Gå til hovedindhold
Digitalisering

Ny digitaliseringsstrategi skal accelerere den grønne omstilling

Torsdag den 5. maj præsenterede regeringen en ny digitaliseringsstrategi, der skal sikre et sikkert digitalt Danmark med acceleration af den grønne omstilling. Fjernvarmesektoren er allerede godt i gang med digitalisering til fordel for hele Danmark.

06. maj 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Torsdag den 5. maj, præsenterede regeringen sammen med Dansk Erhverv og Digitaliseringsrådet en ny digitaliseringsstrategi, der skal være med til at øge digitaliseringen i Danmark med blandt andet fokus på den grønne omstilling og cybersikkerhed.

  I fjernvarmesektoren er man allerede godt i gang med digitaliseringen, der skal give kunder en bedre, mere effektiv og sikker grøn forsyning.

  - Digitalisering i fjernvarmesektoren betyder, at vi er langt bedre stillet i den grønne omstilling med for eksempel at kunne modtage overskudsvarme og benytte den i rørene. Derudover skal digitaliseringen bidrage til en højere effektivitet og autonomi i sektoren, der skal være med til at skabe en sammenhængende grøn forsyningssektor, siger Steen Kramer, projektleder i Dansk Fjernvarme med fokus på digitalisering og elektrificering i fjernvarmesektoren.

  Den nye digitaliseringsstrategi vil blandt andet etablere et forsyningsdigitaliseringsprogram, der skal drive udviklingen mod en sammenhængende grøn forsyningssektor, der udnytter ressourcer og infrastruktur bedre på tværs af værdikæder og forsyningsarter. Strategien har afsat 15 mio. kroner fra 2023 til 2026, i alt 60 mio. kroner.

  - Fjernvarmen har adgang til en stor mængde data, og benytter allerede meget af dataen gennem samarbejder til at udvikle og innovere nye effektive løsninger, der potentielt kan være med til at reducere udledninger og styrke forsyningskæden, siger Steen Kramer.

  Stor fokus på cyber- og informationssikkerhed

  I sin strategi præsenterede regeringen ni visioner for digitaliseringen, hvor vision 1 især er højaktuel. Det er nemlig visionen om en styrket cyber- og informationssikkerhed, hvor der i alt er sat 2,14 mio. kroner af udmøntning af visionen.

  - Forsyningspolitik i Danmark er i den grad også bliver sikkerhedspolitik. Især i forsyningssektoren har der været mange cyberangreb på IT-systemer efter krigen i Ukraine er brudt ud. Derfor er det også mere end noget andet været givende med EnergiCert, der løfter sektorens cyber – og informationssikkerhedsniveau, og støtte sektoren i at agere professionelt mod cybertruslen, siger Steen Kramer.

  - I Dansk Fjernvarme kan vi kun støtte op om, den bevågenhed cyber- og informationssikkerhed har fået i strategien, så vi sikrer en stærk dansk front digitalt.

   

  Se også