Ingeniører: Forbrugerprisloft hæmmer innovation
Foreningen af Rådgivende Ingeniører – FRI – priser fjernvarmen i Danmark som et forbillede, men frygter for, at det kan ændre sig, hvis regeringen indfører et forbrugerprisloft på fjernvarme.
Fjernvarmen i Danmark har været et forbillede og en international succes. Det mener FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører - der er blandt de mange aktører, der har valgt at afgive høringssvar på regeringens lovforslag om ændringer i varmeforsyningslovgivningen.
Nu frygter FRI imidlertid for, at det vil ændre sig, hvis regeringens forslag bliver vedtaget i den form, der har været i høring. For hvor Danmark og reguleringen af fjernvarme har hørt til blandt de bedste i verden, vil det se noget anderledes ud efter de foreslåede ændringer af lovgivningen.
”Danmark ligger i ”1.division” sammen med andre førende fjernvarmenationer som Sverige og Finland. Indføres et prisloft, vil Danmark ryge ned i ”2.division” sammen med Norge og Holland,” skriver FRI således i deres høringssvar.
Den danske førerposition står altså for fald med et forbrugerprisloft, fremgår det af høringssvaret fra FRI, der roser den nuværende regulering, hvor de ”forbruger- og kommunalt ejede selskaber har haft incitament til at effektivisere til gavn for forbrugerne ved at udvikle og udnytte nye innovative teknologier”.
Innovation er truet af ny lov
Netop innovation og effektive løsninger har været kendetegnende for den danske fjernvarmesektor, og det har hidtil været til stor gavn for den grønne omstilling og bidraget til lavere forbrugerpriser og har samtidig været værdifulde for den danske fjernvarmeindustri.
Hvis regeringens lovforslag vedtages, vil fremtiden tegne anderledes, mener FRI:
”Et prisloft indebærer risiko for, at uventede ekstraomkostninger ikke kan indregnes i varmeprisen, og det vil hæmme lysten til innovation, ” skriver FRI således.
FRI anbefaler desuden, at der ikke gennemføres tiltag, der modarbejder EU direktivet og energieffektivitet og sektorkobling på tværs. Energieffektivitetsdirektivet fastsætter, at energieffektive løsninger i fremtiden skal betragtes som det første alternativ i planlægning- og investeringsbeslutninger indenfor forsyningssiden i EU.
”Set i forhold til et prisloft, kan der antages et vist sammenfald mellem de mest energieffektive og de billigste fjernvarmesystemer. Men det er ikke nødvendigvis rigtigt, f.eks. i forbindelse med sektor-integration, hvor omkostninger, der er til gavn for en bredere energieffektivitet, kan - alt efter aftaleforhold – i en større eller mindre grad tilfalde fjernvarmeforbrugerne, ” skriver FRI.
Som eksempler på det nævner FRI, at det fx kan være, når fjernvarmekunderne i deres varmepris bidrager til at opretholde en konkurrenceudsat men samfundsnødvendig affaldssektor gennem køb af affaldsvarmen. Det kan også omfatte tilfælde, hvor fjernvarmekunderne bidrager til den nødvendige stabilisering af elnettet ved at opretholde kraftvarmekapacitet i en konkurrenceudsat elsektor. Og endelig kan fjernvarmekunderne i fremtiden bidrage til at sikre økonomien i kommende PtX-anlæg ved at købe anlæggenes overskudsvarme.
Demokratisk ejerskab
Danmark har ifølge Verdensbanken i dag en flot placering blandt de bedste i verden, når det handler om fjernvarmekonceptet.
En del af forklaringen på den flotte placering skal bl.a. findes i den ejerstruktur, som udgør grundstenen i fjernvarmesektoren - det demokratiske ejerskab. Det betyder, at alle nødvendige omkostninger kan indregnes i prisen, mens over- og underskud bliver udloddet til forbrugerne i form af justeringer i varmeprisen.
Det er en regulering og ejerskabsform, der ifølge FRI også har eksisteret i nogenlunde samme form i andre sammenlignelige lande – Sverige, Finland, Tyskland og England – men som der i flere tilfælde er givet køb på.
FRI mener, at den flotte placering kan ryge, hvis regeringens forslag om at indføre et forbrugerprisloft.
Dansk Fjernvarme og forbrugerprisloftet
Det mener Dansk Fjernvarme om et eventuelt kommende forbrugerprisloft, som det er præsenteret af regeringen i sit lovforslag:
Fjernvarmebranchen: Lovforslag er en kæmpe ommer – artikel fra 22. august 2024
Læs hele høringssvaret fra Dansk Fjernvarme
Læs pressemeddelelse fra regeringen om lovforslag om forbrugerprisloft på fjernvarme
Bred aftale om mere sikkerhed for varmekunder – 1. juli 2024
Læs også:
Nyt krav til selskabsform er unødvendigt - 18. september 2024
KL kritiserer regeringens forbrugerprisloft - 17. september 2024
Brian Vad Mathiesen: Prislofter underminerer fjernvarmens potentiale – 26. august 2024
Favrskov Kommune: Forbrugerprisloft vil bremse grøn omstilling – 20. august 2024
Landdistrikterne: Prisloft presser fjernvarme i landdistrikterne og lader de svageste i stikken med højere varmeregninger - 2. juli 2024
Skriv kommentar