"Overskudsvarmeprojekter: Er ikke bare en dans på roser”
Afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme er den bedste nyhed for fjernvarmesektoren i 2025, men Give Fjernvarmes direktør opfordrer fjernvarmeselskaberne til kun at satse på realiserbare overskudsvarmeprojekter.

Peter Mikael Kjer opfordrer fjernvarmeselskaber til ikke at lægge alle deres æg i én kurv og kun satse på overskudsvarmeprojekter. Foto: Give Fjernvarme.
Også for Give Fjernvarmes direktør, Peter Mikael Kjer, var det en glædelig nyhed at læse, at prisloftet på overskudsvarme blev besluttet afskaffet den 17. januar 2025.
- Det var en glædens dag for hele sektoren, selvfølgelig, det har aldrig nogensinde givet mening at indføre det prisloft, det er helt tosset, fortæller Give Fjernvarmes direktør.
Det er Peter Mikael Kjer pointe, at flere fjernvarmeselskaber har oplevet, at prisloftet satte en stopper for deres overskudsvarmeprojekter: Eksempelvis Grenaa Varmeværks samarbejde med de Danske Gærfabrikker.
Men Peter Mikael Kjer lægger ikke skjul på, at prisloftet på overskudsvarme ikke har sat en stopper for Give Fjernvarmes overskudsvarmeprojekter.
- Det har det ikke, fordi vores overskudsvarmeprojekter ikke har været afhængige af, om prisloftet blev afskaffet eller om det fortsatte. Derfor fortsætter samarbejdet også som det plejer – upåvirket, uddyber han.
Det overskudsvarmeprojekt, han referer til, er, Give Fjernvarmes samarbejde med Danpo, som blev iværksat i 2022, og blev opstartet i 2024, hvor fjernvarmeselskabet modtager overskudsvarme fra Danpos fabrik i Farre. Give Fjernvarme kører på Danpos nedkølingsvand og bruger det til at varme op med som varmekilde.
Samarbejdet mellem Danpo og Give Fjernvarme betyder, at Give Fjernvarme reducerer sit forbrug af flis med 50 procent og fjerner helt behovet for naturgas. Fjernvarmeselskabet har også reduceret Danpos CO2 udledning med 10.000 ton CO2 årligt i 2024. Give Fjernvarme forventer at den samme reducering også sker i de kommende tyve år.
Desuden kører Give Fjernvarmes varmeproduktion udelukkende på overskudsvarme fra Danpo i perioden slut april 2024 indtil begyndelsen af oktober. I 2024 blev også byen Farre koblet på fjernvarmen og skiftede fra olie og gas.
Ifølge Give Fjernvarmes direktør er det et samarbejde, hvor der for begge parter er fordele ved at indgå et partnerskab.
- Vores samarbejde og projekt er fortsat godt. Derfor kører vi videre, som vi plejer.
Så stort er potentialet for overskudsvarme
Afskaffelsen af prisloftet på overskudsvarme sætter et enormt potentiale i Danmark fri. En fjerdedel af al fjernvarmeproduktion vil ifølge Aalborg Universitets analyse, Varmeplanen Danmark 2021, kunne komme fra overskudsvarme i fremtiden. Det svarer til cirka 500.000 boligers forbrug. I dag er det alene varme svarende til cirka 65.000 danske husejeres forbrug, der kommer fra overskudsvarme.
I Varmeplan Danmark 2021 skønnes det, at 15 procent af fjernvarmen vil komme fra industrioverskudsvarme i 2045, mens datacentrene potentielt kan bidrage med yderligere 8 procent. Dertil kommer et yderligere potentiale for overskudsvarme fra Power-to-X- og CO2-fangstanlæg.
Omskiftelig verden
Selvom Peter Mikael Kjer ser de mange fordele ved, at fjernvarmeselskaber inddrager overskudsvarme i deres varmeproduktion, er det også hans vurdering, at fjernvarmeselskaber rundt omkring i landet skal være opmærksomme på, at overskudsvarmeprojekter i samarbejde med en virksomhed ikke er projekter, der bare kører ligeud ad landevejen.
- Overskudsvarmeprojekter er ikke bare en dans på roser.
Det er hans pointe, at fjernvarmeselskaberne lever i en omskiftelig verden, hvor man som fjernvarmeselskab skal tage sig sine forholdsregler, både når det gælder kontrakter, men også når man samarbejder med selskaber om at modtage overskudsvarme fra dem.
- Jeg mener, at man skal forholde sig kritisk og objektiv til overskudsvarmeprojekter, desuden mener jeg ikke, at man skal bygge sin varmeproduktion op på overskudsvarmeprojekter alene, uddyber Peter Mikael Kjer og fortsætter:
- Man skal overveje alle sine muligheder.
