Gå til hovedindhold
Medlemmer
PtX & CCUS

CCS-Pulje: Kredsløb søger prækvalifikation

Det aarhusianske forsyningsselskab, Kredsløb, har søgt om at komme i betragtning til midler fra CCS-puljen. De håber på CO2-fangst fra Energipark Lisbjerg fra ultimo 2029.

3. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    De drømmer stort i Aarhus hos forsyningsselskabet Kredsløb. Nu melder de ud, at de har søgt om prækvalifikation til den statslige CCS-pulje, der fra primo 2026 skal dele ud af 28,7 mia. kroner til etablering af CO2-fangst anlæg.

    Kredsløb håber, skriver de i en pressemeddelelse, at de kan få del i midlerne for at etablere et kæmpe CO2-anlæg på Energipark Lisbjerg, så de fra ultimo 2029 kan fange 370.000 tons CO2 og på den måde bidrage til at gøre Aarhus CO2-neutral.

    Hvis det ender med at blive virkelighed – og det er afgørende for ambitionen, at Kredsløb ender med at få del i CCS-puljen – vil fangsten af CO2 på anlægget svare til 49 procent af det samlede klimamål for Aarhus.

    - Det er ingen tvivl om, at det er et stort projekt og et mindst lige så stort potentiale for Aarhus og endda Danmark, udtaler Bjarne Munk Jensen, der er adm. dir. i Kredsløb.

    Sådan skal det foregå

    Når vi energiudnytter restaffaldet for at lave fjernvarme, udleder det en masse røg. Denne røg indeholder CO2, som er en drivhusgas, der bidrager til klimaforandringer. For at reducere mængden af CO2, der kommer ud i atmosfæren, bruges en speciel rensevæske kaldet aminer. Man taler overordnet om to skridt.

    Først leder man røgen gennem et stort rør, hvor den møder aminvæsken. Aminerne fungerer som en slags magnet for CO2’en og trækker den ud af røgen. Dermed kan man fjerne 95 pct. Af CO2’en i røgen.

    Når aminvæsken er fyldt med CO2, opvarmer vi den for at frigive CO2'en. CO2'en samles op og kan derefter opbevares sikkert eller bruges til andre formål.

    Etableringen af hele anlægget forventes at kræve en investering på ca. 3 milliarder kroner. Kredsløb forventer, at anlægget står klar til at fange CO2 ultimo 2029 og kommer i fuld drift i starten af 2030.

    Kilde: Kredsløb

    Kredsløb har allerede taget hul på projektet ved at indgå kontrakt med den internationale teknologikoncern ANDRITZ, der leverede det mest økonomisk fordelagtige tilbud, og derfor kommer til at stå for at etablere anlægget med den såkaldte amin-teknologi i Aarhus.

    Kredsløb skriver i sin pressemeddelelse, at ANDRITZ er blandt førende eksperter i Europa og har i mere end 15 år beskæftiget sig med at reducere CO2-udledningen fra mange forskellige industrier.

    - Selvom der skal investeres milliarder, og der ikke er fanget CO2 i lignende skala i Danmark, er det en kendt og velafprøvet teknologi, som bl.a. har været benyttet i mere end 20 år på hundredevis af anlæg rundt om i verden. Leverandøren til Aarhus har mange års konkret erfaring med at fange CO2 fra mange forskellige typer industrier og med god succes, lyder det fra Bjarne Munk Jensen.

    Kredsløb understreger, at projektet ikke alene er afhængig af, hvorvidt der kommer midler fra CCS-puljen, men også af, at der kan sælges CO2-kreditter, og at det godkendes af bestyrelse og Aarhus Byråd.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...