Varmepumpe erstatter 39 år gammel affaldsovn i Aars
Lukningen af Aars Fjernvarmes gamle affaldsovn og en ny varmepumpe har for alvor sat gang i elektrificeringen. Med overskudsvarme fra et lokalt biogasanlæg og en ny energipark i kikkerten ser det ud til kun at være begyndelsen.
For Aars Fjernvarme bød starten på 2025 også på et farvel til en gammel kending.
Med indgangen til det nye år slukkede man nemlig affaldsovn nummer et, som gennem næsten 40 år har leveret fjernvarme til varmeværkets forbrugere.
I stedet har man investeret 90 millioner kroner i et helt nyt 7,4 MW varmepumpeanlæg og en stor akkumuleringstank, der tilsammen skal være med til at elektrificere byens fjernvarme og nedbringe CO2-udledningen markant.
Dermed skriver Aars Fjernvarme sig på listen over de mange selskaber i fjernvarmesektoren, som i disse år sætter tempo på elektrificeringen. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper – en tredobling siden 2019.
- Vi var nødt til at nedlægge vores gamle affaldsovn fra 1986, fordi vi havde svært ved at få forlænget vores miljøgodkendelse. Det giver selvfølgelig ikke mening at investere i en ny, og derfor valgte vi at undersøge vores muligheder, fortæller Jan Clement, direktør i Aars Fjernvarme, og fortsætter:
- Det var blandt andet det store fokus, der lige nu er på at omstille til elbaserede løsninger, som var med til at få os til at vælge en varmepumpe. Sammen med vores rådgivere havde vi også kig på en biomassekedel, men vi tror på, at der er langt mere fremtid i en varmepumpe.
Vi forventer, at vi næsten kan halvere vores affaldsafbrænding – og det giver jo en væsentlig CO2-reduktion.
Sænker CO2-udledning med 9.000 tons
Når det netop kommer til fremtiden er det nye varmepumpeanlæg i Aars i hvert fald et vigtigt skridt mod CO2-neutral fjernvarme.
Rundt regnet kan man nemlig sænke affaldsforbrændingen med 20.000 tons – og det resulterer i en CO2-besparelse på cirka 9.000 tons.
- Vi kommer til at brænde væsentligt mindre affald af. Vi har godt nok stadig vores anden ovn, som er grundlasten i otte måneder om året. Men vi forventer, at vi næsten kan halvere vores affaldsafbrænding – og det giver jo en væsentlig CO2-reduktion, siger Jan Clement.
Lige nu er anlægget stadig under indkøring og ligger på omkring 60 procent af dets potentielle kapacitet. Der har været lidt opstartsvanskeligheder med afrimning, men i løbet af de næste par måneder forventer man i Aars at være oppe på fuld kapacitet, fortæller direktøren.
Med varmepumpeanlægget kan man ikke helt dække produktionen fra den gamle ovn, men Aars Fjernvarme er i gang med undersøge mulighederne for etablere endnu en varmepumpe i 2026. Den vil potentielt kunne aftage yderligere 5-6 MW overskudsvarme fra et lokalt biogasanlæg.
- Så går vi fra at mangle varme til at være i overskud – og det giver os en langt større fleksibilitet, som også gør, at vi kan udfase vores efterhånden udtjente gasmotorer. Sammen med vores nye akkumuleringstank på 9.000 kubikmeter betyder det, at vi fremadrettet kan udnytte lave elpriser til at producere billig fjernvarme. Det er især vigtigt i de kolde vintermåneder, forklarer direktøren.
Nye muligheder på elmarkedet
Aars Fjernvarme har længe været en spiller på elmarkedet, da man både har dampturbine, gasmotorer og en mindre elkedel. Men Jan Clement er bestemt glad for, at han nu har endnu flere brikker at flytte på, når der skal handles.
