Gå til hovedindhold
Kundeforhold

2. Undersøg opstartskapital og samarbejde med kommunen

Det er en god ide at have kommunen med fra begyndelsen.

24. aug. 2022
Tekst af Anders Balle Jørgensen, abj@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Hvis der ikke er fjernvarme på vej til jeres område, bør I kontakte kommunen og få indsigt i de lokale varmeplaner. Det er en god ide at have kommunen med fra begyndelsen, hvis I overvejer at stifte jeres eget fjernvarmeselskab. Kommunen kan hjælpe med flere ting fx invitere til borgermøder. 

  En udfordring i startfasen er ofte finansieringen. Dansk Fjernvarme anbefaler 360-graders rådgivning – teknisk, økonomisk og juridisk. Men en gruppe ildsjæle har sjældent de økonomiske ressourcer til at betale for ekspertrådgivning.

  Overslag over behov for startfinansiering:

  • Screening og start af selskab (teknisk, økonomisk, juridisk bistand): 100.000 – 125.000 kroner.
  • Projektforlag: 75.000 – 100.000 kroner. 

  Igen er kommunen ofte en god samarbejdspartner. I nogle tilfælde kan kommunen give støtte til rådgivning og udarbejdelse af projektforslag i forbindelse med den kommunale varmeplanlægningsopgave. 

  Læs mere om kommunens roller

  Vær opmærksom omkring støtte til finansiering i 2022:

  Den 23. maj 2022 blev der indgået en aftale mellem de politiske partier S, SF, RV, Ø, FG, KD og ALT om hurtigere udfasning af fossile varmekilder i danskernes hjem, særligt til understøttelse af mere grøn fjernvarme.

  Læs aftalen her

  Kommunernes DK2020-arbejde:
  Alle kommuner i Danmark laver i perioden 2020-2023 klimahandlingsplaner efter DK2020-metoden. Varmeforsyning og omstilling i varmesektoren er en vigtig brik. I nogle tilfælde kan kommunen give støtte til ”implementeringsaktiviteter” under DK2020 klimahandlingsplanen. Spørg eventuelt din kommune til dette.

  Læs mere om DK2020

  Andre muligheder for opstartsfinansiering:

  For at få penge til at lave projektforslag m.m., kan der sælges andelsbeviser af fx 1000 kr. til interesserede kunder/andelshavere.

   

  Se også