Gå til hovedindhold

Bedsted Fjernvarme: Farvel til træpillerne og goddag til elektrificering

Efter Bedsted Fjernvarme valgte elektrificering til og træpiller fra, leverer varmeværket både grønnere og billigere varme.

25. feb. 2025
Tekst af Karen Grønning Mikkelsen, kgm@danskfjernvarme.dk

Tom Nørgaaard peger på, at fjernvarmesektoren er vigtig spiller i energisektoren, fordi sektoren kan aftage store mængder strøm relativt hurtigt. Foto: Tom Nørgaard.

Indhold

    Beslutningen om at finde en afløser for Bedsted Fjernvarmes træpillefyr havde været længe undervejs for det nordjyske fjernvarmeværk. 

    - Vores træpillefyr fra 1982 var ved at være mæt af dage, der skulle ske en forandring, fortæller driftsleder Tom Nørgaard.

    I 2021 begyndte Bedsted Fjernvarme at kigge rundt hos andre værker for at finde frem til, hvad fjernvarmeværket skulle vælge. Der fandt selskabet frem til, at de ville investere i en varmepumpe.

    - Undervejs i den proces fandt vi også ud af, at der måtte en ny lokation til for at få lov til at opsætte en varmepumpe på 1,2 MW.

    Derfor valgte Bedsted Fjernvarme at opføre et nyt produktionsanlæg til varmepumpen i 2022 på en grund, som ligger to minutter i bil fra fjernvarmeværket, der har adresse på Balsbyvej 3. Det kostede 21 millioner kroner at investere i anlægget. Samtidig valgte Bedsted Fjernvarme også at investere i en 8 MW elkedel og 2200 m3 akkumuleringstank.  

    Med investeringen i 8 MW elkedel er Bedsted Fjernvarme en del af de mange selskaber i fjernvarmesektoren, som sætter tempo på elektrificeringen disse år. Frem til udgangen af 2023 er der installeret 1.719 MW elkedler og 499 MW varmepumper, hvilket er en tredobling siden 2019.

    Men beslutningen om at investere blev ikke truffet over natten.

    - Vi havde mange overvejelser undervejs, hvor stor skulle elkedlen være, skulle det være en højspændingskedel eller en lavspændingskedel, og hvor stor skulle tanken være, fortæller Tom Nørgaard og tilføjer:

    - Med elkedlen ville vi også sikre os, at vi kunne levere varme til forbrugerne, hvis varmepumpen ikke kunne følge med.

    For driftsleder Tom Nørgaard var der ingen tvivl om, at Bedsted Fjernvarme skulle investere i en akkumuleringstank, der var stor nok.

    - Skulle vi have glæde af elkedlen, var det nødvendigt, at vi investerede i en akkumuleringstank, som kan rumme den passende kapacitet af vand, så elkedlen kan køre optimalt.

    Det er driftslederens pointe, at akkumuleringstanken er en del af forsyningssikkerheden, og ved at have den, har selskabet altid lidt varme i tanken. Derved vil Bedsted Fjernvarme altid kunne sende varme ud, selvom de ikke producerer.

    Både elkedlen, varmepumpen og akkumuleringstanken kom i drift i 2023.

    Topmoderne varmeværk

    Det har stor betydning for både Bedsted Fjernvarme og for deres kunder, at fjernvarmeværket har investeret i en afløser for deres træpillefyr.

    - I dag er vi et topmoderne varmeværk, som kan levere en langt grønnere varme, og vi kan producere billigere varme til vores forbrugere.  

    Tom Nørgaard kan ikke specificere, hvad Bedsted Fjernvarme reelt sparer i mængde CO2 efter, at selskabet er begyndt at elektrificere. Til gengæld ved driftslederen allerede nu, at kunderne hos Bedsted Fjernvarme kommer til at spare penge i år.

    - Vi har været heldige at komme med på AFFR markedet helt fra begyndelse. Vi følger hele tiden med på elmarkedet, og der har været et pænt overskud i år. Det betyder, at forbrugerne ikke bliver opkrævet at betale fjerde rate, som er perioden marts-maj 2025. Derved er der gratis varme en fjerdedel af året for vores kunder, fortæller Tom Nørgaard og tilføjer med nordjysk beskedenhed.

    - Det er vel ret okay.

    AFFR er en forkortelse for ”Automatic Frequency Restoration Reserve”, der også kaldes for sekundær reserven. AFFR har to primære formål: At frigøre primær reserven, FCR, ved at genoprette frekvensen til 50 Hz, og at bringe ubalancer på udlandsforbindelser tilbage til den aftalte plan.  

    Tom Nørgaard ser ikke, at der var andre alternativer for fjernvarmeværket end at skifte til varmepumpen og elkedlen.

    - I et nødstilfælde er vores alternativ at bruge træpiller og olie, uddyber driftslederen.

    Tom Nørgaard understreger, at Bedsted Fjernvarme følger med i de forskellige el-markeder, som de kan være med på. Fjernvarmeværket kører mest muligt med deres varmepumpe og kører stort set kun nedregulering med elkedlen.

    - Vi følger med i vejret rundt om i Europa og tilpasser vores kørsel bedst muligt efter de bedste priser.

    Når driftslederen vurderer fjernvarmens rolle i fremtiden, leverer fjernvarmen fortsat varme til forbrugeren, men i takt med at der kommer mere og mere sol og vindenergi, er der også et stigende behov for at balancere el-nettet.

    - Der er fjernvarmen en vigtig brik, fordi der i sektoren kan aftages store mængder strøm relativt hurtigt i fjernvarmesektoren.

    Tom Nørgaard er ikke afvisende overfor at tænde for elkedlen og varmepumpen, hvis elprisen er negativ, men der samtidig ikke er noget varmebehov.

    - Ja, det kan jeg sagtens gøre. Det gør jeg også ofte. Så længe der er plads i akkumuleringstanken. Det er med til, at vi kan holde vores varmepris nede.

    Bedsted Fjernvarmes driftsleders egen ambitioner for fjernvarmeværket i fremtiden er, at værket får tilføjet endnu en varmepumpe på 1, 2 MW og endnu en akkumuleringstank.

    - De ambitioner er for egen regning, og kun nogle tanker, som jeg går og drømmer om, understreger Tom Nørgaard.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...