- Vi er vant til at navigere i de forskellige markeder og ser i det hele taget elmarkedet som noget, der kan komme vores forbrugere til gode. Og det kan det i endnu højere grad nu. Men som branche er fjernvarmen jo også vigtig for elmarkedet, da vi har en stor del af de produktionsanlæg, som er med til at balancere elsystemet, siger han og fortsætter:
- Der skal selvfølgelig være noget i det for os – men lige nu mener jeg ikke, vi bliver belønnet nok for at stå til rådighed. Og hvis vi også skal blive ved med at fortsætte elektrificeringen, er vi nødt til at få øget kapaciteten. Så få nu bygget nogle vindmøller og energiparker derude, lyder opfordringen.
Fakta om elektrificering i fjernvarmen
- Der er historisk i alt opført 1.719 MW elkedler samt 499 MW varmepumper
- I alt er der elektrificeret med 2.218 MW elbaseret varmeproduktion i fjernvarmen
- Siden 2019 er den samlede kapacitet af el-løsninger tæt ved tredoblet
- Alene i 2023 er der opført 615 MW el-løsninger
- Samlet set udgør el-baseret varmeproduktion cirka 11 procent af den samlede fjernvarmeproduktion
Lokal energipark kan blive afgørende
Faktisk er der netop udsigt til, at Aars Fjernvarme i fremtiden kan få en energipark i lokalområdet.
Der er nemlig planer om at opføre en større energipark med omkring 630 hektar solceller og 200 MW vindmøller tæt ved det biogasanlæg, Aars Fjernvarme håber på at få overskudsvarme fra i fremtiden.
Ved siden af håber Vesthimmerlands Kommune på at placere en stor industripark, som skal udnytte energien.
Bliver projektet til noget, vil overskudsvarme fra energiparken kunne dække op mod 75 procent af Aars Fjernvarmes årlige varmeforbrug. Et kæmpe skridt i den grønne omstilling for selskabet, der netop har rundet 6.000 forbrugere.
- Sådan en stor, lokal energipark vil være en kæmpe fordel for os – så vi kan jo kun gå ind for, at man får etableret den hurtigst muligt. Det kan blive væsentligt billigere for os at levere varme. Og når vi er selvforsynende lokalt, er vi samtidig langt mindre påvirkelige udefra, siger Jan Clement.
Elektrificering af fjernvarmen
Fjernvarmesektoren er i gang med en stor elektrificering af varmeproduktionen. Det har Dansk Fjernvarme sat fokus på - bl.a. med en række artikler med medlemmer, der er i fuld gang med elektrificeringen.
Varme fra spildevand kan erstatte store mængder gas i Hedensted - 16. december
Vestforbrænding arbejder på at få det mindste CO2-udslip i sektoren - 25. november
Løsning Fjernvarme elektrificerer og sikrer varme til 1.000 nye kunder - 22. november
Sdr. Felding Varmeværk: Fjernvarmeselskab hopper over spidsen - 20. november
Middelfart Fjernvarme forfølger fremtidens elbaserede fjernvarme - 18. november
Første spadestik er taget til elbaseret fjernvarme i Bjæverskov - 21. oktober
Silkeborg Forsyning: Væk med de fossile brændstoffer og investér i elektrificering - 8. oktober 2024
Hvalsø elektrificerer og udfaser naturgassen med ny elkedel - 1. oktober 2024.
Elektrificering hjælper Haderslev væk fra dyr flis - 24. september.
Grøn elektrificering i Gram: Varmepumpen er det bedste alternativ til gas - 23.september 2024.
Der er fuld fart på elektrificeringen
Udbygningen af elbaserede varmeløsninger i fjernvarmen bliver endnu mere tempofyldt de kommende fem til ti år. Det er forventningen hos brancheforeningen Dansk Fjernvarme.
👉 Tempoet er højt – og det stiger i de kommende år - 11. oktober
Dansk Fjernvarme lancerer 8 anbefalinger, der skal sætte endnu mere fart i udviklingen:
👉 Fuld fart på elektrificering - 23. oktober
Skriv kommentar