De muligheder, som Peter Mikael Kjer mener, er, at fjernvarmeselskaber som det første skal undersøge hvor stor en mængde overskudsvarme, der er til rådighed.
- Derved ved man også om projektet kan svare sig. Der skal være en fordel for begge parter ved at indgå et samarbejde om overskudsvarme. Det samarbejde skal være holdbart de næste tyve år.
Give Fjernvarme undersøgte i 2022 i et samarbejde med Teknologisk Institut og Dan Cake muligheden for, at fjernvarmeselskabet kunne modtage overskudsvarme fra Dan Cake.
- Der viste det sig, at teknisk set var det en mulighed, men økonomisk var det for stor en investering i forhold til den varmemængde, der var til rådighed. Derfor gik vi ikke videre med det, uddyber Peter Mikael Kjer.
En af de muligheder som Give Fjernvarme overvejer er en energipark, der skal ligge mellem Give og Thyregod, hvis den bliver en realitet. Energiparken skal som udgangspunkt ligge øst for Givevej, og energiparken skal angiveligt indeholde vindmøller, solceller og et biogasanlæg. Det er det danskejede firma, Eurowind Energy, som har ansøgt Vejle Kommune om etablering af energiparken. Projektet mangler at få endelig godkendelse fra kommunen.
- Intentionen med energiparken er at få udbudt fjernvarme til mindre byer og at skaffe grøn energi til de energitunge virksomheder. Der er mange mindre byer, som potentielt får mulighed for at få fjernvarme, der ellers ikke ville have haft mulighed for det på grund af økonomi.
Give Fjernvarmes direktør håber, at energiparken bliver en realitet inden for nærmeste fremtid.
- Det gør jeg, fordi det er dyrt at modtage overskudsvarme fra andre virksomheder, når man sammenligner det med at få strøm fra en energipark.
Hvis energiparken ikke bliver til noget, er det Peter Mikael Kjers pointe, at varmepumper og overskudsvarme er et godt udgangspunkt, som kan sikre fjernvarmeselskabet i lang tid.
- Overskudsvarme er en god idé, og jeg er glad for, at samarbejdet med Danpo både går godt og er økonomisk fornuftigt.
Planerne for energiparken er i den korte version at etablere:
11 vindmøller med en højde på ca. 110 meter til møllehuset og 180 meter til øverste vingespidshøjde.
Projektarealet ligger indenfor 720 meter fra vindmøllerne. det er i alt cirka 700 hektar, hvoraf cirka 75% ligger i Thyregod Sogn og cirka 25 procent i Give.
Indenfor projektarealet planlægges desuden en solcellepark på 150-220 hektar.
og et biogasanlæg – 700.000 tons årligt.
Efter flere års politisk arbejde er det lykkedes at få sløjfet det omdiskuterede prisloft på overskudsvarme. Loftet fjernes endegyldigt den 1. juli 2025.
Prisloftet har været en stopklods for mange konkrete overskudsvarmeprojekter – og har afskrækket flere fjernvarmeselskaber fra at indlede forhandlinger med potentielle leverandører.
Med afskaffelsen af prisloftet har fjernvarmeselskaberne nu langt bedre forudsætninger for at udnytte det enorme potentiale, der ligger i overskudsvarmen – til glæde for hele samfundets grønne omstilling.
Mange gode projekter bliver nu taget op
Vi har samlet en række gode eksempler på selskaber, der allerede nu kan komme videre i arbejdet med at få udnyttet lokal overskudsvarme:
Odder Varmeværk
Overskudsvarme: ”Afskaffelsen af prisloftet kommer meget belejligt” - 4. april 2025.
Sønderborg Varme
Fordelene ved overskudsvarme skal markedsføres mere - 24. mars 2025.
Fjernvarme Fyn:
Fjernvarme Fyn: Endelig kunne fornuften og klimaet sejre- 2. april 2025.
Vejen Varmeværk
Luksusproblem i Vejen: Må vælge mellem to overskudsvarmeprojekter - 28.marts.
Hinnerup Fjernvarme
Hinnerup: Afskaffelsen af prisloft kunne ikke være timet bedre -18. marts 2025.
Viborg Varme
Nu kan overskudsvarmen gøre Viborg fri af naturgas -13. marts 2025.
TLV Forsyning
Overskudsvarme: Ud med fliskedler og ind med varmepumper -10. marts 2025.
Fors
Fors ser muligheder i overskudsvarme fra datacenter- 6. marts 2025.
Grenaa Varmeværk
Overskudsvarmegennembrud: Direktør går nu markant gladere på arbejde- 3. marts 2025.
Skriv kommentar