Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
PtX & CCUS
Medlemmer

Fjernvarmeselskaber udgør stor andel af CCS-ansøgere

Dansk Fjernvarme glæder sig over, at kraftvarme- og affaldsenergiselskaberne i Danmark vil udnytte det store potentiale fra CO2-fangst til at imødekomme klimakravene om mindre kulstofudledning.

3. apr. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
Indgangen på fjernvarmens hus, hovedsæde for Dansk Fjernvarme

Indhold

    I alt 16 selskaber søgte inden ansøgningsfristen den 25. marts om at komme i betragtning til prækvalifikation om midler fra den milliardstore CCS-pulje, der bliver endeligt afgjort i foråret 2026. Nu viser det sig, at mindst 10 af ansøgningerne stammer fra fjernvarmeselskaber, der også er medlemmer hos Dansk Fjernvarme.

    Det viser, mener Dansk Fjernvarme, at fjernvarmeselskaberne er blandt de virksomheder, der kan udnytte det store potentiale, der er for CO2-fangst, og kan bidrage afgørende til opfyldelsen af Danmarks klimamål.

    Samtidig tager fjernvarmeselskaberne ansvar for de klimaudfordringer, der stammer fra den massive CO2-udledning på verdensplan – hvor fangst på affaldsenergi, der løser en nødvendig miljøopgave til gavn for hele EU, vil bidrage med store CO2 reduktioner, og hvor både affaldsenergien og biomasseanlæg vil bidrage med negative udledninger.

    - Vi må og skal have CO2-fangst etableret og integreret i energiproduktion og energiforsyning, og det har hele tiden været oplagt, at netop fjernvarmeselskaber vil kunne bidrage væsentligt til det. Derfor er det naturligvis meget glædeligt, at det nu viser sig, at en stor del af sektoren også har søgt om at komme i betragtning til midler fra den store CCS-pulje, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

    Energistyrelsen – som håndterer processen omkring prækvalifikation til CCS-puljen – har alene oplyst antallet af ansøgere, men efterfølgende har flere af ansøgerne selv meldt ud, at de har søgt om at blive prækvalificeret.

    ARC og Ørsted var blandt de første til at melde ud, at de havde ansøgt, men siden har også Energnist, Fjernvarme Fyn, ARGO, Sønderborg Varme og Thisted Varmeforsyning meldt, ligesom Vestforbrænding og AffaldPlus har tilkendegivet at være ansøgere.

    Dertil kommer, at der er en formodning om, at såvel HOFOR som Kredsløb også er at finde blandt de 16 ansøgere, ligesom det er bekræftet, at såvel cementfabrikken Aalborg Portland som NG Nordic i Nyborg har søgt om prækvalifikation.

    - Det er i sig selv måske ikke overraskende, at fjernvarmeselskaberne fylder godt op blandt ansøgerne, da affaldsenergi, fjernvarme og grøn omstilling går hånd i hånd. Men der er tale om projekter, der er meget omkostningstunge og kræver en stor indsats, så det vidner om, at der en stor vilje til at engagere sig og investere i CO2-fangst hos fjernvarmeselskaberne, siger Kim Mortensen.

    Det næste skridt på vejen bliver, at Energistyrelsen inden sommerferien regner med at have fundet frem til de 10 virksomheder – eller projekter – der bliver prækvalificeret til at indgå i den reelle budrunde om milliarderne i CCS-puljen.

    Og først i april 2026 regner Energistyrelsen med, at man kan fordele de endelige kontrakter.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...