner om året for hele fjernvarmesektoren.

    - Rapporten fremhæver – som noget nyt – at der også vil være mulighed for besparelser hos fjernvarmeselskaberne ved Asset Management og vedligehold af stikledninger, tilføjer han.

     

    Resultaterne understøtter de tidligere påviste besparelsespotentialer ved digitalisering og anvendelse af timedata fra fjernaflæste målere til temperaturoptimering og kontrol af afkøling hos kunderne.

    Steen Kramer Jensen, Projektleder hos Dansk Fjernvarme

    Flere barrierer

    Konkret afdækker den nye rapport både muligheder og barrierer i nogle konkrete implementeringer af forskningsresultater fra CITIES projektet under ledelse af DTU. Rapporten omtaler to konkrete implementeringer, der er udført af HOFOR og Svebølle-Viskinge fjernvarme.

    IDASC-projektet har også set på de barrierer, som fjernvarmeselskaber møder, når de skal i gang med at udnytte digitalisering af driften. Det omfatter bl.a. skabeloner for dataaftaler og juridiske vejledninger, der både skal udvikles og implementeres.

    Dertil kommer, at der også skal arbejdes med beslutningsprocesserne for datahåndtering, lige som den kommunale understøttelse af digitaliseringsinitiativer skal forbedres.

    Rapporten fremhæver også, at kommunerne bør involvere sig mere i anvendelse af data indenfor fjernvarmesektoren. Det handler om samarbejde med rettighedshavere, aktivering af nøgleaktører og en vurdering af mulighederne for energieffektivisering på by-skala. Her vil fjernvarmeselskaberne også kunne spille en central rolle forklarer Steen Kramer Jensen.

    Du kan læse hele rapporten fra DTU – brug dette link: 

     

    DTU-rapport: Digitalisering af fjernvarmen - erfaring der luner

    Se også