CCS-Pulje: Kredsløb søger prækvalifikation
Det aarhusianske forsyningsselskab, Kredsløb, har søgt om at komme i betragtning til midler fra CCS-puljen. De håber på CO2-fangst fra Energipark Lisbjerg fra ultimo 2029.

De drømmer stort i Aarhus hos forsyningsselskabet Kredsløb. Nu melder de ud, at de har søgt om prækvalifikation til den statslige CCS-pulje, der fra primo 2026 skal dele ud af 28,7 mia. kroner til etablering af CO2-fangst anlæg.
Kredsløb håber, skriver de i en pressemeddelelse, at de kan få del i midlerne for at etablere et kæmpe CO2-anlæg på Energipark Lisbjerg, så de fra ultimo 2029 kan fange 370.000 tons CO2 og på den måde bidrage til at gøre Aarhus CO2-neutral.
Hvis det ender med at blive virkelighed – og det er afgørende for ambitionen, at Kredsløb ender med at få del i CCS-puljen – vil fangsten af CO2 på anlægget svare til 49 procent af det samlede klimamål for Aarhus.
- Det er ingen tvivl om, at det er et stort projekt og et mindst lige så stort potentiale for Aarhus og endda Danmark, udtaler Bjarne Munk Jensen, der er adm. dir. i Kredsløb.
Sådan skal det foregå
Når vi energiudnytter restaffaldet for at lave fjernvarme, udleder det en masse røg. Denne røg indeholder CO2, som er en drivhusgas, der bidrager til klimaforandringer. For at reducere mængden af CO2, der kommer ud i atmosfæren, bruges en speciel rensevæske kaldet aminer. Man taler overordnet om to skridt.
Først leder man røgen gennem et stort rør, hvor den møder aminvæsken. Aminerne fungerer som en slags magnet for CO2’en og trækker den ud af røgen. Dermed kan man fjerne 95 pct. Af CO2’en i røgen.
Når aminvæsken er fyldt med CO2, opvarmer vi den for at frigive CO2'en. CO2'en samles op og kan derefter opbevares sikkert eller bruges til andre formål.
Etableringen af hele anlægget forventes at kræve en investering på ca. 3 milliarder kroner. Kredsløb forventer, at anlægget står klar til at fange CO2 ultimo 2029 og kommer i fuld drift i starten af 2030.
Kilde: Kredsløb
Kredsløb har allerede taget hul på projektet ved at indgå kontrakt med den internationale teknologikoncern ANDRITZ, der leverede det mest økonomisk fordelagtige tilbud, og derfor kommer til at stå for at etablere anlægget med den såkaldte amin-teknologi i Aarhus.
Kredsløb skriver i sin pressemeddelelse, at ANDRITZ er blandt førende eksperter i Europa og har i mere end 15 år beskæftiget sig med at reducere CO2-udledningen fra mange forskellige industrier.
- Selvom der skal investeres milliarder, og der ikke er fanget CO2 i lignende skala i Danmark, er det en kendt og velafprøvet teknologi, som bl.a. har været benyttet i mere end 20 år på hundredevis af anlæg rundt om i verden. Leverandøren til Aarhus har mange års konkret erfaring med at fange CO2 fra mange forskellige typer industrier og med god succes, lyder det fra Bjarne Munk Jensen.
Kredsløb understreger, at projektet ikke alene er afhængig af, hvorvidt der kommer midler fra CCS-puljen, men også af, at der kan sælges CO2-kreditter, og at det godkendes af bestyrelse og Aarhus Byråd.
28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2
- CCS-puljen er den tredje pulje administreret af Energistyrelsen med støttemidler til fangst og lagring af CO2. Til CCS-puljen er der afsat 28,7 milliarder kroner inkl. moms (2025-priser) i årene 2029-2044. I alt er der afsat cirka 38 milliarder kroner.
- Energistyrelsen regner med inden sommer at kunne offentliggøre, hvilke virksomheder der er blevet prækvalificeret. Udvælgelsen vil ske på baggrund af en faglig vurdering af ansøgers beskrevne erfaringer med planlægning og/eller drift af CCS-aktiviteter eller større anlægsprojekter. Hvis flere end 10 ansøgninger om prækvalifikation lever op til betingelserne, vil Energistyrelsen skulle udvælge de 10 mest egnede, da udbudsbetingelserne sætter loft over antallet af prækvalificerede.
- Deadline for indlevering af indledende bud (INDO) er 26. august 2025, hvorefter Energistyrelsen kan gå i forhandling med budgiverne frem mod et endeligt bud. Deadline for indlevering af endelige og bindende bud (BAFO) forventes at være 17. december 2025. Energistyrelsen forventer at tildele kontrakter i april 2026. Udmøntningen af CCS-puljen forudsætter statsstøttegodkendelse fra EU-Kommissionen.
Kilde: Energistyrelsen
Læs også:
Interesse for CCS-pulje understreger potentialet - pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme i forbindelse med ansøgningsfristen for prækvalifikation
Fjernvarmeselskaber udgør stor andel af CCS-ansøgere - pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme om hvor mange kraftvarmeværker og affaldsenergiselskaber, der har søgt om prækvalifikation
Medlemmer og CCS-puljen:
- Thisted Varmeforsyning byder også ind på CCS-pulje
- Sønderborg Varme vil også fange CO2
- ARGO vil opsamle CO2 fra restaffald
- Energnist vil indfange over 200.000 tons CO2 om året
- CO2-fangst samler danske ARC og tyske E.ON
- Fjernvarme Fyn søger om prækvalifikation til CO2-fangst
Små og mellemstore værker skal også fange CO2 - Dansk Fjernvarme indgår i CCS-projekt
Samarbejde er godt nyt for CO2-fangst i fjernvarmesektoren – pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme om CO2-fangst projekt med Vestforbrænding og CIP
Skriv kommentar